Κασσελάκης: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερβεί το 20%, τα πάντα αλλάζουν από την επόμενη μέρα

«Εάν θέλουμε να μπει ένα τέλος στην αλαζονεία του 41%, εάν θέλουμε να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση την επόμενη μέρα τον εκλογών, ο κόσμος μπορεί να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξη του στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης «FM 100».

Την επομένη των ευρωεκλογών, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «θα αρχίσουμε μια διαδικασία καταστατικά, για το πώς θα ανοίξουμε τις δομές

του Κόμματος, έτσι ώστε όλος ο προοδευτικός κόσμος να μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα και να χτίσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που, όχι μόνο έχει ανάγκη ο τόπος ως αντιπολίτευση τώρα, αλλά που θα έχει ανάγκη ο τόπος…».  

Μιλώντας για τα μηνύματα που πήρε από τον κόσμο κατά τις επαφές του στη Βόρεια Ελλάδα είπε ότι «το πρώτο είναι ένας θυμός, μία απογοήτευση, μία οργή για την κατάσταση των πραγμάτων σήμερα». «Αυτό το οποίο υπενθυμίζω στον κόσμο είναι ότι κάποιος κυβερνάει εδώ και πέντε χρόνια. Εάν δεν είσαι ικανοποιημένος, δεν είσαι ικανοποιημένη, με αυτό το οποίο βιώνεις καθημερινά…», σχολίασε. «Δεύτερο μήνυμα, είναι ότι ο κόσμος θέλει ‘φρέσκο αέρα’ στην πολιτική. Έχει πάψει να πιστεύει στην πολιτική ως ένα μέσο για να βελτιώσει τη ζωή του και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, γιατί δεν έχουμε άλλο μέσο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βελτιώσουμε τη ζωή μας έξω από την πολιτική». Μίλησε για την επαφή που καλλιεργεί ο ίδιος και τα στελέχη, που καταγράφουν προβλήματα και τα στέλνουν «στα κεντρικά» για ανατροφοδότηση.

«Υπάρχει κάτι κινηματικά και νομίζω ότι σιγά-σιγά ο κόσμος βλέπει ότι είναι μία διαφορετική κουλτούρα, από αυτό που έχει συνηθίσει», τόνισε. Είπε ότι θέλει «καλά παιδιά» δίπλα του, «για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τόπο». Συναντώ τρομερά ταλέντα όπου πάω και έξω» και πως «αυτό είναι ένα από τα μεγάλα κομμάτια της αδιαμεσολάβητης παρουσίας μου μέσα στην κοινωνία», εξηγώντας ότι γνωρίζει ταλαντούχο και πρόθυμο για συμμετοχή κόσμο με τον οποίο «σιγά-σιγά συγκροτούμε ένα κίνημα από τη βάση της κοινωνίας, που πιστεύω ότι είναι προοδευτικοί». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει μια πλατιά πλειοψηφία στη χώρα μας η οποία θέλει την πρόοδο».  

Μιλώντας για τον εκλογικό στόχο είπε ότι «αυτό το οποίο χτίζουμε πιστεύω ότι έχει πολύ στέρεα θεμέλια και ότι θα συνεχίσει να χτίζεται». Είπε ότι θα ήταν πολύ ικανοποιημένος «εάν μπορούσαμε να περάσουμε το 20%» και ότι «φυσικά, εάν η ΝΔ είναι στο 30% ή πιο κάτω καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μία τελείως διαφορετική πολιτική πραγματικότητα από την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσφέρει μια δυνατή αντιπολίτευση και πως «αν έχουμε μία τέτοια ανατροπή συσχετισμών, πιστεύω ότι τα πάντα αλλάζουν από την επόμενη μέρα και ότι το μήνυμά μας, για μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική ή για την ακρίβεια, – όπου δεν μειώνουν  το ποσοστό κέρδους στο ρεύμα, δεν μειώνουν τον ΦΠΑ στο 0% στο ψωμί, στο γάλα, είναι πολιτικές επιλογές αυτές- οι πολιτικές προτάσεις μας, θα ασκήσουν άλλη μορφή πίεσης από εδώ και πέρα». Ανέφερε ότι «εάν ο κόσμος μας στηρίξει, να είμαστε δυνατοί, όσο πιο δυνατή αντιπολίτευση γίνεται την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, πολλά από τα ζητήματα τα οποία αναδεικνύουμε θα μπορέσουμε, στο τέλος της ημέρας, να τα κάνουμε και πολιτική πρόταση της χώρας».

