Ο «πολέμιος του λαϊκισμού» Βέμπερ, λαϊκίζει και χαρίζει προεκλογικά δώρα στον Μητσοτάκη

Επωνύμως

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για την ελληνική οικονομία, εφόσον υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα «ανοίξει νέα πεδία στην ανάπτυξη», άφησε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα ο κ. Βέμπερ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η Ευρώπη, όσον αφορά στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε:

«Για το μέλλον θα πρέπει να δούμε αν έχουμε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που ανοίγει νέα πεδία για την ανάπτυξη. Αν θα ήταν μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Τότε θα μιλήσουμε ξανά για τους στόχους του προγράμματος. Τώρα προέχει το πρόγραμμα».

Ο Βέμπερ, είναι συντηρητικός, αυτό που λέμε ωμά σκληρός δεξιός, αλλά υποστηρικτής της Ευρώπης. Τον είχαμε γνωρίσει το – εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015 – όταν τότε ως επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο τα «έβαζε» με τον Αλέξη Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση που γινόταν για το νέο οικονομικό πρόγραμμα στη χώρα, το νέο Μνημόνιο, το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βέμπερ, έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές λαϊκιστή τον Αλέξη Τσίπρα. Το έκανε και την Πέμπτη, που βρέθηκε στην Αθήνα. Αυτή τη φορά για τη Βενεζουέλα. Είναι ένας «πολέμιος του λαϊκισμού» ο κ. Βέμπερ, ωστόσο παρασυρόμενος (;) τον απολαύσαμε σε μία επίδειξη λαϊκισμού. Ο Γερμανός πολιτικός, έδωσε ένα προεκλογικό δωράκι στον Κυριάκο Μητσοτάκη εν όψει και των εκλογών: Τη δήλωση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ, παραγνωρίζοντας τη συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα λαϊκίζει και επαναφέρει το γνωστό σύνθημα της επαναδιαπραγμάτευσης. Ο άνθρωπος που δεν έχανε ευκαιρία να υπενθυμίζει στον «λαϊκιστή» Αλέξη Τσίπρα τα συμφωνημένα, έρχεται τώρα και δηλώνει ανοιχτός σε νέα διαπραγμάτευση. Δίνει στην ουσία τη φράση – ατάκα που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, στην ερώτηση: Μα πώς θα επαναδιαπραγματευθείτε νέα πλεονάσματα; «Με την ανάπτυξη που θα φέρει η επόμενη κυβέρνηση, το λέει και ο Βέμπερ».

Την Παρασκευή, έρχεται η γερμανική κυβέρνηση και προσπερνά τον μελλοντικό Πρόεδρο της Κομισιόν και τον «βάζει στη θέση του».

«Ισχύουν οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup. Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γίνεται σε πνεύμα εμπιστοσύνης, όπως καταδείχθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα», είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ, λέει στην ουσία στον Βέμπερ, να σταματήσει να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση και να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας. «Την γλώσσα των θεσμών». Κάτι που ξεχνάει να κάνει ο θεσμικός κατ’ άλλα Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η αλήθεια είναι ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα, είναι δυσβάσταχτα και θα μπορούσαν να επανακαθοριστούν. Πράγμα που σίγουρα θα γίνει στο μέλλον. Όλες οι απόψεις, συγκλίνουν προς τα εκεί. Άλλο όμως να συζητάς για μελλοντική τροποποίηση και άλλο να λες «ναι, αλλά με άλλη κυβέρνηση».

Καλή επιτυχία στον κ. Βέμπερ, που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο επόμενος – να μιλήσουμε με όρους αγοράς – CEO της Κομισιόν και να του υπενθυμίσουμε ότι ως πολιτικός, πολλές φορές κατήγγειλε τον λαϊκισμό, αλλά «των άλλων». Θα ήταν καλό να εγκαταλείψει νωρίς τον δικό του, για να μην καταγγείλουν τον ίδιο «οι άλλοι».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΜάνφρεντ ΒέμπερΕΛΚπρωτογενή πλεονάσματαEurogroupΚομισιόνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα