Πόλεμος στην Ουκρανία: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την επισιτιστική ασφάλεια

Την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, αφού λόγω του πολέμου έχουν σταματήσει εξαγωγές προϊόντων από Ρωσία και Ουκρανία, αποτύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι τη Δεύτερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα, στην οποία θα συμμετάσχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και θα συζητηθεί το ζήτημα των αποθεμάτων

και των πιθανών κινδύνων.


Όπως τόνισε, μάλιστα, στον νόμο του ΥΠΟΙΚ που ψηφίστηκε την Τετάρτη, «περιλαμβάνονται  ρυθμίσεις που προβλέπουν  στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο». 


Ο νόμος προβλέπει ότι η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ ο Γ. Οικονόμου σημείωσε ότι «μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι  το μέτρο πέραν της ενημέρωσης που παρέχει κεντρικά για τα αποθέματα της χώρας, αποτελεί και μία δικλείδα στο να μην υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας».

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: «Θα δούμε σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία» – Τι είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις

Εκλογικός νόμος: Γιατί έκλεισε ο πρωθυπουργός τα σενάρια αλλαγής – Απόλυτη επιβεβαίωση του «ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ»

Αυξάνονται οι πιέσεις και εντός ΝΔ για νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας

Keywords
Τυχαία Θέματα