«Να ασκηθεί αυτή η πίεση, να τελειώνει αυτό το άλλοθι του 41%, αυτή η τεράστια αλαζονεία την οποία βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση», τόνισε. Σχολίασε ότι αυτή «φαίνεται και στο θέμα των Τεμπών, που η συγκάλυψη συνεχίζεται». Τόνισε ότι «είναι θέμα δικαιοσύνης και δεν αφορά μόνο τις οικογένειες των θυμάτων, αφορά όλο τον ελληνικό λαό», γιατί «μια κυβέρνηση που επιλέγει τέτοια συγκάλυψη σε ένα τέτοιο ζήτημα, ένα τέτοιο έγκλημα -που θα μπορούσε να ήταν το παιδί οποιουδήποτε στη χώρα μας εκεί- τότε θα επιτρέψει και θα επιλέξει παρόμοιες προσεγγίσεις, συγκαλύψεις, παραβιάσεις ατομικών ελευθεριών κλπ σε πολλά ζητήματα».

Στο ερώτημα ποιο θα είναι από τα πρώτα που θα κάνει εφόσον γίνει πρωθυπουργός, απάντησε ότι «εξαρτάται από τον συνταγματικό κύκλο» και πως «πάντως, το πρώτο πράγμα το οποίο θα ήθελα να κάνω είναι η κατάργηση όλων των βουλευτικών ασυλιών, των προνομίων των βουλευτών και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι ισότιμοι μπροστά στον νόμο. Ισονομία στη χώρα μας».

Ο κ. Κασσελάκης ρωτήθηκε με αφορμή τις «επισκέψεις» του στα εκλογικά περίπτερα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θέλει να είναι χρήσιμος στην κοινωνία και ότι«ειδικά στο κομμάτι της οικονομίας, του επιχειρείν και της ανάπτυξης, μπορώ πραγματικά να προσφέρω πάρα πολλά, διότι έχω πετύχει σε πολύ ανταγωνιστικά πεδία στο εξωτερικό, καταλαβαίνω τα ζητήματα βαθιά και πιστεύω ότι χρειάζεται κάποιος με εμπειρία στην επιχειρηματικότητα να είναι στο τιμόνι της χώρας». Υποστήριξε ότι «θα ήταν πολύ σημαντικό η χώρα μας να μπορούσε να έχει κάποιον στην πρώτη γραμμή της πολιτικής που να έχει περάσει από την πρώτη γραμμή της οικονομίας και να καταλαβαίνει πως μπορεί να συνδεθεί η υγιής επιχειρηματικότητα με κοινωνική ευαισθησία και κοινωνικό κράτος».

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι η επαφή του «με τον κόσμο από άλλες παρατάξεις, όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα μέρος αυτού που είμαι. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλει να μονιάσει τη χώρα, δεν είμαι εδώ για να διχάσω τη χώρα, θέλω να την μονιάσουμε, με την ελπίδα να πορευτούμε όλοι μαζί, να γίνουμε η καλύτερη χώρα που μπορούμε να γίνουμε». Είπε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος σε αγοραστική δύναμη και πως στον σχετικό δείκτη η χώρα μας δεν έχει περάσει ποτέ τον μέσο όρο από όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ και στην ΕΕ. «Είναι καιρός η Ελλάδα να έχει, όχι μόνο σύγκλιση, αλλά να μπορεί να είναι στο πάνω μισό της Ευρώπης σε μερικούς δείκτες. Μπορούμε να το κάνουμε, δεν πρέπει να δανειστούμε απίστευτα ποσά, όπως έγινε σε προηγούμενες δεκαετίες, για να πετύχουμε κάποια σύγκλιση. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας, αλλά θέλει ολιστική αλλαγή πολιτικής κουλτούρας», τόνισε.

Για τη Θεσσαλονίκη και την έμφαση που θέλει να δώσει στην πόλη, είπε ότι έχει ανοίξει Γραφείο Προέδρου στην Θεσσαλονίκη και σκοπεύει, μετά τις εκλογές, να είναι στην πόλη σας περίπου μια φορά τον μήνα για ένα χρονικό διάστημα αρκετών ημερών, έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να τον γνωρίσει κιόλας. Είπε ότι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο η κυβέρνηση δεν απαντά στις ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλονίκη, «άρα, θα πρέπει να υιοθετήσουμε έναν άλλο μοχλό πίεσης, ο οποίος είναι να αναδεικνύουμε ζητήματα στο πεδίο της δημόσιας σφαίρας».

syriza · Συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης «FM 100»Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΒΑΓΓ. ΣΤΟΛΑΚΗΣ: Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, είναι μαζί μας τηλεφωνικά. Καλή σας ημέρα κ. πρόεδρε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καλημέρα, πώς είστε;

ΈΦΗ ΤΣΑΜΠΑΖΗ: Καλημέρα, καλά!

ΒΑΓΓ. ΣΤΟΛΑΚΗΣ: Είμαστε καλά, εσείς πώς είστε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είστε χαρούμενοι για τον ΠΑΟΚ;

ΈΦΗ ΤΣΑΜΠΑΖΗ: Είμαστε χαρούμενοι, όλη η πόλη είναι χαρούμενη πρόεδρε και πρέπει να πούμε ότι είστε και γουρλής, γιατί απ’ όσο είδαμε και μαθαίνουμε ευχηθήκατε καλή επιτυχία στον ΠΑΟΚ μόλις λίγη ώρα πριν το ματς.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τι να πω, δεν ξέρω, δεν πιστεύω πολύ σ’ αυτά, αλλά ναι, χαιρέτησα την αποστολή στο «Μακεδονία Παλλάς» και είχαμε και μία σύντομη συνομιλία με τον Μπράντον Τόμας, που είδατε ότι σκόραρε κιόλας, άρα όλα καλά.

ΈΦΗ ΤΣΑΜΠΑΖΗ: Θα σας ζητήσουν τώρα και οι παίκτες του Άρη να ξέρετε, το ερχόμενο Σάββατο για το Κύπελλο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχω και πολιτικές υποχρεώσεις!

ΒΑΓΓ. ΣΤΟΛΑΚΗΣ: Μάλιστα! Και φαντάζομαι ότι είδατε και πώς είναι να γιορτάζει μία πόλη σαν την Θεσσαλονίκη, κ. Κασσελάκη, γιατί βρίσκεστε στην Θεσσαλονίκη όλες αυτές τις μέρες. Πραγματοποιείτε την περιοδεία σας στην Κεντρική Μακεδονία. Σε λίγη ώρα θα πάτε και στην Περαία, στα ανατολικά της πόλης. Εκεί θα περιοδεύσετε στην λαϊκή αγορά και στη συνέχεια θα πάτε στην Βέροια. Αλήθεια, θέλω να ρωτήσω τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο και τι έχετε αποκομίσει, μέχρι στιγμής, από τις επαφές σας στην Βόρεια Ελλάδα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω δύο μηνύματα. Το πρώτο είναι ένας θυμός, μία απογοήτευση, μία οργή για την κατάσταση των πραγμάτων σήμερα. Αυτό το οποίο υπενθυμίζω στον κόσμο είναι ότι κάποιος κυβερνάει εδώ και πέντε χρόνια. Εάν δεν είσαι ικανοποιημένος, δεν είσαι ικανοποιημένη, με αυτό το οποίο βιώνεις καθημερινά, τότε μπορείς να στείλεις ένα μήνυμα, είτε πρόκειται για τις καθυστερήσεις στο μετρό, είτε για το Fly Over, είτε για την έλλειψη πρασίνου, είτε για την ακρίβεια φυσικά. Δεν είναι κάτι το οποίο έχει προκύψει τώρα, σε ένα κενό πολιτικής. Υπάρχει επί 5 χρόνια μια πορεία και μάλιστα με πολλά δισεκατομμύρια από την Ευρώπη να έχουν βοηθήσει, υποτίθεται, αυτά τα 5 χρόνια.

Δεύτερο μήνυμα το οποίο λαμβάνω όλη την ώρα, είναι ότι ο κόσμος θέλει «φρέσκο αέρα» στην πολιτική. Έχει πάψει να πιστεύει στην πολιτική ως ένα μέσο για να βελτιώσει τη ζωή του και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, γιατί δεν έχουμε άλλο μέσο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βελτιώσουμε τη ζωή μας έξω από την πολιτική. Εντάξει, υπάρχει ακτιβισμός, υπάρχει ή ατομική πρωτοβουλία, εννοείται. Αλλά πρέπει να υπάρχει και κοινωνική ευθύνη, συλλογική, δηλαδή συλλογικότητα. Αλλά πέρα από αυτό, στο τέλος της ημέρας, εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα μέσω των πολιτικών και της πολιτικής δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι θεσμικά μακροπρόθεσμο, το οποίο θα αλλάξει τις ζωές του κόσμου. Άρα, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να αισθανθεί ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση. Αυτή είναι η επαφή την οποία καλλιεργώ και εγώ και όλο το ψηφοδέλτιό μας, το οποίο πραγματικά κι εκείνο «λιώνει τα παπούτσια», συναντά κόσμο, καταγράφει προβλήματα, τα στέλνει στα κεντρικά του Κόμματος για ανατροφοδότηση. Άρα, υπάρχει κάτι κινηματικά και νομίζω ότι σιγά-σιγά ο κόσμος βλέπει ότι είναι μία διαφορετική κουλτούρα, από αυτό που έχει συνηθίσει.

ΒΑΓΓ. ΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κύριε πρόεδρε θέλω να επιμείνω λίγο με τα της Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο το βράδυ, στον Λευκό Πύργο, μιλήσατε στους Θεσσαλονικείς, ήμουνα εκεί, σας άκουσα. Είπατε, απευθυνόμενος στους πολίτες οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί, ότι δεν θα υποσχεθείτε κάτι, παρά ένα πράγμα: ότι θα αναλάβετε εσείς ο ίδιος προσωπικά την πόλη, ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητά σας. Θέλω λίγο να μου το εξηγήσετε, να μας πείτε κάποια παραπάνω, γιατί μας ακούνε πάρα πολλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης, που ενδεχομένως να αισθάνονται αυτά τα οποία περιγράψατε και εσείς το βράδυ του Σαββάτου.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταρχάς έχω ανοίξει Γραφείο Προέδρου στην Θεσσαλονίκη και σκοπεύω, μετά τις εκλογές, να είμαι στην πόλη σας περίπου μια φορά τον μήνα για ένα χρονικό διάστημα αρκετών ημερών, έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να με γνωρίσει κιόλας. Ξέρετε, καταλαβαίνω ότι πριν από ένα χρόνο ελάχιστοι με ξέρατε. Το καταλαβαίνω. Και τώρα ίσως να με γνωρίζετε επιφανειακά, με την έννοια ότι υπάρχει πάρα πολλή δημοσιότητα γύρω από το πρόσωπό μου. Αλλά , η πραγματικότητα είναι ότι αν κάποιος περάσει χρόνο μαζί μου, όταν εγώ περνάω χρόνο με τον κόσμο, συνειδητοποιούν ότι σκέφτομαι και βρίσκω δημιουργικές λύσεις, προσπαθώ να είμαι ενωτικός και ότι προσπαθώ να προσφέρω. Άρα, νομίζω ότι αν με την παρουσία μου εδώ το καταλάβει αυτό ο κόσμος, πιστεύω ότι θα μας ανταμείψει. Εκλογικά μιλώντας. Αλλά το βασικότερο είναι να κάνουμε τη ζωή του κόσμου καλύτερη. Η αντιπολίτευση μπορεί να το κάνει αυτό. Νομοθετικά μπορώ να σας πω ότι, δυστυχώς, είμαστε περιορισμένοι αυτή τη στιγμή. Παραδείγματος χάρη, στη Βουλή κάνουμε ερωτήσεις για πολλά θέματα και εδώ, στην Θεσσαλονίκη, έχουμε μεγάλη αντιπροσωπεία βουλευτών, όπως γνωρίζετε. Κάνουμε ερωτήσεις. Δεν απαντάνε από την κυβέρνηση ή αν απαντήσουν μας λένε μια γενικολογία. Είναι πολύ εκνευριστικό αυτό, ότι το κοινοβουλευτικό μας έργο δεν αναδεικνύεται, εσκεμμένα, από την πλευρά της κυβέρνησης. Άρα, θα πρέπει να υιοθετήσουμε έναν άλλο μοχλό πίεσης, ο οποίος είναι να αναδεικνύουμε ζητήματα στο πεδίο της δημόσιας σφαίρας. Αυτή είναι η δέσμευσή μου προς τους πολίτες όταν υπάρχουν κωλυσιεργίες, όπως τώρα στο μετρό, που τόσα χρόνια το έχουν καθυστερήσει και εγκαινιάζουν έργα τα οποία υποτίθεται ότι θα γίνουν πριν καλά-καλά ανοίξει το μετρό. Αυτό είναι μια κοροϊδία και πρέπει να αναδειχθεί. Από εκεί και πέρα, για ό,τι τοπικά προβλήματα υπάρχουν θα είμαι στη διάθεση του κόσμου, όσο βρίσκομαι εδώ, να μπορέσω και εγώ να πιέσω για την επίλυσή τους.

