Μαγιορκίνης: Μέχρι το καλοκαίρι θα χτίσουμε τείχος ανοσίας – Επανάληψη του εμβολίου σε 1-2 χρόνια (Video)

Για την άρση των μέτρων που εξαγγέλθηκε την Τετάρτη από την κυβέρνηση, το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας μετά το Πάσχα και το τείχος ανοσίας ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, ο Γκ. Μαγιορκίνης εκτιμά ότι μέχρι το καλοκαίρι η χώρα μας θα έχει καταφέρει να χτίσει το τείχος ανοσίας με το πρόγραμμα εμβολιασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα χρειαστεί να γίνει στη συνέχεια για όσους εμβολιαστούν. Δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου. Δεν βλέπουμε πάντως ότι θα χρειαστεί επανάληψη σύντομα, σε μικρότερο χρονικό διάστημα από 1-2 χρόνια», σχολίασε σχετικά ο καθηγητής.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι να υπάρξει ένα στέλεχος που να ξεφύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πότε θα έχουμε τείχος ανοσίας, αλλά θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είμαστε σε καλό σημείο. Με 0,5% να εμβολιάζεται κάθε μέρα, υπολογίζουμε ότι σε περίπου 60-80 ημέρες θα έχουμε φτάσει σε ικανό επίπεδο εμβολιασμών για να χτιστεί το τείχος ανοσίας»,  πρόσθεσε ο Γκ. Μαγιορκίνης.

«Δεν νομίζω ότι θα ξεμπλέξουμε 100%, αλλά δεν νομίζω ότι ο ιός θα μας απασχολεί στο επίπεδο που μας απασχόλησε. Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι δε θα χρειάζεται η μάσκα από ένα σημείο και μετά. Στο Ισραήλ δεν χρησιμοποιούνται στους ανοιχτούς χώρους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα εκεί, θα κάνουμε και εμείς τις σχετικές συστάσεις», σημείωσε.

Απαντώντας στους λόγους που οδήγησαν στις αποφάσεις για σταδιακό άνοιγμα, αλλά και στο γιατί δεν έγινε άρση της απαγόρευσης για μετακίνηση από νομό σε νομό για το Πάσχα, ο Γκ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «το βασικό σημείο είναι ότι βλέπουμε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση κόπωσης και πρέπει να αναστρέψουμε την κατάσταση του lockdown, σταδιακά και ελεγχόμενα. Πλέον έχουμε αρκετά εργαλεία που μας το επιτρέπουν, όπως είναι τα self-tests. Επίσης, για το Πάσχα, δε θέλαμε να βαρύνουμε δυσανάλογα την περιφέρεια, να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας στην περιφέρεια».

Τέλος για το πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα αποσυμπίεσης ο καθηγητής σχολίασε ότι «δεν υπάρχουν εισηγήσεις για γνωμοδότηση για περαιτέρω άνοιγμα, δεν είναι εύκολο να πάρουμε πολλές αποφάσεις συγχρόνως, θέλουμε να υπάρχει χρονική απόσταση για να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Θέλουμε να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση».

«Θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ακόμα. Θα γίνει συζήτηση και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Δημοτικά και γυμνάσια θα ανοίξουν με self-tests με τη βοήθεια των γονιών για τα παιδιά αυτών των ηλικιών. Η κυβέρνηση, από όσο γνωρίζω έχει μηχανισμούς για προμήθεια των self-tests, πιστεύω θα υπάρχει επάρκεια», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα