Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Νέα Αγχίαλο – Σε ύφεση στη Λαμία – Βελτιωμένη η κατάσταση στον Ασπρόπυργο

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου και γενικότερα της περιοχής του Βόλου καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες συνεχίζει να μαίνεται και να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμα της.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα δυνατές εκρήξεις συντάραξαν την Νέα Αγχίαλο καθώς η φωτιά εξαπλώθηκε σε αποθηκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης.

Στο σημείο ακούγονται ισχυρές εκρήξεις από τις 17:45 από τα πυρομαχικά προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους.

Σπασμένα τζάμια από τις εκρήξεις, αναφορές για τραυματίες. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έφτασαν στην περιοχή. Επιχείρηση εκκένωσης από τους παραθαλάσσιους οικισμούς. Απομακρύνουν τα F-16, εντολή άμεσης εκκένωσης από την ΕΛ.ΑΣ.Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή, με μηνύματα από το 112, να εκκενωθούν μεγάλες οικιστικές περιοχές στο παραλιακό κυρίως μέτωπο από τον Βόλο και μέχρι την Νέα Αγχίαλο.

Από τις εκρήξεις, που συνεχίζουν, έχουν σπάσει τζάμια σε πολλά σπίτια κυρίως της Νέας Αγχιάλου, ενώ το ωστικό κύμα που έφθασε στον Βόλο έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια.

Μάλιστα πριν από λίγο δόθηκε εντολή για προληπτική μεταφορά αεροσκαφών από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή για επιλεκτική απογείωση αριθμού αεροσκαφών με προορισμό αλλά αεροδρόμια στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των μέσων και του αεροδρομίου.

«Η πυρκαγιά μπήκε στον χώρο στρατοπέδου στην Νέα Αγχίλαο» σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ. Αυτή τη στιγμή, στην περιοχή, πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Υπήρχαν βαριά όπλα μέσα στην αποθήκη πυρομαχικών, σύμφωνα με πληροφορίες. Η πυρκαγιά έχει πλησιάσει απειλητικά το αεροδρόμιο και στις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έδωσαν εντολή προληπτικής απομάκρυνσης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που επιχειρούν από τις τρεις πολεμικές μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, λόγω των συνεχών εκρήξεων και της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς.

Με μήνυμα του 112, οι κάτοικοι στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά Αγχιάλου σε απόσταση τριών χιλιομέτρων.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Εκκενώστε την περιοχή των εκρήξεων #Καραμπά #Αγχιάλου σε απόσταση 3⃣ τριών χιλιομέτρων

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Νωρίτερα από το 112 είχαν σταλεί απανωτά μηνύματα σε κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν προς ασφαλείς περιοχές. Ειδικότερα οι κάτοικοι των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Κόκκινα & #Περίβλεπτο εκκενώστε τώρα προς #Βελεστίνο

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Στουπί #Βελανιδιά #Μάραθο & #Κριθάρια εκκενώστε τώρα προς #Βόλο

Πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Παράλληλα οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλμυρό.

Ακόμη, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Καστράκι προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μικροθήβες Βόλου.

Επιπρόσθετα οι κάτοικοι των οικισμών Κόκκινα και Περίβλεπτο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Βελεστίνο Βόλου.

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εκκένωσης πολιτών από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου.

Συγκεκριμένα στελέχη του λιμενικού έχουν αναλάβει την επιβίβαση πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, τα οποία αυτή την ώρα έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Οι πολίτες μεταφέρονται στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου. Τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού, δύο ρυμουλκά και 22 ιδιωτικά σκάφη, έχουν μεταφέρει ήδη 30 άτομα από τη Νέα Αγχίαλο στον Βόλο, με το λιμενικό να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Σε ύφεση η φωτιά στη Λαμία – Αντιμετωπίστηκε αναζωπύρωση

Τρεις ώρες κράτησε η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να περιορίσουν τις φλόγες που προέκυψαν από αναζωπύρωση στο βόρειο τμήμα της χθεσινής πυρκαγιάς στη Λαμία.

Την λύση την έδωσαν οι συνεχείς πτήσεις από δύο αεροσκάφη που συμπληρώθηκαν με ένα ελικόπτερο, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, τα χωματουργικά μηχανήματα και τις υδροφόρες που διατέθηκαν από τον δήμο Λαμιέων και την Περιφέρεια Στερεάς – και μαζί τους οι εθελοντές που με ένα κλαδί στα χέρια προχωρούσαν για να σβήσουν τις φλόγες.

Αρχικά περιόρισαν το ένα μέτωπο που κινούνταν προς το Κάστρο της Λαμίας από την βόρεια πλευρά και στη συνέχεια το δεύτερο μέτωπο που κινούνταν προς κατοικημένη περιοχή. Οχήματα της αστυνομίας με μεγάφωνα καλούσαν τους πολίτες που έμειναν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ δύο φορές απεστάλη μήνυμα από το 112 που καλούσε τους πολίτες του Αφανού να φύγουν από την περιοχή και να κατατεθούν προς Δομοκό. Τέλος, με φροντίδα του δήμου άδειασε πολύ γρήγορα και το κολυμβητήριο Λαμίας και απομακρύνθηκαν για λόγους ασφαλείας τα μικρά παιδιά που βρίσκονταν εκεί.

«Ήταν μία δοκιμασία ακόμη. Μιά αναζωπύρωση από το πουθενά που πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραϊσκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Θέλω να ευχαριστήσω τους χειριστές των αεροσκαφών και του ελικοπτέρου για την αυτοθυσία τους, τους πυροσβέστες και τα συνεργεία του δήμου» είπε, ενώ έκανε αναφορά και στους «εκατοντάδες εθελοντές που βγήκαν στους λόφους για να δώσουν τη δική τους μάχη με τις φλόγες» σήμερα και χθες.

Νωρίτερα, η κατάσταση στην Λαμία ήταν δύσκολη καθώς είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση του μετώπου στα βόρεια της πόλης που κινούνταν προς τις περιοχές Αμφιθέα και Πουρναράκι.

Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της Αμφιθέας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Δομοκό.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Αμφιθέα #Λαμίας εκκενώστε τώρα προς #Δομοκό

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Παράλληλα μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Αχαρνών το οποίο τους καλούσε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς Δομοκό.

Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και 2 αεροσκάφη, έχουν μεταφερθεί χωματουργικά μηχανήματα του δήμου Λαμίας και της Περιφέρειας Στερεάς, μαζί με υδροφόρες ωστόσο όμως η αναζωπύρωση επεκτάθηκε σε δασική περιοχή με πυκνό πουρνάρι και κέδρο, έχει αναπτύξει ένα μεγάλο μέτωπο και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από κατοικημένη περιοχή.

Βελτιωμένη η κατάσταση στον Ασπρόπυργο

Εκτός από τις δεκάδες δασικές πυρκαγιές που αντιμετωπίζει καθημερινά τις τελευταίες μέρες η Πυροσβεστική ήρθε να προστεθεί στο μίγμα και μια αστική.

Ειδικότερα νωρίς το απόγευμα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε επιχείρηση με παλιά ανταλλακτικά οχημάτων και λάστιχα που βρίσκεται στην οδό Αγίου Γεώργιου στην βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου.

Λόγω της φύσης των υλικών που καίγονται η περιοχή γέμισε με μαύρους πυκνούς καπνούς με αποτέλεσμα να σταλεί στις 17:10 μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.

#Πυρκαγιά σε επαγγελματικό χώρο επί της οδού Αγ. Γεωργίου, στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Επιχειρούν 54 #πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκε ειδικό κλιμακοφόρο όχημα.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 27, 2023

Η αστυνομία προχώρησε, λόγω της πυρκαγιάς σε διακοπή της κυκλοφορίας ων οχημάτων στην οδό Αγίου Γεωργίου από το ύψος της οδού Μεγαρίδος έως τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, καθώς και στην οδό Μεγαρίδος από το ύψος της Ελ. Βενιζέλου.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Αγχίαλος: Επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις καίγονται ολοσχερώς (Video)

Φωτιά στη Νέα Αγχίαλο: Το ωστικό κύμα της έκρηξης παρέσυρε δημοσιογράφο (Video)

Νέα Σμύρνη: Εξαφάνιση 16χρονης από δομή φιλοξενίας – Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανεξέλεγκτη, Αγχίαλο –, Λαμία – Βελτιωμένη, Ασπρόπυργο,anexelegkti, agchialo –, lamia – veltiomeni, aspropyrgo