Ντράγκι: Η ΕΕ ψάχνει «συμβιβαστική λύση» για τις πατέντες των εμβολίων

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στην ΕΕ, παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί από διάφορες χώρες.

Η Κομισιόν επεξεργάζεται την πρόταση περί υποχρεωτικής μεταφοράς της πατέντας των εμβολίων για την COVID-19, προκειμένου να αυξηθούν οι ποσότητες που θα χορηγηθούν στις φτωχές χώρες, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ο Ντράγκι

διευκρίνισε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποια λύση στην έκκληση πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ, για την άρση της πατέντας των εμβολίων.

Περίοδος έκτακτης ανάγκης

Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται μια συμβιβαστική λύση «που προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά των αδειών σε περιόδους έκτακτης ανάγκης», εξήγησε ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει καλέσει τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει στην άρση της πατέντας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει στο παρελθόν δηλώσει για το θέμα ότι «στο ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν πιστεύουμε πως αυτό μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα μια μαγική λύση, όμως πιστεύουμε ότι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το θέμα αυτό μόλις μπουν στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις».

Ειδήσεις σήμερα

Στο δρόμο για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της ΕΕ έως τέλος Ιουλίου – Στο τραπέζι το εμβόλιο σε παιδιά 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: H EE αναμένεται να λάβει πάνω από 1 δισ. δόσεις εμβολίων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Παρενέργειες εμβολίων: Γιατί πρέπει να δηλώνονται στην Κίτρινη Κάρτα του ΕΟΦ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ντράγκι,ntragki