Φιλιππίνες: Πώς τα… κρεμμύδια έγιναν είδος πολυτελείας – Τα δίνουν μέχρι και ως δώρα γάμου (videos)

Κρεμμύδια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων κατάσχονται από τις αρχές στις Φιλιππίνες, καθώς ο πληθωρισμός εξουθενώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η τιμή των κρεμμυδιών αυξάνεται τόσο ραγδαία που κάποιοι τα συγκρίνουν με τον χρυσό. Τα εστιατόρια τα αφαιρούν από το μενού τους. Οι ταξιδιώτες προειδοποιούνται από τις αρχές να μην εισάγουν κρεμμύδια χωρίς άδεια. Σκηνές που παραπέμπουν σε θέατρο του παραλόγου, αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικές.

Πέρυσι, οι αρχές κατάσχεσαν φορτία κρεμμυδιών

αξίας 9-11 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα ΜΜΕ στις Φιλιππίνες. Τα φορτία αυτά ήταν το 30% των αγροτικών προϊόντων που εισήχθησαν παράνομα στην χώρα.

Κρεμμύδια έχουν εντοπιστεί σε επιδρομές που έγιναν σε αποθήκες, άλλα φορτία ήταν κρυμμένα ανάμεσα σε κιβώτια με είδη ρουχισμού. Τον περασμένο μήνα βρέθηκαν κρεμμύδια σε εμπορευματοκιβώτια που τα συνοδευτικά έγγραφα ανέφεραν ότι περιείχαν φορέματα, πιτζάμες και διάφορα είδη σπιτιού. Λίγες μέρες νωρίτερα εντοπίστηκαν 50.000 κιλά κρεμμυδιών κρυμμένα ανάμεσα σε γλυκά και προϊόντα αρτοποιίας.

Αλλά η εικόνα που ξεπέρασε κάθε φαντασία είναι από έναν γάμο: η νύφη κρατάει ένα μπουκέτο με κρεμμύδια, αντί για λουλούδια. Μάλιστα οι προσκεκλημένοι στον γάμο είχαν το προνόμιο να μπορούν ναν πάρουν ένα από τα πανάκριβα κρεμμύδια ως αναμνηστικό μετά το γαμήλιο γλέντι!

Πίσω από όλες αυτές τις απίστευτες εικόνες βρίσκεται η απόγνωση αγροτών, εμπόρων και καταναλωτών. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ κάνει λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αναφερόμενος στην αύξηση της τιμής βασικών ειδών διατροφής.

«Η αύξηση της τιμής των κρεμμυδιών είναι άνευ προηγουμένου», λέει ο καθηγητής Λεονάρντο Λανσόνα, του πανεπιστημίου Ateneo de Manila. Η αξία ενός κιλού κρεμμυδιών έφτασε στα 720 πέσο (13 δολάρια) στα πολυκαταστήματα τροφίμων της Μανίλας, στο τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή πάνω από το ελάχιστο ημερομίσθιο (533-570 πέσο). Έκτοτε, υποχώρησαν οι τιμές των κρεμμυδιών, αλλά εξακολουθούν να κοστίζουν περισσότερο από ένα ολόκληρο κοτόπουλο.

Βεβαίως δεν έχουν αυξηθεί μόνο οι τιμές των κρεμμυδιών. Το ίδιο εντυπωσιακές αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές των αυγών, ενώ υπάρχουν ελλείψεις ζάχαρης.

Η διατροφική κρίση αυξάνει την πολιτική πίεση στον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου γεωργίας υποσχόμενος αύξηση της αγροτικής παραγωγής σε μία περίοδο διεθνούς διατροφικής ανασφάλειας.

«Πριν είχαμε τη ζάχαρη, τώρα τα κρεμμύδια. Θα φτάσουμε να έχουμε πρόβλημα με οτιδήποτε μπαίνει στην κουζίνα», λέει η γερουσιαστής Γκρέις Πόε.

Οι ειδικοί και οι αγροτικοί σύλλογοι κάνουν διάφορες αναλύσεις για τα αίτια της κρίσης κρεμμυδιών – από την έλλειψη ψυγείων συντήρησης λαχανικών, μέχρι την αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές.

Από τις αρχές Αυγούστου είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις για την επάρκεια των κρεμμυδιών και η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε προληπτικά μέτρα.

Ο καθηγητής Λεονάρντο Λανσόνα αποδίδει την κρίση στο σύστημα διανομής και όχι στην επάρκεια των κρεμμυδιών. Εξαιτίας της πανδημίας έκλεισαν πολλές μικρές επιχειρήσεις και άφησαν την αγορά στο έλεος των μεγάλων πολυκαταστημάτων, που έχουν το κεφάλαιο για να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών.

Ο πρόεδρος Μάρκος έδωσε το πράσινο φως για να εισαχθεί ένα μεγάλο φορτίο κρεμμυδιών αυτόν τον μήνα, αλλά οι αγρότες τον κατηγορούν ότι φτάνει πολύ αργά και μάλιστα στην εποχή που οι ντόπιοι παραγωγοί θα βγάλουν στην αγορά τα δικά τους κρεμμύδια.

Σε μία επιτροπή της γερουσίας εμφανίστηκε πρόσφατα μία γυναίκα που περιέγραψε πως ο σύζυγός της αυτοκτόνησε από απελπισία όταν καταστράφηκε η σοδειά του που προσβλήθηκε από ένα παράσιτο και στη συνέχεια είδε και πάλι τους κόπους του να χάνονται εξαιτίας μίας θεομηνίας.

Η λύση της εισαγωγής κρεμμυδιών και άλλων ειδών διατροφής είναι άλλη μια απειλή για τους παραγωγούς. Το υπουργείο γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν περιορισμοί στις εισαγωγές για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες για τους ντόπιους παραγωγούς. Σε συνέντευξη στο CNN ο πρόεδρος των Φιλιππίνων ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά η κάλυψη των αναγκών με εισαγωγές.

«Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι να επιτραπεί στους αγρότες να έχουν άμεση επαφή με τους καταναλωτές», λέει ο Λανσόνα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στο να αποκτήσουν οι αγρότες την γνώση για να μπορούν να φθάσουν οι ίδιοι στην αγορά.

Διαβάστε επίσης:

Παλαιστίνη: Τέσσερις νεκροί σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν (Video)

Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί κτηνοτρόφοι από έκρηξηΜυστήριο με τα αίτια

NASA: Μικρός αστεροειδής θα περάσει σήμερα ξυστά από τη Γη

Keywords
Τυχαία Θέματα