Η ενόχληση Μαξίμου για Βορίδη, η ήπια αντίδραση Κασσελάκη για τη φυγή των «9», η στάση Τσίπρα και η ρελάνς του Μαρκόπουλου

Καλημέρα σας

Δεν το περίμενα, αλλά η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη στις αποχωρήσεις εννέα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για άλλες πολιτείες (και νέο κόμμα) ήταν εξαιρετικά ήπια.

Κι αυτό παρότι η ομάδα Αχτσιόγλου πήρε εννέα βουλευτές (συν δύο ο Τσακαλώτος), αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με 36 βουλευτές. Μόλις τέσσερις πάνω από το ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα διαδίδεται ότι πιέζουν κι

άλλους να φύγουν. Αλλά δεν βλέπω κάτι τέτοιο πριν έρθουν τα πρώτα γκάλοπ και διαμορφώσουν μία σαφή εικόνα για τους νέους συσχετισμούς και τις δυναμικές που αναπτύσσονται στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Αυτοί που έφυγαν έχουν ολόκληρο πρότζεκτ μπροστά τους. Από πρακτικά θέματα, όπως να οργανωθούν, να βρουν γραφεία, όνομα και τέτοια, έως πιο σύνθετα, όπως την ανάδειξη της ηγεσίας τους.

Ο Αλέξης Χαρίτσης φαίνεται ότι θα είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ για το κόμμα θα υπάρχει άλλο πρόσωπο. Το εάν θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου αυτό το πρόσωπο, παραμένει άγνωστο, αλλά σημασία έχει εκεί και ποια θα είναι η… συλλογική ηγεσία.

Από την άλλη, ο Κασσελάκης δεν θα έχει πλέον τους διαφωνούντες και αμφισβητίες, ή «βαρίδια», όπως θεωρούσαν κάποιοι τους αντιφρονούντες.

Αυτό είναι το θετικό, κατά μία άποψη.

Όμως, τώρα πλέον δεν θα έχει και… άλλοθι. Η περαιτέρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται από τον ίδιο.

Ο Τσίπρας και οι νέοι…αντιΣΥΡΙΖΑ 

Επειδή ρωτούν πολλοί από χθες, «πώς πήρε τις εξελίξεις ο Τσίπρας», έχω να επισημάνω δύο πράγματα.

Πρώτον, απ’ όσα μου μεταφέρουν βγάζω το συμπέρασμα ότι είναι προβληματισμένος, ανήσυχος και διόλου χαρούμενος με τη διάσπαση.

Και δεύτερον, ότι ο Τσίπρας είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι άλλου κόμματος, άλλης παρέας, άλλης παράταξης. Είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο απλά.

Επ’ ευκαιρία, πολύ θα ήθελα να δω πώς θα αντιπαρατίθενται οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το πρώην κόμμα τους. Και κυρίως τι θα κάνουν όταν εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας και κάνει παρέμβαση σε κάποια συζήτηση.

Κάποιοι λένε ότι οι αποχωρήσαντες θα γίνουν οι πιο φανατικοί ενός νέου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, αλλά δεν θέλω να το πιστέψω.

Παρότι οι εμφύλιο πόλεμοι είναι οι πιο σκληροί και αδυσώπητοι.

Ο Βορίδης και ο γάμος   

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα δικά του – τι δικά του δηλαδή, ολόκληρο νέο κόμμα στα αριστερά του προέκυψε πλέον – αλλά και η κυβέρνηση δεν πάει πίσω από προβλήματα.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η αντίδραση του Μάκη Βορίδη στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Θα ήταν μία αναμενόμενη αντίδραση, όπως πολλών άλλων γαλάζιων στελεχών, αν ο Μάκης δεν ήταν υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την κοινοβουλευτική παρουσία (με τάξη και πειθαρχία παρακαλώ) του κυβερνώντος κόμματος.

Ε, όταν απειλεί με παραίτηση ο συγκεκριμένος υπουργός με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες, στην περίπτωση, λέει, που τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, κάτι συμβαίνει.

Και επειδή δεν σας κρύβω τίποτα – δεν είναι και του χαρακτήρα μου άλλωστε – οφείλω να σας πω ότι υπάρχει ενόχληση του Μαξίμου από τις δηλώσεις Βορίδη. Και δεν μιλάμε για απλή ενόχληση, για να σας δώσω και μία διαβάθμιση.

Το πιο απλό και άνευ περαιτέρω επεξηγήσεων είναι να αλιεύει ψήφους, που κινδυνεύει να χάσει από άλλους γαλάζιους, οι οποίοι δίνουν τον… «αγώνα» με μεγαλύτερη ζέση.

Εκτός εάν πιέζει το Μαξίμου για άλλους λόγους, άγνωστους αυτή την ώρα και μη ορατούς δια γυμνού… πολιτικού οφθαλμού.

Το ότι το 70% όμως της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ αποτάσσει τη μεταρρύθμιση αυτή, μόνο για να το προσπεράσει κανείς δεν είναι.

Η εξέγερση της λαϊκής δεξιάς ante portas.

Λαϊκή δεξιά

Κι επειδή λέμε για λαϊκή (συμπεριλαμβανομένης και της σαμαρικής) δεξιά, χρειάζεται μία επισήμανση.

Μέχρι προ λίγων ημερών, το μεγάλο φαβορί για την προεδρία της εξεταστικής επιτροπής, που συστάθηκε για την τραγωδία των Τεμπών, ήταν ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Τελικά επιλέχθηκε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Ο οποίος έχει εμπειρία από επιτροπές, αλλά και επικοινωνιακές ικανότητες βέβαια. Όμως μέτρησε μάλλον ότι είναι και γνήσιος εκπρόσωπος αυτής της γαλάζιας πτέρυγας, που γενικά δεν νιώθει και τα καλύτερα με το άνοιγμα του Μητσοτάκη σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.  

Προκλητικές δηλώσεις

Δεν ξέρω πώς το ζυγίζουν στην κυβέρνηση και θεωρούν καλό επικοινωνιακά να βγαίνουν και να δικαιολογούν τους νέους φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Όταν ο Χατζηδάκης λέει ότι το 27% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ζημίες ή μηδενικό εισόδημα συνεχόμενα τα τελευταία 5 χρόνια, μόνο την κυβέρνηση εκθέτει.

Διότι εάν αυτό είναι ένα στοιχείο για τη λήψη μέτρων, τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε να κινηθεί νωρίτερα.

Αν δεν έχει ουσιαστικά αξία, τότε απλά αναζητά άλλοθι και φερετζέ για τη φοροεπιδρομή.

Για να ξέρουμε τι λέμε…

Διαβάστε επίσης:

Το «διαζύγιο» Κασσελάκη – Αχτσιόγλου, η εννιακομματική Βουλή, το βάψιμο του κτιρίου, οι επαφές με το ΠΑΣΟΚ και μία γαλάζια αγγαρεία

Οι νοικοκυραίοι του Κασσελάκη, ο «καταλύτης» Ψυχογιός, ο Λιβανός και οι γαλάζιες έρευνες για αποφυγή νέων Πάτσηδων…

Η γαλάζια ευρωλίστα με Πύρρο, Τσιόδρα και… Αυτιά, οι βουλευτές που περιμένει ο Τσακαλώτος για το νέο κόμμα και ο Τσίπρας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαξίμου, Βορίδη, Κασσελάκη, Τσίπρα, Μαρκόπουλου,maximou, voridi, kasselaki, tsipra, markopoulou