Διεθνές Ποινικό Διακστήριο: Η Αμάλ Κλούνεϊ ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης

Η Βρετανίδα δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ ήταν μεταξύ μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων στο διεθνές δίκαιο που συγκλήθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) που ενέκρινε την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Νετανιάχου και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ γίνονται στόχος εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας

στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι στέρησαν συστηματικά τους αμάχους από βασικές προμήθειες και ότι οι επιθέσεις σε εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγιε αναζητούνται για τους ρόλους τους στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ σχετικά με εγκλήματα όπως βασανιστήρια, δολοφονίες και σεξουαλική βία.

Σε μια δήλωση, ο Χαν είπε ότι όλες οι ενέργειες «απαιτούν λογοδοσία».

Τα εντάλματα σύλληψης σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή καθώς το δικαστήριο στοχεύει για πρώτη φορά έναν ηγέτη από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Χαν τόνισε ότι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δείχνουν «εύλογους λόγους να πιστεύουμε» ότι ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της λιμοκτονίας αμάχων και της σκόπιμης στόχευσης αμάχων πληθυσμών.

Η Κλούνεϊ, ειδική στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, ήταν μέλος μιας ομάδας δικηγόρων που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμβουλεύει τον Χαν και συμπεριλήφθηκε στην ομόφωνη έγκριση των αιτήσεων για ένταλμα σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, οι συμμετέχοντες στην επιτροπή εξήγησαν ότι πήραν μέρος σε «μια εκτεταμένη διαδικασία επανεξέτασης και ανάλυσης» των αποδεικτικών στοιχείων που υποβλήθηκαν από τους εισαγγελείς του ΔΠΔ για να δικαιολογήσουν τα εντάλματα σύλληψης που περιελάμβαναν «καταθέσεις μαρτύρων, εμπειρογνώμονες, επίσημες ανακοινώσεις, βίντεο και φωτογραφίες.»

Αφού το έκανε αυτό, η επιτροπή βρήκε «εύλογους λόγους να πιστεύει ότι ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας… [συμπεριλαμβανομένου] του εγκλήματος πολέμου της σκόπιμης χρήσης λιμοκτονίας αμάχων ως μέθοδο πολέμου και δολοφονίας και η δίωξη των Παλαιστινίων ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Πρόσθεσαν: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι κατηγορίες δεν έχουν καμία σχέση με τους λόγους της σύγκρουσης. Οι κατηγορίες αφορούν τη διεξαγωγή πολέμου με τρόπο που παραβιάζει τους μακροχρόνιους κανόνες του διεθνούς δικαίου που ισχύουν για τις ένοπλες ομάδες και τις ένοπλες δυνάμεις σε κάθε κράτος στον κόσμο… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βήμα που έκανε σήμερα ο εισαγγελέας αποτελεί ορόσημο στο ιστορία του διεθνούς ποινικού δικαίου. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση που θα πρέπει να αποκλειστεί από την εμβέλεια του νόμου, η ζωή κανενός παιδιού δεν εκτιμάται λιγότερο από τη ζωή ενός άλλου. Ο νόμος που εφαρμόζουμε είναι ο νόμος της ανθρωπότητας, όχι ο νόμος κάποιας δεδομένης πλευράς. Πρέπει να προστατεύσει όλα τα θύματα αυτής της σύγκρουσης και όλους τους αμάχους στις επόμενες συγκρούσεις».

Διαβάστε επίσης:

Προκαλεί το Ισραήλ μετά τα εντάλματα σύλληψης από ΔΠΔ, «καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα μας εμποδίσει» – Αντιδρά και η Χαμάς, «εξισώνουν θύτη με θύμα»

ΗΠΑ: Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται απειλή για τις προεδρικές εκλογές – «Πρόβλημα του σήμερα, όχι του μέλλοντος» (video)

Το … τερμάτισαν Εβραίοι ραβίνοι: «Θεία δίκη» o θάνατος του Ραϊσί – «Αυτό το σκυλί ήθελε να κρεμάσει Εβραίους, ο Θεός τον σκόρπισε στους ανέμους»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διεθνές Ποινικό Διακστήριο, Αμάλ Κλούνεϊ,diethnes poiniko diakstirio, amal klounei