ΈΦΗ ΤΣΑΜΠΑΖΗ: Πάντως, πρόεδρε, είστε αεικίνητος. Σας έχει γνωρίσει αρκετός κόσμος, πραγματικά τη μία ημέρα σας συναντάμε σε μια πόλη και την άλλη ημέρα σε άλλη πόλη, οπότε έχετε την ευκαιρία ή έχει την ευκαιρία ο κόσμος, να σας γνωρίσει και καλύτερα. Εγώ θέλω να σταματήσω λίγο στην περιοδεία σας…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συγγνώμη που σας διακόπτω, αλλά δεν είναι το ίδιο με το να κάτσω κάπου 3-4 ημέρες. Στην Αστυπάλαια, που είχαμε κολλήσει με τον ναύαρχο Αποστολάκη λόγω καιρού, εκεί πραγματικά δεθήκαμε με την τοπική κοινωνία και νομίζω ότι αυτό έχει σημασία. Ξέρετε, υπάρχει ένα μοντέλο πολιτικής… καταρχάς λέγονται «τοπικοί άρχοντες». Με ενοχλεί πάρα πολύ αυτός ο όρος. «Τοπικοί άρχοντες»; Τι πάει να πει αυτό σήμερα; Υπηρέτες πρέπει να είναι οι πολιτικοί, λειτουργοί για το καλό της κοινωνίας. Αυτό είναι χαρακτηριστικό μιας κουλτούρας όπου ο πολιτικός έχει μία διασημότητα, πάει στα κανάλια, πάει σε κοινωνικές εκδηλώσεις και το παίζει υπεράνω. Είναι το «δήθεν». Το έχω πει, εμένα δεν με εκφράζει αυτό, δεν είναι αυτό το οποίο προσδοκώ από την ενασχόλησή μου με την πολιτική. Θέλω καλά παιδιά δίπλα μου. Καλά παιδιά για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τόπο. Συναντώ τρομερά ταλέντα όπου πάω και έξω. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα κομμάτια της αδιαμεσολάβητης παρουσίας μου μέσα στην κοινωνία. Έρχεται κόσμος και λέει: ξέρεις έχω μία εταιρεία με «IT», 50 άτομα, πώς μπορώ να βοηθήσω; Έχω εκείνο, έχω κάνει το άλλο. Και σιγά-σιγά συγκροτούμε ένα κίνημα από τη βάση της κοινωνίας, που πιστεύω ότι είναι προοδευτικοί. Εδώ, στην Θεσσαλονίκη, δεν πιστεύω ότι ο τραμπουκισμός που είχε γίνει στα δύο τρανς άτομα, όταν είχα έρθει τελευταία φορά με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, χαρακτηρίζει αυτή την πόλη. Δεν το πιστεύω. Πιστεύω ότι υπάρχει μια πλατιά πλειοψηφία στη χώρα μας η οποία θέλει την πρόοδο. Απλώς έχει συνηθίσει σε ένα άλλο μοντέλο πολιτικής κουλτούρας και ίσως να έχει απογοητευτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς, από τα τελευταία χρόνια, αυτό φάνηκε και στις κάλπες. Ε, καιρός να το αλλάξουμε. Καιρός είναι αυτή η προοδευτική πλειοψηφία να μπορεί να εκφραστεί με έναν τρόπο αξιόπιστο από μια παράταξη. Με έναν τρόπο που λέει ότι αυτό το οποίο έχω να συνεισφέρω θα έχει αποτέλεσμα.

ΒΑΓΓ. ΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κύριε πρόεδρε, σχετικά με αυτό τον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβάνεστε εσείς την πολιτική και μας περιγράψατε πριν από λίγο, και έγινε πράξη και τα περασμένα 24ωρα. Θέλω λίγο να αναφερθώ στην κίνηση την οποία κάνατε και στο Κιλκίς, αλλά και στον Εύοσμο χθες, που μπήκατε, στην πρώτη περίπτωση, στα γραφεία της ΝΔ, στη δεύτερη περίπτωση επισκεφτήκατε και το εκλογικό περίπτερο, εκεί στον Εύοσμο, του ΠΑΣΟΚ. Μιλήσατε με στελέχη άλλων κομμάτων. Τι μήνυμα θέλατε να στείλετε με αυτές σας τις κινήσεις;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ θέλω να είμαι χρήσιμος σε όλη την κοινωνία. Μου έχει συμβεί πάρα πολλές φορές, ακόμα και στο σύντομο πολιτικό βίο μου, να υπάρχει ένα άτομο που στην αρχή, τους πρώτους μήνες, ήταν πολύ σκεπτικό και μάλιστα μπορεί να έγραφε και να έλεγε και κακά πράγματα για μένα και σιγά-σιγά να συνειδητοποίησε ότι «ξέρεις κάτι; Είχα λάθος, mea culpa». Μπορώ να σας το πω αυτό, ότι έχει συμβεί από πρώην υπουργούς άλλων κομμάτων μέχρι και πολίτες. Για μένα είναι ταυτοτικό ζήτημα ότι είμαι εδώ στην πατρίδα μου για να είμαι χρήσιμος. Έχω επιστρέψει στην πατρίδα μου γι’ αυτό τον λόγο. Πιστεύω ότι ειδικά στο κομμάτι της οικονομίας, του επιχειρείν και της ανάπτυξης, μπορώ πραγματικά να προσφέρω πάρα πολλά. Διότι έχω πετύχει σε πολύ ανταγωνιστικά πεδία στο εξωτερικό, καταλαβαίνω τα ζητήματα βαθιά και πιστεύω ότι χρειάζεται κάποιος με εμπειρία στην επιχειρηματικότητα να είναι στο τιμόνι της χώρας. Δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο, απ’ όσο γνωρίζω, στην Μεταπολίτευση. Θα ήταν πολύ σημαντικό η χώρα μας να μπορούσε να έχει κάποιον στην πρώτη γραμμή της πολιτικής που να έχει περάσει από την πρώτη γραμμή της οικονομίας και να καταλαβαίνει πως μπορεί να συνδεθεί η υγιής επιχειρηματικότητα με κοινωνική ευαισθησία και κοινωνικό κράτος. Η επαφή μου με τον κόσμο από άλλες παρατάξεις, όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα μέρος αυτού που είμαι. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλει να μονιάσει τη χώρα, δεν είμαι εδώ για να διχάσω τη χώρα, θέλω να την μονιάσουμε, με την ελπίδα να πορευτούμε όλοι μαζί, να γίνουμε η καλύτερη χώρα που μπορούμε να γίνουμε.

