Άρχισαν τα όργανα!

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Από την Ελλάδα πέρασε ο ένας από τους τρομοκράτες της βάρβαρης τρομοκρατικής σφαγής ανθρώπων στο Παρίσι, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του «Ποντικιού».

Ήδη έχει γίνει η ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων του και χθες το βράδυ ή σήμερα το πρωί αναμενόταν η ελληνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία να ενημερώσει εγγράφως (η ενημέρωση έχει ήδη γίνει προ­φορικά) και αρμοδίως τις ομολόγους της υπηρεσίες των ενδιαφερόμενων χωρών.

Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να αποτελέσει βόμβα στην προσπάθεια της

Ελλάδας να διεκδικήσει στήριξη εκ μέρους της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος, αφού κάλλιστα μπορεί να αξιοποιηθεί ως επιπλέον πρόσχημα για το κλείσιμο συνόρων που προωθούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τον εγκλωβισμό εκα­τοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μετανα­στών στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα; Το 2016 ήδη... άρχισε. Είναι η χρονιά που θα κρίνει αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. θα επιτύχει ή θα αποτύχει, αν θα σταθεροποιηθεί στην εξουσία ή θα έχουμε εκ νέου πολιτικές εξελίξεις, αλλά και αν η κοι­νωνία και η οικονομία έχουν τις δυνάμεις να σηκώσουν κεφάλι ή θα βουτήξουν ακόμη πιο βαθιά στην καταστροφή. Θα αποτελέσει, δη­λαδή, το stress test της κυβερνητικής επάρ­κειας. Ήδη όλα τα εμπόδια και όλοι οι κίνδυ­νοι είναι ήδη ζωγραφισμένοι στον καμβά - και δεν είναι λίγοι, ωστόσο μπορούν να συμπυ­κνωθούν σε δύο κρίσιμα κεφάλαια:

1. Η εποχή των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων έχει τελειώσει. Μαζί τελειώνει και η περίοδος χάριτος της κυβέρνη­σης. Ήδη ο βαρύς λογαριασμός του τρίτου μνημονίου φτάνει κατά κύματα στα νοικοκυριά με τη μορφή επαχθών νέων φόρων και πάσης φύσεως επιβαρύν­σεων, αλλά και την περι­κοπή συντάξεων και παροχών του ασφαλιστικού συστήματος.

Η εποχή του «Δεν Πληρώ­νω» λήγει και αυτή με επώδυνο τρόπο και με αποκορύφωμα το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο κατέληξε πολύ πιο κοντά στον σχεδίασμά των δανει­στών παρά σε αυτόν της κυβέρνησης.

Η «προστασία» είναι πλέον πρόσχημα και μένει να δούμε το μέγεθος του πολιτικού κόστους της απώλειας περιουσίας και της επιβάρυνσης των νοικοκυριών.

Ήδη οι συγκρούσεις άρχισαν - αγρότες - μαζί με το άγριο ξύλο και τα χημικά και κανείς δεν γνωρίζει αν και πόσο θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, όσο οι κοινωνικές αντο­χές θα φθίνουν.

2. Το μεταναστευτικό - προσφυγικό, με­τά την τρομοκρατική επίθεση στο Πα­ρίσι, παίρνει δραματική τροπή, αφού αρκεί μία μόνο χώρα - η ΠΓΔΜ - να κλείσει τα σύνορά της για να μετατραπεί η Ελλάδα σε φυ­λακή προσφύγων και μεταναστών. Η αποκά­λυψη ότι ο ένας από τους νεκρούς τζιχαντιστές στο Παρίσι είχε περάσει από την Ελλάδα προμηνύει τι είδους κινδύνους θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η χώρα μας σε περίπτωση εγκλωβισμού του κύματος εδώ.

Ήδη στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία παλεύει με ελά­χιστα μέσα και πόρους να ανταποκριθεί σε πρωτοφανείς ανάγκες, υπάρχει έντονος προ­βληματισμός. Η Ελλάδα, αυτή την ώρα, δεν θεωρείται - ορθώς - πιθανός στόχος τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Αυτό όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύει και σε περίπτωση εγκλω­βισμού στην Ελλάδα υποψήφιων βομβιστών που δεν θα βρουν διέξοδο προς τα κύ­ρια ευρωπαϊκά «θέατρα» της δράσης τους.

Κανείς επιπλέον δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα αποφύγουμε το ενδεχό­μενο μιας προβοκάτσιας, με στόχο να καταστεί η χώ­ρα μας ύποπτη για δράση της τρομοκρατίας στο έδαφός της, κατηγορία η οποία θα υποβαθμί­σει τη διεθνή θέση της σε πολλά επίπεδα.

Για όλα αυτά το «Ποντίκι» χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου πολύ καιρό. Τώρα όμως ο κίνδυνος αυτός είναι προφα­νής στα μάτια όλων, ανεξαρτή­τως πολιτικής τοποθέτη­σης...

τζιχαντιστέςΚυβέρνησημεταναστευτικόΠαρίσιIssue: 1891Issue date: 19-11-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα