Από το Μινσκ με… αγάπη!

Πρέπει να ήταν κάπως άβολη η θέση του Νίκου Δένδια την περασμένη Δευτέρα δίπλα στον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι, το ρωσικό θέρετρο στον Εύξεινο Πόντο. Ήταν η μέρα που, όπως ειπώθηκε κατά κόρον στην Ελλάδα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ προσπαθούσε να θερμάνει κάπως τις παγωμένες σχέσεις μας με τη Μόσχα αποβλέποντας, μεταξύ άλλων, και στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών.


Όμως την προηγουμένη η κυβέρνηση της Λευκορωσίας, μιας χώρας με πλήρη εξάρτηση από τη Μόσχα, είχε βάλει φωτιά σε Αθήνα,

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες με την απίστευτη ιστορία της «κρατικής αεροπειρατείας» εναντίον ενός Boeing 737 που εκτελούσε την πτήση υπ’ αριθμόν FR 4978 της Ryanair, το οποίο απογειώθηκε με 170 επιβάτες από την Αθήνα για το Βίλνιους της Λιθουανίας, αλλά κατέληξε στο… Μινσκ συνοδεία στρατιωτικού αεροσκάφους.
Όλα αυτά για τα… μάτια του δημοσιογράφου, μπλόγκερ και, κατά βρετανικό δημοσίευμα (των «Times» του Λονδίνου), μέλους σκληρής νεοναζιστικής οργάνωσης, με δράση στην ανατολική Ουκρανία, Ρομάν Προτάσεβιτς, τον οποίο ο ηγέτης της Λευκορωσίας είχε σε περίοπτη θέση στη μαύρη λίστα των αντικαθεστωτικών και έκανε ολόκληρη αεροπειρατεία για να τον οδηγήσει στο μπουντρούμι.

● Η Ελλάδα ωρυόταν και ζητούσε αυστηρές κυρώσεις επειδή η αρχή του «κόλπου» έγινε στην Αθήνα, κάτω από τη μύτη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία αγρόν ηγόραζε παρότι ο Λευκορώσος αντιφρονών ήταν επί μέρες στην Ελλάδα και αποτελούσε δυνάμει στόχο.
● Η Ουάσιγκτον, μέσω του ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ζητούσε την άμεση απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και έκανε λόγο για «σοκαριστική ενέργεια» που «έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 120 και πλέον επιβατών, συμπεριλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ».
● Η Ε.Ε. απειλούσε θεούς και δαίμονες με κυρώσεις, τις οποίες επέβαλε την ημέρα που ο Δένδιας βρισκόταν στη Ρωσία – ευτυχώς αποφεύγοντας τις πεπονόφλουδες που δεν ήταν δα και τόσο δύσκολο να βρει στον δρόμο του.

Το μήνυμα του Λουκασένκο


Η κύρια διάσταση αυτής της υπόθεσης είναι, προφανώς, διεθνής.
Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο είναι ο απόλυτος άρχων στη χώρα του από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς εκλέχθηκε μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1994, και παραμένει Πρόεδρός της επί 27 συναπτά έτη. Η διακυβέρνησή του είναι πανθομολογουμένως αυταρχική και ο προσανατολισμός του είναι ξεκάθαρα φιλορωσικός, αφού είναι πολιτικά και οικονομικά εξαρτημένος από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.


Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Λουκασένκο είναι είτε στη φυλακή είτε εκτός χώρας και η εξουσία του ελάχιστα έχει απειληθεί. Σίγουρα πάντως η Λευκορωσία είναι μια χώρα στην οποία δεν κατάφερε να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει κάποια από τις περίφημες «πορτοκαλί επαναστάσεις», οι οποίες ξεσπούν κάθε φορά που μια χώρα, ένα κρατίδιο ή μια επαρχία στην περίμετρο της Ρωσίας κρίνεται από διάφορα δυτικά επιτελεία ότι πρέπει να αποσυνδεθεί από αυτήν.

Η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος το 2020 κατέληξε στη σύλληψη και την αποχώρηση από τη χώρα της ανθυποψήφιάς του Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ύστερα από ένα κύμα βίας που κατέστειλε διά των όπλων τις διαδηλώσεις των αντιφρονούντων, και στη φυλάκιση της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κολεσνίκοβα, η οποία απειλείται με ποινή κάθειρξης πέντε ετών για «ενέργειες που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας της Λευκορωσίας».


Ως εκ τούτων η αεροπειρατεία – με την οποία υποχρέωσε το αεροσκάφος να προσγειωθεί στο Μινσκ συνοδεία μαχητικού Mig με πρόσχημα απειλή για βόμβα από τη… Χαμάς, η οποία βεβαίως διέψευσε το ανόητο σενάριο – μπορεί να θεωρηθεί ένα ακόμη μήνυμα από την πλευρά του Λουκασένκο ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί κανενός είδους προμοτάρισμα αναταραχών στο εσωτερικό της χώρας του εκ μέρους δυτικών δυνάμεων.

Ασφαλής ρωσική περίμετρος


Στη Δύση, με πηγή το δίκτυο Nexta, με το οποίο συνεργάζεται ο Προτάσεβιτς, κυκλοφόρησε το σενάριο ότι στο απαχθέν αεροσκάφος, εκτός από τους πράκτορες της λευκορωσικής υπηρεσίας πληροφοριών KGB (το όνομα έχει παραμείνει από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης), επέβαιναν και πράκτορες της ρωσικής αντίστοιχης υπηρεσίας (FSB), οι οποίοι ανάγκασαν το πλήρωμα της Ryanair να γυρίσει το αεροσκάφος στο Μινσκ λίγο πριν αυτό εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Αυτό το στοιχείο μένει να επιβεβαιωθεί από τις έρευνες, ωστόσο, ανεξάρτητα από τη βασιμότητά του, δύσκολα μπορεί κάποιος να παραβλέψει ότι η Ρωσία αποκομίζει ένα παράπλευρο όφελος από αυτήν την ιστορία. Στέλνει – ηθελημένα ή όχι, αδιάφορο προς το παρόν – το μήνυμα ότι κανείς δεν επιτρέπει να παίζονται παιχνίδια στην περίμετρό της, στον ζωτικό της χώρο. Δεν θέλει άλλωστε σε καμιά περίπτωση να επαναληφθούν παλαιότερες περιπέτειες:
● Αυτή με τη Γεωργία το 2008, επί Προεδρίας του ανεκδιήγητου εκείνου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος επιχείρησε να ανακτήσει τον έλεγχο στις ρωσόφιλες αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας και, ύστερα από έναν ανόητο και καταδικασμένο πόλεμο πέντε ημερών, στον οποίο φυσικά δεν τον βοήθησαν όσοι από τη Δύση νωρίτερα τον ενθάρρυναν με δέλεαρ την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., κατάφερε να τις δει… ανεξάρτητες και ολοκληρωτικά ελεγχόμενες από τη Ρωσία.
● Αυτή με την Ουκρανία, η οποία το 2014 βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πορτοκαλί επανάστασης εναντίον του φιλορώσου Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πάλι ύστερα από έντονες παροτρύνσεις της Δύσης για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Αυτή η περιπέτεια κατέληξε σε έναν εμφύλιο στην ανατολική Ουκρανία, που ακόμη δεν έχει λήξει, παρότι η περιοχή ελέγχεται πλέον από τη Μόσχα, και στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η Λευκορωσία είναι μια χώρα πλήρως απομονωμένη και απολύτως εξαρτημένη από τη Ρωσία. Η Μόσχα έχει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Ίσως, αν χρειαστεί, θα ενοποιηθεί μαζί της. Ίσως πετάξει στα αζήτητα τον Λουκασένκο αν της γίνει βάρος. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θέλει να τη δει να περνά υπό δυτικό έλεγχο.

μετρούν τον ίσκιο τους


Καθώς ήδη έχει συμφωνηθεί ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου, μια έμμεση δήλωση ότι η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τον έλεγχο στην περίμετρό της είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο Πρόεδρος της Ρωσίας.


Άλλωστε ο ομόλογός του των ΗΠΑ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι η στάση του έναντι της Μόσχας θα είναι πολύ πιο σκληρή από αυτήν του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ και ήδη έχει φροντίσει να υποστηρίξει επικοινωνιακά αυτή τη νέα τακτική του αποκαλώντας δημοσίως «killer» τον ανταγωνιστή του. Επιπλέον έχει ανακοινώσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας επικαλούμενος εμπλοκή της (και) στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές. Μάλιστα είναι φανερή η προσπάθειά του να δώσει νέα ένταση στο ανατολικοευρωπαϊκό αντιρωσικό μέτωπο.

Από την πλευρά της η Μόσχα επιχειρεί να απαντήσει ανακοινώνοντας ότι πρώτη φορά μπορεί, με βάση τη Συρία, να διεξάγει «εκπαιδευτικές πτήσεις σε νέες περιοχές» με βομβαρδιστικά μεγάλων αποστάσεων, τα υπερηχητικά Tupolev Tu-22M3, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.


Προφανώς οι δύο ηγέτες θα μετρήσουν τον ίσκιο τους πρώτη φορά ενώπιον του παγκόσμιου ακροατηρίου μετά την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, ωστόσο αυτό το μέτρημα θα είναι σε πρώτη φάση συμβολικό. Ο καθένας έχει τα όπλα του και για τον Πούτιν η αεροπειρατεία του Λουκασένκο είναι ένα από αυτά. Όχι μόνο για τους λόγους που ήδη αναφέραμε, αλλά και διότι πήρε μια επικοινωνιακή νίκη από την Ε.Ε.

Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί άλλωστε το ότι, ύστερα από την απίστευτα χονδροειδή κίνηση του ηγέτη της Λευκορωσίας, η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να κηρύξει την… απομόνωση μιας ήδη πλήρως απομονωμένης χώρας, η οποία πλέον εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τη Μόσχα για να διασφαλίσει την ύπαρξή της;
Όχι ότι το στρατηγικά κουτσό ευρωσύστημα μπορούσε περισσότερα – για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς…

Ανεξέλεκγτη η δράση ξένων πρακτόρων στην Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε δύο πολύ ενδιαφέροντα πράγματα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ύστερα από τη σύνοδο κορυφής και τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας:

«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι η πράξη αυτή συνιστά ουσιαστικά μία απόπειρα κρατικής αεροπειρατείας. Είναι μία πράξη η οποία απλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αυτή η δήλωση επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι υπήρξε μια πλήρως οργανωμένη επιχείρηση από την πλευρά της Λευκορωσίας με στόχο την απαγωγή του Ρομάν Προτάσεβιτς. Η οποία, προφανώς, απαιτούσε γνώση της επιβίβασης του θύματος στη συγκεκριμένη πτήση της Ryanair με τον συγκεκριμένο προορισμό (το Βίλνιους της Λιθουανίας), από τον οποίο μια καλά οργανωμένη επιχείρηση παραπλάνησης με στρατιωτική υποστήριξη θα μπορούσε εύκολα να την εκτρέψει.
Άρα κάποιοι – προφανώς κατάσκοποι και όχι πρόσκοποι ή ιερομόναχοι –, κατά τη διάρκεια της παραμονής του Προτάσεβιτς στην Ελλάδα, είχαν πλήρη έλεγχο των κινήσεών του και ήταν σε θέση να πληροφορήσουν με αξιοπιστία το Μινσκ για τις κινήσεις του.«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής του αεροσκάφους από την πορεία του και την προσγείωσή του τελικά στο Μινσκ αντί του Βίλνιους, όπου επρόκειτο να προσγειωθεί».
Με τη δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός διαψεύδει την εκτίμηση του Ιρλανδού διευθύνοντος συμβούλου της Ryanair Μάικλ Ο’Λίρι ότι υπήρχαν πράκτορες της λευκορωσικής μυστικής υπηρεσίας KGB μέσα στην πτήση που έφυγε από την Αθήνα για τη Λευκορωσία. Δεν διαψεύδει, ωστόσο, τη δράση ξένων πρακτόρων στην Ελλάδα, κάτω από τη μύτη της δικής μας ΕΥΠ. Ούτε θα μπορούσε άλλωστε με δεδομένο ότι η λευκορωσική πειρατεία προϋπέθετε πληροφορίες που θα συλλέγονταν στη χώρα μας.
Το θέμα είναι σοβαρό διότι:Όταν επισκέπτεται τη χώρα σου κάποιος που βρίσκεται – δικαίως ή αδίκως δεν έχει σημασία – υπό διωγμόν, εν προκειμένω η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, εκλογική αντίπαλος του Λουκασένκο και ήδη διαμένουσα για λόγους ασφαλείας εκτός της χώρας της, οφείλεις να προστατεύεις τόσο την ίδια όσο και τους συνοδούς, συνεργάτες και υποστηρικτές της. Αν μη τι άλλο, για να μην γίνει η Ελλάδα θέατρο ξεκαθαρίσματος αλλότριων λογαριασμών.Όταν στη χώρα σου βρίσκεται μια ομάδα προσώπων που αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος δύο υπερδυνάμεων με αντικρουόμενα συμφέροντα, το λιγότερο που έχεις να κάνεις είναι να τους ξεφορτωθείς χωρίς να ανοίξει μύτη. Αυτό απαιτεί την ύπαρξη υπηρεσιών πληροφοριών που κάνουν στοιχειωδώς τη δουλειά τους.Όταν είσαι σε μια κρίσιμη φάση αναζήτησης τουριστικών πελατών και πλασάρεις παντοιοτρόπως ότι είσαι μια ασφαλής χώρα, δεν μπορεί να επιτρέπεις έναν «χορό κατασκόπων» να εκτυλίσσεται στο κέντρο της Αθήνας και στο κεντρικό σου αεροδρόμιο.Όταν – παρότι τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα – οι αρμόδιες υπηρεσίες σου αποτυγχάνουν, τότε απλώς παίρνεις σκούπα και φαράσι. Δεν κάνεις μισές διαψεύσεις, οι οποίες καταλήγουν να αποτελούν επιβεβαιώσεις της αποτυχίας.
Τόσο απλά είναι τα πράγματα…

Ειδήσεις σήμερα

Χανιά: Τα σενάρια που εξετάζει η αστυνομία για τον θάνατο της 11χρονης – «Ήταν άγγελος», λέει η μητέρα της (video)

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική: Κόλαφος η κατάθεση Βερύκιου, αποδόμησε οριστικά το αφήγημα της ΝΔ

Ιδιοφυία ετών 2- Έχει IQ 146 μετράει μέχρι το 100 και ξέρει ήδη δυο γλώσσες (Video)

Keywords
ελλαδα, αθηνα, βρυξέλλες, boeing, ryanair, times, δραση, ηπα, ρωσία, συλληψεις, διαδηλωσεις, mig, kgb, fsb, νατο, ιουνίου, νέα, εκλογες, tupolev, συγκεκριμένο, ευπ, θεατρο, χανια, συριζα, video, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, Ημέρα της μητέρας, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, ρωσία, αστυνομια, γνωση, δουλεια, ευπ, ηγετης, ηπα, θεμα, μητερα, ουκρανια, παιχνιδια, πτησεις, kgb, ryanair, αεροδρομιο, αζητητα, απιστευτα, απλα, βομβα, βρισκεται, βρυξέλλες, γεωργια, γινει, δαιμονες, δεδομενο, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωση, δωσει, δικτυο, εγινε, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ενδιαφεροντα, ενημερωση, εποχη, ερευνες, ετη, ετων, εφυγε, ζωη, ζωτικο, ιδια, υπηρεσιες, υπηρχαν, κυβερνηση, κυμα, κινηση, κυρια, λογο, ματια, μητσοτακης, μοσχα, μαρια, μυτη, νατο, νικη, ομαδα, παντα, ονομα, ουασιγκτον, ουσιαστικα, οφελος, πηγη, πουτιν, πτηση, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συλληψη, συρια, σοτσι, τρια, φυλακη, φυσικα, φορα, boeing, εξαρτηση, γλωσσες, ηγετες, χωρα, ιουνίου, mig, πληροφοριες, σβετλανα, tupolev, βεβαιως
Τυχαία Θέματα