Ξέρετε κάτι το οποίο με ενοχλεί αφάνταστα; Κοίταζα χθες την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Ίσως με έχετε ακούσει πολλές φορές να λέω ότι είμαστε δεύτεροι από τον πάτο, μαζί με την Βουλγαρία, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο, ειδικά μετά από τόσα, όπως σας είπα, δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια. Πέρα από αυτό κοιτούσα τις τελευταίες δεκαετίες, από τότε που μπήκαμε στην ΕΟΚ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δω που είμαστε σ’ αυτόν τον δείκτη. Ποτέ δεν έχουμε περάσει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε μια φορά, ούτε μια χρονιά. Είναι καιρός η Ελλάδα να έχει, όχι μόνο σύγκλιση, αλλά να μπορεί να είναι στο πάνω μισό της Ευρώπης σε μερικούς δείκτες. Μπορούμε να το κάνουμε, δεν πρέπει να δανειστούμε απίστευτα ποσά, όπως έγινε σε προηγούμενες δεκαετίες, για να πετύχουμε κάποια σύγκλιση. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας, αλλά θέλει ολιστική αλλαγή πολιτικής κουλτούρας. Προτάσεις, θέσεις, ιδέες, κοστολογήσεις, οικονομετρίες, υπάρχουν πολλές εδώ και δεκαετίες. Πού κολλάει πάντα το πράγμα; Κολλάει σε θέματα πολιτικής ηγεσίας και ηγετικότητας. Αυτό θέλω να το αλλάξουμε.

ΈΦΗ ΤΣΑΜΠΑΖΗ: Πρόεδρε, έχετε δηλώσει κατά καιρούς πως ο στόχος σας ενόψει των ευρωεκλογών είναι η ανατροπή. Φανταζόμαστε ότι αναφέρεστε σε ανατροπή συσχετισμών. Αυτή η ανατροπή με νούμερα πώς μεταφράζεται, θα θέλατε να μας πείτε; Δηλαδή θέλετε ένα ποσοστό άνω του 18% και πόσους ευρωβουλευτές αισιοδοξείτε να εκλέξετε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν θα αποφύγω την ερώτηση για μικροπολιτικούς λόγους, δεν είναι εκεί το ζήτημα, διότι αυτό το οποίο χτίζουμε πιστεύω ότι έχει πολύ στέρεα θεμέλια και ότι θα συνεχίσει να χτίζεται. Μη ξεχνάτε ότι μας είχανε περάσει για πεθαμένους πριν από τρεις μήνες, και έκτοτε έχει επέλθει μια τεράστια αλλαγή και νομίζω έχουμε πάρα πολύ αέρα από πίσω μας, ούριους ανέμους, άρα πιστεύω ότι πάμε πάρα πολύ καλά. Όπως έχω πει και σε άλλη μου συνέντευξη, θα ήμουνα πολύ ικανοποιημένος εάν μπορούσαμε να περάσουμε το 20%. Φυσικά, εάν η ΝΔ είναι στο 30% ή πιο κάτω καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μία τελείως διαφορετική πολιτική πραγματικότητα από την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Πιστεύω ότι θα είναι καλό για τον τόπο να έχει μια δυνατή αντιπολίτευση. Αυτό μπορεί να το προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με ένα ψηφοδέλτιο το οποίο επέλεξε η ίδια η κοινωνία, τα μέλη και οι φίλοι του προοδευτικού χώρου, όχι ο πρόεδρος του Κόμματος. Θα ήταν καλό να ανταμείψει ο κόσμος και μια τέτοια αμεσοδημοκρατική διαδικασία. Αν έχουμε μία τέτοια ανατροπή συσχετισμών, πιστεύω ότι τα πάντα αλλάζουν από την επόμενη μέρα και ότι το μήνυμά μας, για μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική ή για την ακρίβεια, – όπου δεν μειώνουν το ποσοστό κέρδους στο ρεύμα, δεν μειώνουν τον ΦΠΑ στο 0% στο ψωμί, στο γάλα, είναι πολιτικές επιλογές αυτές- οι πολιτικές προτάσεις μας, θα ασκήσουν άλλη μορφή πίεσης από εδώ και πέρα. Τα βλέπετε στα σποτάκια μας στην τηλεόραση. Στην ασφάλεια, στην εγκληματικότητα, δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε γυναικοκτονίες κάθε εβδομάδα και να μην κάνουμε τίποτα και να παριστάνουμε πλέον ότι αυτό είναι μέρος της κοινωνίας μας. Δεν είναι μέρος της ελληνικής κοινωνίας αυτό το έγκλημα, ειδικά σε τέτοια επαναλαμβανόμενη βάση.

ΈΦΗ ΤΣΑΜΠΑΖΗ: Σε τακτά χρονικά διαστήματα…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι. Σε τόσο τακτά χρονικά διαστήματα που σε απογοητεύει. Πραγματικά λες τι είμαστε πλέον; Είναι δυνατόν; Κι είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε περισσότερους αστυνομικούς κατά κεφαλήν, δεν είναι δηλαδή το ζήτημα ότι έχουμε έλλειψη αστυνομίας. Θεσμικά πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση. Εάν ο κόσμος μας στηρίξει, να είμαστε δυνατοί, όσο πιο δυνατή αντιπολίτευση γίνεται την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, πολλά από τα ζητήματα τα οποία αναδεικνύουμε θα μπορέσουμε, στο τέλος της ημέρας, να τα κάνουμε και πολιτική πρόταση της χώρας. Να ασκηθεί αυτή η πίεση, να τελειώνει αυτό το άλλοθι του 41%, αυτή η τεράστια αλαζονεία την οποία βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση, η οποία, παρεμπιπτόντως, μιας και είμαστε στην Θεσσαλονίκη, φαίνεται και στο θέμα των Τεμπών, που η συγκάλυψη συνεχίζεται. Έχουν βρεθεί νέες ενδείξεις για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για 15 τόνους ξυλόλιο, εύφλεκτο υλικό, και τι γίνεται; Πάλι τώρα δεν μπορούμε να το ακούσουμε αυτό στα κανάλια ή στα media τα οποία έχουν υποστηριχθεί από το μέγαρο Μαξίμου και τη ΝΔ.

ΒΑΓΓ. ΣΤΟΛΑΚΗΣ: Εσείς έχετε πει «όλα στο φως» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση, κ. Κασσελάκη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σε ποια κατεύθυνση λέτε;

ΒΑΓΓ. ΣΤΟΛΑΚΗΣ: Στο να μην υπάρξουν διάφορα στοιχεία της υπόθεσης τα οποία θα μείνουν κρυφά, ότι θα επιδιώξετε κι εσείς όλα να τα βγάλετε στη δημοσιότητα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, εννοείται. Είναι θέμα δικαιοσύνης και δεν αφορά μόνο τις οικογένειες των θυμάτων, αφορά όλο τον ελληνικό λαό. Αφορά όλο τον ελληνικό λαό, γιατί μια κυβέρνηση που επιλέγει τέτοια συγκάλυψη σε ένα τέτοιο ζήτημα, ένα τέτοιο έγκλημα -που θα μπορούσε να ήταν το παιδί οποιουδήποτε στη χώρα μας εκεί- τότε θα επιτρέψει και θα επιλέξει παρόμοιες προσεγγίσεις, συγκαλύψεις, παραβιάσεις ατομικών ελευθεριών κλπ σε πολλά ζητήματα. Το έχουμε δει αυτό και θα επεκταθεί, δεν πρόκειται για μια εξαίρεση. Άρα, λοιπόν, εάν θέλουμε να μπει ένα τέλος στην αλαζονεία του 41%, εάν θέλουμε να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση την επόμενη μέρα τον εκλογών, ο κόσμος μπορεί να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε ένα εξαιρετικό ευρωψηφοδέλτιο με πολύ καταξιωμένους ανθρώπους πραγματικά. Ψάξτε τους, κοιτάξτε τα βιογραφικά τους, εντυπωσιαστείτε. Από μεριάς μου, ξέρετε ότι έχω πει τι θα κάνω την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, το έγραψα σε άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το Σάββατο. Θα αρχίσουμε μια διαδικασία καταστατικά, για το πως θα ανοίξουμε τις δομές του Κόμματος, έτσι ώστε όλος ο προοδευτικός κόσμος να μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα και να χτίσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που, όχι μόνο έχει ανάγκη ο τόπος ως αντιπολίτευση τώρα, αλλά που θα έχει ανάγκη ο τόπος και σε λίγα χρόνια, όταν θα είναι να κυβερνήσουμε, αφού πάρουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο θα έχει καταρρεύσει τελείως, έργα τα οποία θα έχουνε μείνει πίσω πάρα πολύ κ.ο.κ. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας.

ΒΑΓΓ. ΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κύριε πρόεδρε και μ’ αυτό θέλω να ολοκληρώσουμε γιατί ξέρω ότι το πρόγραμμά σας είναι πολύ φορτωμένο -έχετε να κάνετε αρκετά πράγματα στην Θεσσαλονίκη και στη Βέροια σήμερα- έχετε σκεφτεί ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε ως πρωθυπουργός, εάν ο κόσμος καταφέρει και σας φέρει σε αυτή τη θέση; Γιατί το Σαββατοκύριακο που πέρασε μιλήσατε αρκετά για το «εμείς, ως κυβέρνηση, ως ΣΥΡΙΖΑ». Έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε εσείς;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εξαρτάται από τον συνταγματικό κύκλο. Πάντως, το πρώτο πράγμα το οποίο θα ήθελα να κάνω είναι η κατάργηση όλων των βουλευτικών ασυλιών, των προνομίων των βουλευτών και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι ισότιμοι μπροστά στον νόμο. Ισονομία στη χώρα μας.

ΒΑΓΓ. ΣΤΟΛΑΚΗΣ: Μάλιστα. Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτή τη συζήτηση που κάναμε εδώ, στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης.

ΈΦΗ ΤΣΑΜΠΑΖΗ: Σε λίγο θα είστε στην Περαία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ Ευχαριστώ. Ναι, έχουμε δρόμο.

ΒΑΓΓ. ΣΤΟΛΑΚΗΣ: Και μετά στην Βέροια.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να ξέρετε ότι αυτή τη διαδικασία της επαφής με την κοινωνία σε τέτοιο βάθος και σε τόσο τακτά χρονικά διαστήματα, θα τη συνεχίσουμε και μετά τις ευρωεκλογές. Δεν είναι για μένα μόνο κάτι προεκλογικό αυτό. Θα μας δείτε και μετά τις ευρωεκλογές να συνεχίζουμε ακριβώς αυτό. Και ως κυβέρνηση θα υπάρχει ένας πρωθυπουργός ο οποίος, αφιλτράριστα, θα περνά τον χρόνο του με την κοινωνία, να μπορεί να προσφέρει. Δεν θα κλείνεται μέσα στον γυάλινο πύργο του Μαξίμου μαζί με τους επιστήμονες δημοσκόπους, να «ταΐζει» περιεχόμενο στον κόσμο ως χειραγώγηση αντί για χειραφέτηση.

ΒΑΓΓ. ΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστούμε θερμά, καλή συνέχεια, καλημέρα, καλή εβδομάδα.

ΈΦΗ ΤΣΑΜΠΑΖΗ: Καλή συνέχεια.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να’ στε καλά, καλή σας μέρα.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Κατακαλόκαιρο την Τρίτη με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 35 βαθμούς – Μετεωρολόγοι εξηγούν τι είναι το «θερμικό ridge»

Λαμία – Περίεργες «συμπτώσεις»: Στο εργοστάσιο που πήρε φωτιά θα γινόταν σήμερα έλεγχος του ΕΦΕΤ για τα σχολικά γεύματα (Video)

Κολωνός: Συνελήφθη 17χρονος με γεμάτο περίστροφο

Keywords
συριζα, παντα, fm 100, mea culpa, θεσσαλονικη, ελλαδα, συμμετοχή, ΦΠΑ, ΠΑΣΟΚ, εοκ, καιρος, εκλογες, syriza, ΠΑΟΚ, βεροια, ρωτήσω, μετρο, fly, λύση, βουλη, εταιρεία, αναδιαρθρωση, media, φως, εφετ, συλληψεις, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, εκλογες 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, φεστιβαλ κινηματογραφου, αποστολακη, μια ημερα, αστυπαλαια, βουλγαρια, δουλεια, εγκληματικοτητα, εοκ, εφετ, θεμα, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ραδιοφωνο, τηλεοραση, ψωμι, ωρα, αγορα, αρθρο, ανθρωπος, απιστευτα, ατομο, αφορμη, βιογραφικα, βορεια, βραδυ, γαλα, γινει, γινεται, γραφεια, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δοθει, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, ελπιδα, εβδομαδα, εννοια, εργα, επιτυχια, ερχεται, εσκεμμενα, εταιρεία, ευθυνη, ευοσμο, ευρωπη, ευφλεκτο, ζωη, υγιης, ιδεες, ιδια, ιδιο, θυμος, καλημερα, κυβερνηση, κινηση, κυπελλο, κυριε, κιλκις, λαθος, λύση, λογο, μακεδονια, μαξιμου, μηνυματα, μηνες, μορφη, μπορεις, ξερετε, ορος, παιδι, παιδια, παμε, πεδια, πεδιο, προβληματα, ρευμα, ρωτήσω, σαββατο, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, τι ειναι, τριτη, φεστιβαλ, φυσικα, φορολογικη, φορα, χρονικα, ασφαλεια, εμφαση, ενωση, ερωτησεις, φιλοι, fly, γυαλινο, χωρα, κομματι, κρυφα, λευκο, media, μεινει, μια φορα, μπροστα, οργη, θελω να, θεματα, θερμοκρασια, θεσεις, υγειας, υλικο
Τυχαία Θέματα
Κασσελάκης, ΣΥΡΙΖΑ,kasselakis, syriza