Ανδρουλάκης: Τι κέρδισε από την πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή – Τι λένε στο ΠΑΣΟΚ

Την παρθενική του εμφάνιση στη Βουλή έκανε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προέταξε το ιδεολογικό του στίγμα ενώ στάθηκε σε τρία ζητήματα «σημαία» για το Κίνημα: Υγεία, Παιδεία, Αξιοκρατία. 

Τι κέρδισε ο Ανδρουλάκης

Στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης

– όπως λένε συνεργάτες του – κατάφερε να φανεί πως είναι ένας πολιτικός αρχηγός, ο οποίος έχει σφαιρική άποψη για την γεωπολιτική και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ενώ στάθηκε σημαντικά και στο ιδεολογικό στίγμα που έχει ως Σοσιαλδημοκράτης. «Η χώρα μας οφείλει να είναι πρωταγωνιστής στις αποφάσεις και όχι απλός θεατής των εξελίξεων. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να απαντήσει με γνώμονα την αλληλεγγύη των λαών», ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, την οποία προετοίμαζε από την Τρίτη.

«Υγεία, Παιδεία, Αξιοκρατία»

Από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης φάνηκε αποφασισμένος να δείξει στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι για τον ίδιο τρεις είναι οι σταθμοί της κριτικής του: Η υγεία, η Παιδεία και η Αξιοκρατία. Στην Υγεία επιτέθηκε για τα τελευταία περιστατικά με το ΕΚΑΒ ενώ έδωσε έμφαση και στις πολιτικές που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτοντας ότι η πρώτη επίκαιρη ερώτηση του ΠΑΣΟΚ θα αφορά το ΕΣΥ. «Κάθε μέρα έρχονται στο προσκήνιο με τραγικό τρόπο οι αδυναμίες του ΕΚΑΒ. Τι κάνατε τέσσερα χρόνια; Φτάσατε τελευταία ώρα να επιστρατεύετε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της πυροσβεστικής για να καλύψετε το κενό 700 διασωστών, που χρειάζεται το ΕΚΑΒ. Σας ενημερώνω ότι η πρώτη επίκαιρη επερώτηση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας θα είναι για τα προβλήματα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ. Οι αποφάσεις σας για υγεία – γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά- ότι είναι με γνώμονα την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων Όπως καταδεικνύει η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στα δημόσια Νοσοκομεία. Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το ΕΣΥ και το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για την αναγέννησή του, γιατί είναι ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που ακουμπά κάθε ελληνική οικογένεια. Βάλτε επιτέλους προτεραιότητα την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να σταματήσει ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Για την Παιδεία κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση αναφέροντας την πανεπιστημιακή αστυνομία, βάζοντας ο ίδιος ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ψηλά στην ατζέντα την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. «Στην Παιδεία, όλη την προηγούμενη τετραετία η επικοινωνία υπερίσχυσε της πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πανεπιστημιακή αστυνομία. Οι προσλήψεις έγιναν, αλλά αυτή δεν υπάρχει. Όπως περίπου έγινε και με τους αγροφύλακες του κ. Πολύδωρα. Το έχετε μάλλον παράδοση στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Για εμάς είναι προτεραιότητα μία ριζική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Με την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου, στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να γίνει ξανά το σχολείο το κέντρο βάρους και όχι η παραπαιδεία. Προφανώς χρειάζεται και θέλουμε αξιολόγηση αλλά όχι από μετακλητούς υπαλλήλους και τους κολλητούς των υπουργών σας. Αυτό δεν είναι αξιοκρατία κύριε Μητσοτάκη, είναι κομματοκρατία», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στα ζητήματα Αξιοκρατίας έφερε ως παράδειγμα τα όσα έγιναν στην τραγωδία στο Μάτι, με σκοπό να παρουσιάσει το πως λειτούργησε τότε ένα «κράτος – λάφυρο». «Βάζοντας φραγμό στο συγκεντρωτικό μοντέλο λήψης των αποφάσεων και στη λογική του κράτους – λάφυρο του εκάστοτε κλειστού συστήματος εξουσίας, που αναπαράγει την αναξιοκρατία και τη διαφθορά. Γιατί και η αναξιοκρατία και η διαφθορά αποτυπώνονται στην τραγωδία των Τεμπών. Το πόρισμα είναι εκκωφαντικό. Θα μπορούσαμε να έχουμε τηλεδιοίκηση και να μην έχουμε 57 νεκρούς συμπολίτες μας», ανέφερε.

«Πατριωτικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ»

Από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε επανειλημμένως ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πατριωτικό κόμμα το οποίο θέλει «ισχυρή Ελλάδα, ισχυρή πατρίδα μέσα σε μια αυτοδύναμη Ευρώπη». Για αυτό και όπως εξήγησε η Αντιπολιτευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει θα είναι το εθνικό συμφέρον. «Πυξίδα των συναινέσεων και των αντιπαραθέσεων μας είναι το συμφέρον του λαού και της πατρίδας. Οι προτάσεις μας θα είναι δίκαιες κι εφαρμόσιμες για να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον», είπε. Στην οικονομία είπε πως το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη νομοθετικές πρωτοβουλίες έτοιμες για να στηρίξει τόσο τους δανειολήπτες και την πρώτη κατοικία, όσο και όσους πήραν δάνειο με ελβετικό φράγκο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκε και στο θέμα των υποκλοπών τονίζοντας:

Πολιτική η δευτερολογία

Σε ό,τι έχει να κάνει με την δευτερολογία του, το Σάββατο ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζεται για έναν λόγο πιο πολιτικό. Θα βάλει σε πρώτη γραμμή περισσότερες πολιτικές πινελιές απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του. 

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης από τη Βουλή: Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη του μέλλοντος

ΚΚΕ: Επιδιώκει να καταγραφεί η δυναμική του και στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Το μήνυμα του Μητσοτάκη προς τους πολίτες: Είμαστε εδώ για εσάς

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανδρουλάκης, Βουλή –, ΠΑΣΟΚ,androulakis, vouli –, pasok