ΓΓ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Πρώτο βήμα το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, συνιστά ένα "πρώτο βήμα" στην ισότιμη αναγνώριση των προσωπικών σχέσεων εκ μέρους της Πολιτείας», ανέφερε ο γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κ. Παπαϊωάννου σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαπίστωση ότι η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, που περιλαμβάνεται σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αποτελεί ένα βήμα που έπεται σειράς άλλων βημάτων και προηγείται άλλων βημάτων, εκφράστηκε σε εκδήλωση της Ομάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και

Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, με θέμα: "Πολιτικές, νομοθετικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ως ένα πρώτο βήμα για την Ισότητα όλων των πολιτών στην Πράξη", εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Ομάδας για ενημέρωση - ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών πάνω στα θέματα και τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν.

Εκ των κεντρικών ομιλητών, ο γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, επικεντρώθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, το οποίο εκτός από το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης, περιλαμβάνει και τη σύσταση εθνικού συμβουλίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Κάλεσε να γίνει αντιληπτό το σύμφωνο συμβίωσης ως "ένα βήμα που έπεται κάποιων προηγούμενων βημάτων και προηγείται κάποιων επόμενων", κάνοντας λόγο για κίνηση αυτονόητη με πολλαπλά μηνύματα και σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται η αναγνώριση προσωπικών σχέσεων που έως τώρα βρίσκονταν σε μια γκρίζα ζώνη θεσμικής άρνησης.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στον Πάνο Λάμπρου (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Τμήματος Δικαιωμάτων), ο οποίος ήταν επίσης εκ των κεντρικών ομιλητών της εκδήλωσης, λέγοντας πως είναι αυτονόητο ότι οποιοσδήποτε ασχολείται με την προστασία των δικαιωμάτων στην Ελλάδα, γνωρίζει την παρουσία και τη δράση του Π. Λάμπρου, ειδικά όταν μιλάμε για την προστασία πιο ευάλωτων ομάδων, στις οποίες ενέταξε και τους κρατούμενους. Αναφερόμενος ουσιαστικά στην "υπόθεση Πανούση", μίλησε για "επικίνδυνη" "στοχοποίηση" και "επίθεση που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα" ο κ. Λάμπρου. "Αν δεν ήταν επικίνδυνη, θα ήταν αμιγώς κωμική", πρόσθεσε και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο καθένας κρίνεται από αυτά που λέει, αλλά και από τον τρόπο και από το πού επιλέγει να τα πει.

Ο Πάνος Λάμπρου επέλεξε έναν χιουμοριστικό και δηκτικό τρόπο για να σχολιάσει τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από το πρόσωπό του, παρουσιάζοντας με μια αφήγηση υπό μορφή "αστυνομικού μυθιστορήματος" τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετείχε, έως ότου το 2008 πραγματοποιηθεί ο πρώτος γάμος δύο ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα, στην Τήλο, με τον ίδιο να υπογράφει ως μάρτυρας στους γάμους. Προλογίζοντας την αφήγησή του που θα ακολουθούσε, είπε ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές για εκείνον, στιγμές κατασυκοφάντησης και τρομολαγνείας, αυτές τις μέρες «που τον έριξαν στους λύκους για τον κατασπαράξουν», όπως είπε, αξίζει τον κόπο να τους διευκολύνει και να τους... αποκαλύψει από μόνος του κάποιες από τις "τρομοκρατικές του πράξεις", "τα παράνομα ραντεβού": Αναφερόταν φυσικά στην εξιστόρηση των επαφών και της δρομολόγησης του προαναφερθέντος γεγονότος των γάμων στην Τήλο. "Ήταν βράδυ Μάρτη του 2008 νομίζω, έξω είχε ψύχρα, ένα βράδυ χωρίς φεγγάρι...", ξεκίνησε την αφήγηση.

Η πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), Ειρήνη Αγαθοπούλου, εκ των κεντρικών ομιλητών επίσης, αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης του Κέντρου, στο οποίο έχει ενταχθεί και η ενασχόλησή του με ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Είπε πως ό,τι έχει γίνει στην Ελλάδα επ' αυτών των θεμάτων, οφείλεται στις διεκδικήσεις και τους αγώνες αυτών των οργανώσεων και όχι στην Πολιτεία, σημειώνοντας πάντως, πως οι δύο τελευταίες ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, ήταν και είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν αυτά τα ζητήματα. Η κ. Αγαθοπούλου είπε ότι βασικός στόχος του ΚΕΘΙ είναι η δημιουργία μόνιμης ομάδας διαβούλευσης για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και η σύσταση σχετικού γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, είπε ότι "είναι υποχρέωση μας ως Πολιτεία να προχωρήσουμε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες". Υπογράμμισε ότι ειδικά στις μέρες μας, όπου περισσεύουν φαινόμενα και πράξεις βίας που έχουν να κάνουν με ρατσισμό, προκατάληψη, μισαλλοδοξία και απαξίωση μέχρι και εξόντωση του διαφορετικού, ένας αγώνας όπως ο δικός σας για συνύπαρξη είναι στην πρώτη γραμμή". "Δόθηκαν, δίνονται και θα δοθούν δείγματα γραφής από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση των δικαιωμάτων", σημείωσε και χαιρέτισε ως πολύ σημαντική την υπόθεση του συμφώνου συμβίωσης, για να τονίσει πως η κοινωνία δεν μπορεί να εθελοτυφλεί σε μια πραγματικότητα που υπήρχε και θα υπάρχει. Ανέφερε επιπλέον ότι και το θέμα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου είναι υπό έρευνα, και πως είναι αίτημα, αναμφισβήτητα ώριμο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, οι βουλευτές Αννέτα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Βασιλική Κατριβάνου, Γιώργος Πάλλης, Αγγελική Σκούφα, Ελένη Σταματάκη και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

ΣΥΡΙΖΑγγ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωνσύμφωνο συμβίωσηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα