Πώς και γιατί ο Όρμπαν «παγιδεύει με εκρηκτικά» τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ για την στήριξη της Ουκρανίας

Την μέρα που στην Ολλανδία ο ακροδεξιός ευρωσκεπτικιστής, αντι-ισλαμιστής και φίλος του Πούτιν, Γκερτ Βίλντερς πανηγύριζε την εκλογική νίκη του, ένας ομοϊδεάτης του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν απηύθηνε επιστολή στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προκαλώντας πυκνά νέφη πάνω από τις Βρυξέλλες.

Europe's far-right politicians are cheering Geert Wilders' Dutch election win.

Some

of the reactions:

Orbán: "The winds of change are here!"

Salvini: "A new Europe is possible."

Van Grieken: "Parties like ours are coming all over Europe!"

https://t.co/wjjqpUsOtu

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) November 23, 2023

Ο Βίκτορ Όρμπαν με την επιστολή αυτή απειλεί να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά και τις μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, αν οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφωνήσουν σε πλήρη αναθεώρηση της στρατηγικής υποστήριξης του Κιέβου.

Όπως γράφει το Politico, που γνωρίζει το περιεχόμενο της επιστολής Όρμπαν στον Σαρλ Μισέλ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι στην επικείμενη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, στα μέσα Δεκεμβρίου πρέπει να γίνει «στρατηγική συζήτηση» για τις σχέσεις με την Ουκρανία και αν δεν συμβεί αυτό δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ουκρανίας, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων , ή για την επιβολή άλλων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Hungarian PM Viktor Orbán has threatened to block all European Union aid for Ukraine and its future accession to the bloc, according to a letter seen by POLITICO.

https://t.co/9CsoSh99EK pic.twitter.com/FqaPoGWuOO

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) November 22, 2023

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που ακολουθούνται σήμερα έναντι της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων για κάθε είδους βοήθεια», γράφει ο Όρμπαν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναρωτιέται μάλιστα γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ δείχνουν να αδυνατούν να συνεχίσουν την χρηματοδότηση του Κιέβου λόγω των εσωτερικών πολιτικών αδιεξόδων. Σημειώνεται ότι στη διελκυστίνδα στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ πρωταγωνιστεί ένας άλλος ομοϊδεάτης του Όρμπαν και του Βίλντερς, ο τέως πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.  

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να κάνει μια τίμια και ανοιχτή συζήτηση για τη βιωσιμότητα των στρατηγικών στόχων της ΕΕ στην Ουκρανία», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που αναρωτιέται «κατά πόσο θεωρούμε ρεαλιστικά εφικτούς αυτούς τους στόχους», εφόσον δεν είναι δεδομένη η συνέχιση της υποστήριξης από τις ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αποκρυσταλλώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης μετά τον πόλεμο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις-κλειδιά για τις προτεινόμενες εγγυήσεις ασφαλείας ή την πρόσθετη οικονομική στήριξη στην Ουκρανία, ούτε να εγκρίνει περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ ή να συμφωνήσει για το μέλλον της διαδικασίας διεύρυνσης χωρίς να υπάρχει ομοφωνία για την μελλοντική στρατηγική μας έναντι της Ουκρανίας», επισημαίνει ο Όρμπαν στην επιστολή του προς τον Σαρλ Μισέλ.

Με την επιστολή αυτή ουσιαστικά ο Όρμπαν προειδοποιεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο για να μπλοκάρει την προγραμματισμένη βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, στην οποία στηρίζεται η ουκρανική κυβέρνηση για να μπορεί να λειτουργήσει. Επιπλέον ο Όρμπαν απειλεί να μπλοκάρει και την στρατιωτική βοήθεια, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει υποσχεθεί η ΕΕ στο Κίεβο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί επίσης στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι στην σύνοδο στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, θα του δώσουν σαφές χρονοδιάγραμμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τα κίνητρα Όρμπαν και οι εναλλακτικές των Βρυξελλών

Ο Βίκτορ Όρμπαν, όπως δηλώνει στο Politico Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, «παγιδεύει με εκρηκτικά» τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ για την Ουκρανία, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την άσκηση πιέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει στόχο να απελευθερωθεί το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουγγαρία, που έχει παγώσει λόγω των επιδόσεων της Βουδαπέστης σε διάφορους τομείς, όπως στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Με δεδομένη πλέον την σκλήρυνση της στάσης του Όρμπαν έναντι των Βρυξελλών, με μοχλό πίεσης την στήριξη της Ουκρανίας, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν ήδη εναλλακτικούς τρόπους για να συνεχιστεί η στήριξη του Κιέβου, παρακάμπτοντας την Βουδαπέστη.

Μία τέτοια εναλλακτική είναι η σύναψη διμερών συμφωνιών των κρατών-μελών της ΕΕ με την Ουκρανία, για την παροχή κάθε είδους βοήθειας. Σε αυτή την περίπτωση η Ουγγαρία δεν θα έχει λόγο στις διακρατικές συμφωνίες των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ με το Κίεβο.

Ωστόσο αυτή η λύση δεν θα είναι λειτουργική όταν το θέμα προς συζήτηση θα είναι η έναρξη επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ευρωπαίοι ηγέτες, που έχουν δώσει υποσχέσεις στον Ζελένσκι για έναν οδικό χάρτη προς τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με μαχαίρι στο Δουβλίνο: Πέντε τραυματίες, ανάμεσά τους 3 παιδιά – Συνελήφθη ο δράστης

Βίντεο με τη δραματική διάσωση ενός άνδρα από την ταράτσα φλεγόμενου κτιρίου στη Βρετανία

Σε ισχύ από την Παρασκευή η προσωρινή εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς: Απελευθερώνονται οι πρώτοι όμηροι   

Keywords
Τυχαία Θέματα