Οι δύο πτυχές του προβλήματος που δημιουργεί ο Πολάκης στον ΣΥΡΙΖΑ

Δύο είναι τα ζητήματα που ανακύπτουν για τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της στάσης του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη στο θέμα της πανδημίας και όχι μόνο, το ένα είναι πολιτικό και το άλλο υγειονομικό.

Το πολιτικό πρόβλημα έγκειται στο ότι ο εν λόγω βουλευτής δείχνει να κινείται με προσωπική στρατηγική η οποία ενίοτε αντιβαίνει ευθέως στην κεντρική γραμμή και τους κεντρικούς σχεδιασμούς, εν τέλει στην ίδια την ηγεσία, όταν πχ με δηλώσεις

του ναρκοθετεί το πεδίο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και δίνει λαβές μία μέρα πριν από προγραμματισμένες κοινοβουλευτικές μάχες, ή όταν την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί μέσω συνεντεύξεων να στείλει ένα κεντρικό μήνυμα, ο βουλευτής με αναρτήσεις του στο facebook εκφράζει το αντίθετο, κ.ο.κ. Τα παραδείγματα είναι ουκ ολίγα τους τελευταίους μήνες και δεν αφορούν μόνο την πανδημία, αλλά και την αντιπολιτευτική τακτική γενικά.

Το πρόβλημα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να το έχει απορροφήσει με την έννοια πως στη βάση της εκτίμησης ότι στον ορίζοντα υπάρχουν πρόωρες κάλπες, η ηγεσία δεν παρεμβαίνει δραστικά για να μην υπάρξουν εκτροχιασμοί που μπορεί να επιφέρουν απρόβλεπτες συνέπειες, και ως εκ τούτου επιδεικνύει ανοχή, προβαίνει σε συμψηφισμούς με τις κυβερνητικές πολιτικές πρακτικές, ενίοτε καταφεύγει σε ισορροπημένες δηλώσεις που εμπεριέχουν, ταυτόχρονα, άδειασμα και κάλυψη και ας κρατήσει ο καθένας όποια ανάγνωση θέλει. Άλλωστε η επικαιρότητα είναι καταιγιστική, επομένως αυτό που τη μία μέρα παίζει παντού, μετά από δυο μέρες έχει ξεθυμάνει ή ξεχαστεί.

Στο υγειονομικό σκέλος τα πράγματα είναι πιο σύνθετα στο βαθμό που ο εν λόγω βουλευτής ενθαρρύνει σε λογικές βλαπτικές για τη Δημόσια Υγεία κατά την κεντρική εκτίμηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά δηλαδή προσπαθεί να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό ρητορικά και δια του παραδειγματισμού, με τα στελέχη του να εμβολιάζονται μπροστά στο φακό, οι πύρινες αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη, κατατείνουν στην αντίθετη κατεύθυνση: ενισχύουν τις αμφιβολίες όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού αλλά και για την ασφάλεια των εμβολίων και έχουν κοινό παρονομαστή το ότι η αποτελεσματικότερη οδός για την αποτροπή των θανάτων στις ΜΕΘ είναι όχι η αποφυγή της μόλυνσης και το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό του υγιούς πληθυσμού, αλλά τα φάρμακα (δηλ. τα μονοκλωνικά αντισώματα) τα οποία όπως αφήνεται να εννοηθεί η κυβέρνηση για λόγους μοχθηρότητας απέναντι στην κοινωνία αρνείται να προμηθευτεί. Κοινώς, έναντι της πρόληψης και της μαζικής επιδημιολογικής πολιτικής προτάσσει την ατομική θεραπεία που προϋποθέτει τη μόλυνση από τον ιό.

Δε διστάζει δε να απαντήσει με απρέπεια στον τομεάρχη που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ορίσει ως καθ’ ύλην αρμόδιο να χειρίζεται τα θέματα Υγείας. Ενδεικτικά, στην συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών (18.6.2021) ο Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει ότι «με τα νέα ερευνητικά δεδομένα που τεκμηριώνουν τον υψηλό βαθμό προστασίας από σοβαρή νόσηση που παρέχουν όλα τα εμβόλια, δεν μπορεί πλέον να έχει βάση η συζήτηση περί μη αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Η αλήθεια είναι ότι τα εμβόλια, ακόμα και στα σημερινά ποσοστά (40% των ενηλίκων με μία δόση και 27% με δύο δόσεις), έχουν συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών και στην υποχώρηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στη χώρα. Όποιος το αμφισβητεί αυτό, ακόμα και με επιστημονικοφανή επιχειρήματα, βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία». Σαφώς η τελευταία πρόταση στρέφεται (και) κατά του Πολάκη και των συν αυτώ.

Και η απάντηση Πολάκη μέσω του Facebook: «Διάβασα κάτι λογοτεχνικές, επιστημονικοφανεις περικοκλάδες……. Ένας είναι ο λόγος για την μείωση των κρουσμάτων και της βαρειας νοσηρής: η ζέστη και το καλοκαίρι !!!Το φθινόπωρο εδώ θα είμαστε. Φάρμακα και ΜΕΘ να μην θρηνήσουμε κι άλλους !!!». Κοινώς, «κουραφέξαλα». Μερικά εικοσιτετράωρα πριν δήλωνε ότι καθυστερεί τον εμβολιασμό του και θα αποφασίσει Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο ανάλογα με τα νέα δεδομένα και τις μεταλλάξεις. Και το οπαδικό κοινό του τον αποθεώνει, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ιδιοίς όμμασι όχι για τα επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία που αποσπασματικά παραθέτει αλλά για το ότι είναι ο μόνος που κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Στα ερωτήματα ή και τις επικρίσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πατάει σε δυο βάρκες και κλείνει και το μάτι στο αντιεμβολιαστικό ή και το συνωμοσιολογικό κοινό, η Κουμουνδούρου αρνείται κατηγορηματικά ότι στοχεύει σε αυτό το κοινό. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πράξεις που να στηρίζουν αυτή τη θέση ο καθείς νομιμοποιείται να πιστεύει ό,τι βλέπει.

Ορθώς ασκείται η κριτική ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί προκαλούν σύγχυση στον πληθυσμό και ενισχύουν τους δικαιολογημένους φόβους και ανησυχίες αλλά και τον δογματικό αντιεμβολιασμό. Και σαφώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει άλλο δρόμο από την αρχή εμπλέκοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χάραξη της εμβολιαστικής στρατηγικής. Ωστόσο, δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση είναι η μόνη – άντε και ο Βελόπουλος – που ενθαρρύνει λογικές αντιεμβολιασμού ή επιτείνει την σύγχυση σε μερίδα της κοινωνίας. Φέρει μερίδιο ευθύνης, έστω μικρότερο, από τη στιγμή που ο Πολάκης ενεργεί υπό την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: «Η γλώσσα των ξεριζωμένων είναι πανανθρώπινη»

ΣΥΡΙΖΑ για Μπαλάσκα: Να πάρει θέση ο Μητσοτάκης για την αθλιότητα του συνδικαλιστή του

Βορίδης: Στο 72,16% το ποσοστό επιτυχίας στους διαγωνισμούς για την πολιτογράφηση

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολάκης, ΣΥΡΙΖΑ,polakis, syriza