Εκλογές 2023: Το αγχώδες προβάδισμα της ΝΔ

Δέκα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και ενώ η Ν.Δ. εμφανίζεται να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και 6,5 ποσοστιαίες μονάδες, μία σειρά από κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μπερδεύουν τους ψηφοφόρους καθώς στέλνουν ένα μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά στο κυβερνών κόμμα.

Από την περασμένη Κυριακή μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να κάνει στοχευμένες εξαγγελίες που αφορούν τους νέους , τους δημοσίους υπαλλήλους

και γενικότερα τη μεσαία τάξη. Δύο από αυτές τις εξαγγελίες συζητήθηκαν μάλιστα ιδιαίτερα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% εφόσον οι πολίτες ασφαλίσουν τα σπίτια τους σε ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ υποσχέθηκε 150 ευρώ στους νέους.

Η αλήθεια είναι ότι η στάση αυτή δεν δείχνει αυτοπεποίθηση ή τουλάχιστον δεν παρουσιάζει ένα κόμμα το οποίο προηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μεγάλο ποσοστό. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση γνωρίζουν κάτι – το οποίο δεν ξέρουν οι υπόλοιποι – που τους δημιουργεί άγχος και αγωνία.

Κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος έλεγε στο «Ποντίκι» ότι προφανώς η Ν.Δ. προηγείται στις δημοσκοπήσεις, υπάρχουν ωστόσο κάποιοι παράμετροι που τους κάνουν να είναι επιφυλακτικοί για το τελικό αποτέλεσμα.

Πού «πονάει»

Όπως σημείωνε υπάρχουν τέσσερις συγκεκριμένοι παράγοντες για τους οποίους κάποια κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται επιφυλακτικά. Αυτοί είναι:

οι νέοι,οι αναποφάσιστοι,οι «ντροπαλοί» – αγανακτισμένοικαι οι Ρομά.

Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει προς τα πού θα πάει η μεγάλη δεξαμενή των νέων ψηφοφόρων παρά το 150άρι που έδωσε ο πρωθυπουργός σε αυτή την κατηγορία των πολιτών. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ποσοστό αυτό θα διαχυθεί σε όλα τα αντισυστημικά κόμματα, ενώ κάτι έχει να λάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη η περιβόητη «γκρίζα ζώνη» – δηλαδή οι αναποφάσιστοι, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό προέρχεται από τη Ν.Δ. – παραμείνει σταθερά μεγάλο και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις των ανθρώπων που κάνουν τις μετρήσεις ότι αρκετοί από αυτούς στο τέλος θα γυρίσουν στη βάση τους, στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν τη μέρα της κάλπης για να δουν αν όντως τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι.

Η τρίτη κατηγορία αφορά τους πολίτες οι οποίοι για διάφορους λόγους – οργή, ντροπή, διάθεση εξαπάτησης μαζί με εκδικητικότητα – δεν λένε την αλήθεια στις δημοσκοπήσεις. Κάποιοι μάλιστα από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο κομμάτι καθώς πρόκειται για οργισμένους πολίτες οι οποίοι έχουν μία διάθεση εκδικητικότητας απέναντι στην κυβέρνηση και από την άλλη ντρέπονται να πούνε τι θα ψηφίσουν γιατί η επιλογή τους μπορεί να είναι ακραία ή διφορούμενη.

Μεγάλος άγνωστος παραμείνει και το τι θα πράξουν οι Ρομά ψηφοφόροι καθώς κανείς δεν ξέρει προς τα πού θα κατευθυνθούν. Εάν δηλαδή έχουν γίνει υπόγειες συμφωνίες από κάποιους κομματικούς σχηματισμούς προκειμένου οργανωμένα να πάνε οι ψήφοι προς αυτούς ή εάν θα υπάρξει πολυδιάσπαση και οι ψήφοι τους θα κατευθυνθούν προς όλα τα κόμματα.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν όλα δείχνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων το οποίο ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και θα το κάνει – εάν το κάνει – πάνω από την κάλπη. Διότι, όπως λένε πολλοί αναλυτές, και το ζήτημα της αποχής μπορεί να προβληματίσει εντόνως το πολιτικό σύστημα το βράδυ της επόμενης Κυριακής.

Στόχος η συσπείρωση

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να επιθυμεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση της Ν.Δ. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε στις αρχές της εβδομάδας η εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης και την επέτειο ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ.

Και παρά το γεγονός ότι η βούληση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να αναδείξει την ενιαία φωνή που εκπέμπεται απ’ όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες της Ν.Δ. με φόντο τις εκλογές – παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις έχουν κατά καιρούς υπάρξει –, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμφανίστηκαν έχοντας ο καθένας τη δική του ατζέντα. Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε με βάση τα καραμανλικά ιδεώδη του κόμματος κάνοντας λόγο για σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και προσήλωση απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας. Με βάση, μάλιστα, τη διαφοροποίηση που είχε ο πρώην πρωθυπουργός στα θέματα των υποκλοπών και των σκανδάλων από στελέχη της Ν.Δ. πολλοί ερμήνευσαν την αναφορά αυτή ως ευθεία βολή κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός ακόμα ότι επέκρινε με σφοδρότητα την Ε.Ε. για την τακτική που κράτησε απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία θεωρήθηκε από πολλούς ως ευθεία βολή κατά της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε με μία πιο σκληρή συντηρητική πατριωτική πλατφόρμα, η οποία στην ουσία της είναι εντελώς αντίθετη με αυτά που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πολλά κυβερνητικά στελέχη και η οποία έχει να κάνει με τον νεοφιλελευθερισμό σε όλα τα επίπεδα,

Διαβάστε επίσης:

Debate: Προσπαθούν να μαζέψουν τα περί σκανδάλου για τις υποκλοπές

Νομοθετική ρύθμιση θέλει η ΝΔ για την κοστολόγηση των προγραμμάτων

Ανδρουλάκης: To δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο εθνικό θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα