Εκλογές 2023: Μπλόκο Τσίπρα στις «εμμονές» Βαρουφάκη

«Καραμπόλες» δημιουργεί ο προεκλογικός ανταγωνισμός των κομμάτων που κλιμακώνεται και οξύνεται με ταχείς ρυθμούς μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών το περασμένο Σάββατο.

Έτσι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, με τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛΛ / ΠΑΣΟΚ και την ανοχή των μικρότερων κομμάτων όπως το ΜέΡΑ25, «προσέκρουσε» στην προσπάθεια Βαρουφάκη

να συσπειρώσει το ακροατήριό του με το «ανισυστημικό χαρτί» που εν πολλοίς αποτελεί το σύστημα πληρωμών «Δήμητρα» εκτός τραπεζών, που εκλαμβάνεται ως παράλληλο «νόμισμα».

Κάτι που έχει κάνει σημαία τις τελευταίες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κάνει προεκλογική εκστρατεία με τον «μπαμπούλα» του 2015 και ισχυρίζεται ότι Τσίπρας και Βαρουφάκης θα συγκυβερνήσουν, ακόμη και με όρους κυβέρνησης μειοψηφίας ή «κυβέρνησης ηττημένων» και «θα κάνουν πάλι τα ίδια με το 2015», θα κλείσουν τις τράπεζες κ.λπ.

Την Τρίτη 25/4/2023 ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πάντως ότι το κόμμα του δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί σε μετεκλογική συζήτηση ένα τέτοιο σχέδιο για το νόμισμα στο τραπέζι και το χαρακτήρισε «εμμονή» του Βαρουφάκη που δεν αφορά την κοινωνία, ούτε την κατάσταση της οικονομίας και των τραπεζών σήμερα.

Τεχνητές αβεβαιότητες

Είπε πιο συγκεκριμένα:

«Ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, που δεν αφορά την πραγματικότητα αλλά τις δικές του εμμονές. Αυτές οι θέσεις και απόψεις δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ούτε καν συζήτησης. Δεν αποτέλεσε συζήτηση ούτε το 2015 για αυτό και αποχώρησε».

Πρόσθεσε δε ότι «το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι το νόμισμα, το πρόβλημα είναι ότι τα ευρώ που έχουμε δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες». Κι ακόμη επικαλέστηκε την έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch πριν από λίγες μέρες λέγοντας πως «αναφέρθηκε στις εκλογές και είπε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα. Ας μη δημιουργούμε αβεβαιότητες εκεί που δεν υπάρχουν».

Σημειώνεται, ότι στο περιθώριο του Φόρουμ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λούις Ντε Γκίντος και σύμφωνα με την ενημέρωση του γρ. Τύπου οι δύο άνδρες «συζήτησαν σε πολύ θετικό κλίμα για τις προοπτικές της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, την πορεία των επιτοκίων και του πληθωρισμού στην ευρωζώνη». Προφανώς η συνάντηση αυτή για την Κουμουνδούρου είχε αξία «μαρτυρίας» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν αντιμετωπίζονται από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ως «φορείς αστάθειας».

Διαχωρισμός

Πάντως διαχώρισε το θέμα του νομίσματος και την όλη συζήτηση που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες από την πρόταση συνεργασίας, καθώς το κάλεσμα ή αλλιώς το «πρέσινγκ» για μετεκλογική στήριξη, με ανοχή, εξακολουθεί να ισχύει. Μάλιστα είπε ουσιαστικά πως με την απλή αναλογική η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ είναι μια ρεαλιστική προοπτική αν τα νούμερα βγαίνουν.

Αλλά αν δεν βγαίνουν και υπολείπονται 5 με 10 βουλευτές, είπε, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη τού να στηρίξουν μια προοδευτική κυβέρνηση ή την ευθύνη «να ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές και περιπέτειες να επανέλθει και να κάνει όλα αυτά που έκανε τα προηγούμενα χρόνια».

Η διευκρίνιση αυτή για τον Βαρουφάκη ήρθε μία μέρα μετά τη συνέντευξή του στη Σταματίνα Τσιμτσιλή, όπου ρωτήθηκε για το θέμα, πρώτη φορά μετά την ανάδειξη του συστήματος «Δήμητρα» από τον Γιάνη Βαρουφάκη, τη Δευτέρα 23 Απριλίου, ενώ περίπου δυο εικοσιτετράωρα πριν, σε συζήτηση στο Mega, ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν οι τράπεζες με πρωτοβουλία των Βρυξελλών, κάτι που απαιτεί «να είμαστε προετοιμασμένοι», όπως είπε.

Η συνέντευξη στην Τσιμτσιλή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε για τις μετεκλογικές συνεργασίες, δεν απέκλεισε τον Βαρουφάκη, λέγοντας και πάλι ότι υπάρχει το σενάριο για στήριξη με ανοχή (το μόνο σενάριο με το οποίο συνδέει τον Βαρουφάκη, λόγω Ανδρουλάκη) και επιπρόσθετα επικαλέστηκε τη συνάντησή του με τον Σολτς στο Βερολίνο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να στηρίζει τα όσα λέει ο Βαρουφάκης για το νόμισμα.

«Πιστεύετε ότι με δέχτηκε ο καγκελάριος Σολτς για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα αν ήξερε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις;», ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε επιπλέον ότι σε μια κυβερνητική συνεργασία τους όρους «δεν τους βάζει αυτός που έχει 3% ή 4%» αλλά το πρώτο κόμμα.

Εν τούτοις, τα παραπάνω δεν φάνηκε να εκλαμβάνονται ως ισχυρά μηνύματα διάψευσης του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Βαρουφάκη θα υλοποιήσουν ένα σχέδιο το οποίο θα προκαλέσει το κλείσιμο των τραπεζών κατά την κυρίαρχη κινδυνολογία. Αντιθέτως, καταγράφηκαν σε μερίδα του Τύπου ως «σενάριο αστάθειας». Εξ ου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε χθες με ένα καθαρό μήνυμα, ότι δεν μπαίνει σε καμία διαδικασία να συζητήσει τις «εμμονές» Βαρουφάκη.

Στο μεταξύ και ο Γιάνης Βαρουφάκης χθες διεμήνυσε, κατά την περιοδεία του στο Μενίδι, ότι λέει «όχι» σε συμμετοχή ή ανοχή «δήθεν» προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη φορά κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στο σενάριο της στήριξης με ανοχή ήταν τη Μεγάλη Δευτέρα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Μάρα Ζαχαρέα και το δελτίο του Star.

Εκείνη τη στιγμή το μέλημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να συγκεράσει την άρνηση Ανδρουλάκη να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τον «δραχμιστή» Βαρουφάκη που τόσο κακό έκανε στη χώρα το 2015, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την ανάγκη να «μπετοναριστεί» το σενάριο του σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου.

Εν ολίγοις, το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν πως αν δεν βγαίνουν τα νούμερα των δύο, του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ (ο εταίρος στον οποίο ουσιαστικά στοχεύει η Κουμουνδούρου), τότε υπάρχει η δυνατότητα τα μικρότερα κόμματα, όπως το ΜέΡΑ25, να στηρίξουν με ψήφο ανοχής.

Διαβάστε επίσης:

Ντογιάκος: Όποτε θέλω θα εκφράζομαι – Αν ήξερα για έλεγχο της ΑΔΑΕ θα τον εμπόδιζα

Εκλογές 2023: Ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέθεσε δήλωση συμμετοχής με το κόμμα «Έλληνες»

Εκλογές 2023: 47 υποψηφιότητες κομμάτων και συνασπισμών στον Άρειο Πάγο

Keywords
Τυχαία Θέματα