Οι… ευγενικοί φωτογράφοι κοσμημάτων, ήταν… μέλη συμμορίας

Στα χέρια της Αστυνομίας μετά από επίπονη έρευνα οι «φωτογράφοι» των Δυτικών Προαστίων! Πρόκειται για τέσσερα μέλη συμμορίας Ρομά -τρεις άνδρες, μία γυναίκα- τα οποία από τα τέλη του 2022, παριστάνοντας, κυρίως τους λογιστές, εξαπατούσαν, έκλεβαν και λήστευαν τα θύματά τους!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Εμφανίζονταν ντυμένοι στην…πένα, κρατώντας πάντα έναν μπλε ημιδιαφανή πλαστικό φάκελο, που περιείχε κάποια έγγραφα και μιλώντας ευγενικά, έπειθαν τα θύματα, κυρίως ηλικιωμένους, για όσα μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους,

όπως ότι  χρωστούσαν σε Δημόσιες Υπηρεσίες(Εφορία κλπ). Ακόμη, ότι δικαιούνταν σοβαρά χρηματικά ποσά από… επιστροφές, αλλά χρειάζονταν, έλεγαν…εχέγγυα για να ανοίξει ο φάκελος κι ένα από αυτά ήταν η προσκόμιση φωτογραφιών κοσμημάτων αξίας! Έτσι, τα θύματα παρέδιδαν τα κοσμήματά τους για φωτογράφιση, αλλά δεν τα ξαναέβλεπαν από τότε.

Με διάφορα προσχήματα-ζητούσαν νερό η  κάτι άλλο- απομάκρυναν τον ιδιοκτήτη από τον χώρο της φωτογράφισης, τα άρπαζαν και εξαφανίζονταν. Μ’ αυτά και μ’ αυτά και δρώντας σε Αττική, Καλαμάτα, Κόρινθο, Τρίπολη, απέσπασαν μετρητά και κοσμήματα, αξίας άνω των 300.000 ευρώ! Ήταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, που εξάρθρωσαν την εγκληματική οργάνωση.

Σε πολλές πόλεις

Σε αστυνομική επιχείρηση, λέει η Αστυνομία, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα σε Κόρινθο, Αρκαδία, Μεσσηνία, Αργολίδα και Αχαΐα, συνελήφθησαν 4 μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους καθώς και σε βάρος ακόμη 3 ατόμων σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, απάτες, διακεκριμένες κλοπές και ληστεία.

Η Αστυνομία-προς γνώσιν των πολιτών- αναλύει τον τρόπο δράσης:

Με ιδιόκτητα, αλλά και μισθωμένα οχήματα, προσέγγιζαν στον δρόμο ηλικιωμένα άτομα, προσποιούμενοι φιλικά πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένους συγγενών τους.

Για να είναι πιστευτοί, είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία έφεραν φάκελο με έγγραφα που επιδείκνυαν.

Επειθαν τα θύματα να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία, κατά περίπτωση, παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα τιμαλφή.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4.910 ευρώ, 3 οχήματα, πλήθος κοσμημάτων και πλήθος κινητών και ενδυμάτων – υποδημάτων. Μέχρι τώρα, έχουν εξιχνιασθεί 29 περιπτώσεις και συγκεκριμένα 16 απάτες, 2 περιπτώσεις απάτης και κλοπής, μία περίπτωση απόπειρας απάτης και ληστείας, 4 περιπτώσεις απόπειρας απάτης και κλοπής και 6 απόπειρες απάτης.

93 δικογραφίες!

Και η Αστυνομία παραθέτει άλλη μια φορά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανακύκλωση της εγκληματικότητας από τα ίδια πρόσωπα. «Τα βασικά μέλη της οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για πλήθος ομοειδών αδικημάτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά απάτες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων. Χαρακτηριστικά σε βάρος συλληφθέντα, ο οποίος έχει εγκλειστεί σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας, έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 93 δικογραφίες, με λεία που ξεπερνάει τις 289.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι…,oi…