Λίγο πριν το νήμα για τη δόση μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Μια ανάσα από την πολυ­πόθητη εκταμίευση της δόσης των 10 συν 2 δισ. ευρώ βρίσκεται η κυβέρ­νηση: μετά την ψήφιση απόψε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, του πολυνομοσχεδίου που κλείνει τις εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, αύριο συ­νεδριάζει το Euroworking Group, το οποίο θα ανά­ψει το «πράσινο φως» ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να αποφασιστεί η αποδέσμευση της υποδόσης των 2 δισ., αλ­λά και του

κονδυλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (10 δισ.).

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν αναμένει διαρροές στη σημερινή ψηφοφορία, πα­ρά τον προβληματισμό ή τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από βουλευτές στη χθεσινή πρωινή συνεδρίαση - μασάζ της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για το θέμα των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη για την προστασία από τους πλειστηριασμούς, αλλά και τον φόρο της τελευταίας στιγμής στο κρασί.

Εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πρό­βλημα, καθώς, όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι βουλευτές γνωρίζουν ότι η κυβέρνη­ση πρέπει να αντεπεξέλθει στις υπο­χρεώσεις της αυτό το δύσκολο διά­στημα, ώστε σύντομα να αρχίσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέ­ους.

Το τελευταίο, μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θεωρείται όρος εκ των ων ουκ άνευ για τη στα­διακή ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη από το επόμενο έτος. Το κλείσιμο της εκκρεμότητας των «κόκκινων» δανείων ουσιαστικά ολο­κληρώνει τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και επιδίωξη της κυ­βέρνησης είναι οι τράπεζες, απαλλαγ­μένες από τον «βραχνά» των προβλη­ματικών χαρτοφυλακίων, να μπορούν στο εξής να ενισχύσουν τη ρευστό­τητα της πραγματικής οικονομίας και να προσφέρουν μειωμένου κόστους δανεισμό σε επιχειρήσεις και νοικο­κυριά.

Πάντως, το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν φαίνεται να αποφεύγουν την πώληση σε distress funds, μέχρι χθες παρέμενε ανοιχτό και δεν είχε αποσαφηνιστεί αν επρόκειτο να κλείσει εντός της ημέρας ώστε να προωθηθεί με το παρόν πολυνομοσχέδιο.

«Πρασίνισμα» δανείων

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» στεγα­στικά δάνεια και τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, η οποία παρουσιά­στηκε προχθές από τους υπουργούς Τσακαλώτο και Σταθάκη και προω­θείται με το πολυνομοσχέδιο που ψη­φίζεται σήμερα (άρθρο 15), η κυβέρ­νηση επιχειρεί να αντικρούσει την κριτική που έρχεται από την αντιπολί­τευση ή και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι:

1. Με τη νέα ρύθμιση προστατεύε­ται το 60% των δανειοληπτών, και για την ακρίβεια προστατεύεται πλή­ρως το 25%, δηλαδή 58.000 δάνεια (αυτών που βρίσκονται στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης), και μερικώς το 35% (81.000 δάνεια) υπό τον όρο (πέραν του κριτηρίου του εισοδήμα­τος και της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου) ότι θα είναι «συνεργάσιμοι» και δεν θα διαπιστώνεται «κακό­βουλη αθέτηση πληρωμών».

Σημειώνεται ότι, για την κατηγορία εκείνων που ανήκουν στο 25% (πολύ χαμηλά εισοδήματα), προβλέπεται η δημιουργία κρατικού αποθεματικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμπληρώνει το ποσό της μηνιαίας δόσης όσων δυσκολεύονται να πλη­ρώσουν. Η συνεισφορά του Δημο­σίου θα καθορισθεί ώς το τέλος του έτους και πάντως δεν θα πρέπει να ξε­περνά τα 3 έτη.

2. Για τους δανειολήπτες της δεύ­τερης κατηγορίας, που έρχονται σε διακανονισμό με την τράπεζα, θα υπολογίζεται η εμπορική αξία και όχι η αντικειμενική του ακινήτου, κάτι που, όπως τονίζεται, είναι μιας μορ­φής «κούρεμα» του δανείου.

3. Η προηγούμενη κυβέρνηση εί­χε συμφωνήσει με την τρόικα σε πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, και ειδικότερα κατάργηση της αναστολής τους καθώς και κατάρ­γηση κάθε προστασίας για την πρώτη κατοικία. Παράλληλα, σημειώνουν πη­γές του Μαξίμου, όλο αυτό το διάστη­μα η Ν.Δ., η οποία σήμερα «δημαγωγι­κά» κάνει λόγο για «χιλιάδες σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί», δεν συνεισέφερε καμία πρόταση, αντίθετα ασκούσε πίεση η κυβέρνηση ν' αποδεχτεί τις προτάσεις των θεσμών και να κλείσει γρήγορα συμφωνία μαζί τους.

Πάντως, επί της ουσίας, αυτό που ορίζεται ως προστασία δανειοληπτών μέσω της νέας ρύθμισης αντι­στοιχεί στην πραγματικότητα σε «πρασίνισμα» των δανείων, εφόσον προβλέπεται ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο από «μη εξυπηρετούμενα» θα κα­ταστούν «εξυπηρετούμενα», ακόμη και στις περιπτώσεις πολύ χαμηλών εισοδημάτων, που στην προηγούμενη φάση, με βάση τον νόμο Κατσέλη, θα μπορούσε στα δικαστήρια να έχουν απαλλαγεί από την πληρω­μή δόσεων για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον η προστασία, ειδικά στις περιπτώσεις των πολύ χαμη­λών εισοδημάτων, δεν μπορεί να αποβαίνει σε βάρος των τραπεζών και, όταν υπάρχει αδυναμία πληρωμής, το βάρος επωμίζεται το Δημόσιο. Γενικότερα, αν ένα «κόκκινο» δάνειο δεν μπορεί να «πρα­σινίσει», δεν υπάρχει προστασία και το ακίνητο χάνεται.

Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει και μια άτυπη συμφωνία με τους τραπεζίτες προκειμένου να αποφύγουν τους μαζικούς πλειστη­ριασμούς. Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών, κατά την οποία προέβαλε τη θέση πως «η βέλτιστη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις δανειακές οφειλές των νοικοκυριών θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα τηρή­σουν οι τράπεζες».

Ασφαλιστικό εν όψει

Ωστόσο τα δύσκολα δεν τελειώ­νουν εδώ, καθώς σύντομα πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγη­ση από τους θεσμούς. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ο αγώνας δρόμου για τη νομοθέτηση και υλοποίηση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, με τη λίστα των μέτρων να βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία σε συνεργασία και με τους εκπροσώ­πους των θεσμών που θα βρίσκονται στην Αθήνα έως αύριο (περιλαμβάνει φορολογικές ρυθμίσεις, φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος κ.ά.).

Εκ των πραγμάτων το αρχικό χρο­νοδιάγραμμα, που προέβλεπε νομο­θέτηση στα μέσα Νοεμβρίου, έχει ξε­χειλώσει και αυτή μετατοπίζεται για το τέλος του μήνα, ενδεχομένως και αρχές Δεκεμβρίου.

Κάπου εκεί αναμένεται να έρθει και το ασφαλιστικό ως χωριστό νομοθέτημα. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει να προωθήσει συνολική μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό, αν και για τους δα­νειστές το αρχικώς ζητούμενο είναι η περιστολή των δημόσιων δαπανών για τη χρηματοδότησή του (-1% του ΑΕΠ ανά έτος για το 2015 και το 2016).

ΚυβέρνησηδάνειαπολυνομοσχεδίοπροαπαιτούμεναΤράπεζεςΑσφαλιστικόIssue: 1891Issue date: 19-11-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα