Λίγα σπίτια, κλειστά, παλαιωμένα και πανάκριβα στην Ελλάδα

Ότι υπάρχει κρίση στέγης στη χώρα μας το έχουν αντιληφθεί όλοι. Η αλματώδης αύξηση των ενοικίων, η παλαιότητα και η χαμηλή ενεργειακή κλάση των προς διάθεση κατοικιών είναι επίσης γνωστά προβλήματα. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει ακόμη ένα, το οποίο επιδεινώνει κατά πολύ το πρόβλημα: τα κλειστά σπίτια.

Σύμφωνα με τον πρώην υποδιοικητή της ΤτΕ Θεόδωρο Μητράκο, ο οποίος παρουσίασε μια ακτινογραφία των ακίνητων που υπάρχουν στη χώρα μας, υπάρχουν περίπου 770.000 κενές κατοικίες στην Ελλάδα,

την ώρα μάλιστα που περίπου 600.000 με 700.000 χιλιάδες ακίνητα συνολικής αξίας 90 δισ. ευρώ έχουν δοθεί ως εξασφάλιση για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά στεγαστικά ακίνητα.

Επιπλέον, ύστερα από μια δεκαπενταετία «παγωμένης» οικοδομικής δραστηριότητας, το συνολικό απόθεμα παλαιωμένων και χαμηλής ενεργειακής κλάσης κτηρίων έχει φτάσει τα 5,5 εκατομμύρια. Ειδικότερα το 95% των κατοικιών είναι άνω των 15 ετών, το 85% άνω των 20 ετών και το ποσοστό των σπιτιών που βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση συνεχώς μειώνεται.

Ωστόσο το κόστος στέγασης στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία από το 2019 μέχρι σήμερα ακολουθώντας αντίθετη πορεία συγκριτικά με την παγκόσμια αγορά, όπου όλα δείχνουν ότι συνεχίζει να επιδεινώνεται η πτώση της αγοράς στέγης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ΗΠΑ, όπου οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 17%, ενώ στα επαγγελματικά ακίνητα η μείωση έχει φτάσει το 45%.Την ίδια στιγμή που στη Σουηδία οι εκτιμήσεις για τις τιμές των κατοικιών γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες, καθώς αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν μάλλον κατά 25%.

Η ελληνική αγορά όμως βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό σημείο του αναπτυξιακού της κύκλου, καθώς μόλις πριν από μερικά χρόνια εξήλθε της πρόσφατης κρίσης, με αποτέλεσμα η ζήτηση να παραμένει ακόμα υψηλή. Συγκεκριμένα, από το 2018 ακολουθεί μία σημαντική ανοδική πορεία, καθώς έχει καλύψει το 80% των απωλειών της κρίσης, με τις τιμές πώλησης ακινήτων ωστόσο να έχουν αυξηθεί κατά 10% και κατά 13% στις νέες κατοικίες, ενώ ακόμα περισσότερο αυξήθηκαν και τα ενοίκια.

Σύμφωνα μάλιστα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το τελευταίο τρίμηνο του 2022 στην Αθήνα οι τιμές σημείωσαν αύξηση 13%, στη Θεσσαλονίκη έφτασαν το 11,2% και στην περιφέρεια η αύξηση ήταν 7,4%.

Τέλος τα νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν δαπανούν πάνω από το 34,3% του εισοδήματός τους, ενώ το ένα στα τρία νοικοκυριά που ζουν στις πόλεις πληρώνουν ακόμη πιο πολλά, περισσότερο από 40% του εισοδήματός τους, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 18,9% που ξοδεύουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τραγωδία…

Διαβάστε επίσης:

Ο Σαμαράς και η πολιτική ορθότητα

Νάντια Γιαννακοπούλου: Έγινε… μποξέρ για να κερδίσει τη μάχη των εκλογών (Video)

ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ήταν «ξαφνική» η στήριξη της Χριστοφιλοπούλου σε Μητσοτάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα