Ο Μπάιντεν σε αντιπαράθεση με συμμάχους καθώς ΗΠΑ και Ισραήλ επιτίθενται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν απέναντι σε ορισμένους βασικούς συμμάχους τους την Τρίτη, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε τον γενικό εισαγγελέα του κορυφαίου δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου στον κόσμο που ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σε ρήξη με τον Μπάιντεν, τόσο η Γαλλία όσο και το Βέλγιο ήταν μεταξύ πολλών χωρών που υπερασπίστηκαν την «ανεξαρτησία» του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αφού ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν κατηγόρησε

τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ, καθώς και άλλους, για εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ προσπάθησε να συγκρατήσει τις συνέπειες, οι οποίες προκάλεσαν νέο πλήγμα στη φήμη της χώρας. Η χώρα κάλεσε τους συμμάχους της να δεσμευτούν ότι δεν θα εκδόσουν κανένα ένταλμα και έστειλε τον κορυφαίο διπλωμάτη της, τον υπουργό Εξωτερικών Ισραήλ Κατς, στο Παρίσι, σύμφωνα με το Associated Press.

Σε συνέντευξή του στο MSNBC την Τρίτη, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ υπόκειται σε μια προσπάθεια υποβιβασμού του διεθνή σκηνή», καθώς χαρακτήρισε τον Καν ως «αδίστακτο εισαγγελέα που θέλει να δαιμονοποιήσει το ένα και μοναδικό εβραϊκό κράτος».

Επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του Μπάιντεν, ο Νετανιάχου είπε ότι η απόφαση του εισαγγελέα να ζητήσει εντάλματα σύλληψης τόσο για τους ηγέτες του Ισραήλ όσο και για τους ηγέτες της Χαμάς αντικατοπτρίζει μια «ψευδή εξίσωση» που είπε ότι ήταν θα συγκρίσιμη με την έκδοση εντάλματος σύλληψης τόσο για τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους όσο και για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Κατηγόρησε περαιτέρω τον Καν ότι πυροδότησε «αντισημιτικές φωτιές» που όπως είπε καίνε ήδη σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη — μια προφανής αναφορά στις εκτεταμένες διαδηλώσεις που οδήγησαν φοιτητές απέναντι στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Όμως το Ισραήλ έλαβε δημόσια υποστήριξη από τον κύριο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, μετά από μήνες αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπάιντεν αντιμετώπισε κριτική από ορισμένους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ταχεία καταδίκη του για την αναζήτηση εντάλματος σύλληψης, την οποία περιέγραψε ως «εξωφρενική» και πρότεινε ότι υπονοούσε μια ψευδή «εξομοίωση» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, δεν ήταν η μόνη χώρα που απέρριψε την κίνηση του γενικού εισαγγελέα του ΔΠΔ, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ να λέει ότι «δεν ήταν χρήσιμο για την παύση των μαχών, την απομάκρυνση ομήρων ή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η Γερμανία δήλωσε ότι είχε κάποιες ανησυχίες, ιδιαίτερα σχετικά με την απόφαση έκδοσης «ταυτόχρονης αίτησης» για εντάλματα σύλληψης για το Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της δίνει «την εσφαλμένη εντύπωση της ισοδυναμίας», ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle. Αλλά τελικά, η Γερμανία δήλωσε ότι σέβεται την ανεξαρτησία του δικαστηρίου.

«Δεν γίνεται να ισχύουν και τα δύο»

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την πρόταση του Μπάιντεν ότι η ανακοίνωση του ΔΠΔ εξισώνει το Ισραήλ με τη Χαμάς, ενώ ορισμένοι κατηγόρησαν επίσης τον Λευκό Οίκο για δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεδομένης της θερμής υποστήριξης της Ουάσιγκτον στην απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η απάντηση του Μπάιντεν ήταν βαθιά απογοητευτική», δήλωσε ο Κένεθ Ροθ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο NBC News σε μια τηλεφωνική συνέντευξη την Τρίτη. «Δεν υπήρχε τίποτα “εξωφρενικό”», είπε, σχετικά με την απόφαση του Καν να υποβάλει αίτηση για εντάλματα σύλληψης».

Απορρίπτοντας την πρόταση του Μπάιντεν ότι ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε υπονοήσει «μια εξίσωση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», είπε ότι ο Καν «δεν έκανε κάτι τέτοιο. Απλώς κατηγόρησε και τις δύο πλευρές για τα χωριστά εγκλήματά τους. Και για να χρησιμοποιήσω τον όρο του Μπάιντεν, θα ήταν “εξωφρενικό” αν είχε αγνοήσει τα εγκλήματα της μιας πλευράς».

«Αυτές οι κατηγορίες δεν αφορούν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το οποίο κανείς δεν αμφισβητεί. Είναι για το πώς το Ισραήλ επέλεξε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και κανένας λόγος, όσο δίκαιος κι αν είναι, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου», είπε ο Ροθ.

Ο Μπάιντεν δεν ήταν μόνος που κατηγόρησε τον γενικό εισαγγελέα του ΔΠΔ για εξομοίωση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ωστόσο, τόσο οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι όσο και οι ηγέτες της Χαμάς κατηγορούν επίσης το δικαστήριο ότι πρότεινε ότι οι ενέργειές τους στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς μπορούσαν να συγκριθούν.

«Το να βάζεις τους ηγέτες μιας χώρας που μπήκε στη μάχη για να προστατεύσει τους πολίτες της, στην ίδια γραμμή με αιμοβόρους τρομοκράτες — είναι ηθική τύφλωση και παραβίαση του καθήκοντος και της ικανότητάς της να προστατεύει τους πολίτες της», είπε το μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ.

Η Χαμάς κατήγγειλε χωριστά «τις προσπάθειες του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εξισώσει το θύμα με τον εκτελεστή».

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, αλλά τυχόν εντάλματα σύλληψης που εκδίδονται από το δικαστήριο θα μπορούσαν να θέσουν Ισραηλινούς αξιωματούχους σε κίνδυνο σύλληψης σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της Ευρώπης.

Τα εντάλματα θα έβαζαν επίσης τον Νετανιάχου σε παρόμοια θέση στην παγκόσμια σκηνή με τον Πούτιν, αφού το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του τον Μάρτιο του 2023.

Τότε, ο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση του ΔΠΔ, λέγοντας ότι ένιωθε ότι ήταν «δίκαιη». Σημείωσε ότι το ΔΠΔ «δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς ούτε από εμάς. Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ δυνατό σημείο».

Ο Shibley Telhami, μελετητής της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Maryland, δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι η «υπεράσπιση του Μπάιντεν στους Ισραηλινούς ηγέτες» δεν αποτελεί «έκπληξη, δεδομένης της στάσης του για το Ισραήλ και τον πόλεμο της Γάζας». Αλλά, είπε, «η μανιώδης επίθεσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και η περιφρόνηση άλλων (διεθνών οργανισμών) ήταν συγκλονιστική, εκτός επαφής με τη δική του εκλογική περιφέρεια και υπονομεύει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Το Κρεμλίνο επίσης τοποθετήθηκε, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει στους δημοσιογράφους ότι η «στάση της Αμερικής και η ετοιμότητά τους να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις ακόμη και κατά του ΔΠΔ» ήταν «περισσότερο από περίεργη».

Διαβάστε επίσης:

Ιστορική μέρα για την Αλβανία: Γεγονός ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού (Photos/Video)

Άμπου Ντάμπι: Μια απομίμηση της Σαντορίνης στην άκρη της ερήμου (Photos/Video)

Λευκός Οίκος για παρέμβαση του Ισραήλ στο Associated Press: «Ανησυχητικό περιστατικό»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπάιντεν, ΗΠΑ, Ισραήλ, Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο,bainten, ipa, israil, diethnes poiniko dikastirio