Κομβική προτεραιότητα η αναμόρφωση του ΕΣΥ

Στις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναδείχθηκε ως κομβική προτεραιότητα η αναμόρφωση του Ε.Σ.Υ. με σαφείς και μετρήσιμους στόχους.

Ειδικότερα, η μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης, ο νέος υγειονομικός χάρτης , η υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος πρόληψης της δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», το νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, η μεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας

και εθισμών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα Υγείας, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα της υγείας αποτελούν τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες της πολιτικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα Κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκινά. Άλλωστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, «η Υγεία γίνεται προσωπικό μου στοίχημα για την επόμενη θητεία μας».

Οι διαχρονικές παθογένειες του Ε.Σ.Υ, το οποίο «δοκιμάστηκε» τα προηγούμενα τρία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, αλλά και πολλά, κρίσιμα ζητήματα του χώρου της υγείας βρίσκονται ήδη στο «μικροσκόπιο» της νέας Κυβέρνησης. Άλλωστε, τα ζητήματα αυτά ήταν ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και κατά την προηγούμενη θητεία της.

Το 2023 οι δαπάνες για το ΕΣΥ αγγίζουν τα 5.2 δις ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει το παραπάνω. Παράλληλα, τα προηγούμενα χρόνια διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, ενώ έγιναν 18.000 προσλήψεις υγειονομικών, με αποτέλεσμα σήμερα να εντάσσονται στο δυναμικό του ΕΣΥ 107.500 υγειονομικοί. Επίσης, αυξήθηκαν από 100 σε 1.000 τα ακριβά φάρμακα που απευθύνονται ειδικά σε καρκινοπαθείς συμπολίτες μας, ενώ πρόσφατα δρομολογήθηκε το πρόγραμμα «Οίκοθεν» για δωρεάν θεραπεία καρκινοπαθών στο σπίτι αντί για το νοσοκομείο.

Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της «Υγείας». Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον συγκεκριμένο τομέα σε βάθος τετραετίας, προβλέπονται  επιπλέον 10.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο 1,5 δις θα κατευθυνθεί στο χώρο της υγείας. Συμπληρωματικά, η επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες και για όλα τα βασικά νοσήματα, αποτελούν δεσμεύσεις, που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Συνεπώς, φαίνεται πως δεν πρόκειται για απλές προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά για συγκεκριμένα μέτρα, που έχουν από τώρα αρχίσει να εφαρμόζονται.

Μάλιστα, από τις παραπάνω προσλήψεις 800 άτομα θα κατευθυνθούν στο ΕΚΑΒ ως μόνιμο προσωπικό. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν 6 νέες βάσεις ευέλικτων ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα, για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές, με εξειδικευμένες υπηρεσίες, που θα ενοικιαστούν από το εξωτερικό, αφού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Τελικός στόχος, ο χρόνος απόκρισης στις κλήσεις, στις πόλεις να μειωθεί στα 7 με 10 λεπτά.

Επιπρόσθετα, η αποτελεσματικότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και του συστήματος υγείας συνολικά, η δυνατότητα πρώτης αντιμετώπισης ενός περιστατικού, η δυνατότητα γρήγορης επικοινωνίας του ασθενούς με το γιατρό, η ευκολότερη μεταφορά του είναι στοιχεία που αναπτύσσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Την προηγούμενη τετραετία μπήκε σε εφαρμογή ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού, με νόμο στον οποίο ήμουν η εισηγήτρια από την πλευρά της παράταξης της Ν.Δ. στο κοινοβούλιο για την ψήφισή του. Ο προσωπικός γιατρός είναι πλέον εκείνος στον οποίο απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν συνταγογραφούν φάρμακα, παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Ένας θεσμός που θα εφαρμοστεί πλήρως την τετραετία αυτή.

Η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει μέσω του προγράμματός της σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους. Στόχος και προτεραιότητα είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η συνοχή του συστήματος υγείας.

*Η Άννα Ευθυμίου είναι βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Θεσσαλονίκης και δικηγόρος

Διαβάστε επίσης:

Μόνος (ο Μητσοτάκης) στο γήπεδο

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη από νέες ιδέες αν δεν θέλει να αποδειχτεί παρένθεση

Ακροδεξιά (πολιτικά) υποπροϊόντα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομβική, ΕΣΥ,komviki, esy