Euro 1992: Το «θαύμα» της Δανίας, ο «εμφύλιος» στην Γιουγκοσλαβία και η αδίστακτη UEFA (Videos)

Σάββατο 12 Ιουνίου, γήπεδο Κοπεγχάγης: Το παιχνίδι Δανίας-Φιλανδίας για το Euro 2020 βρίσκεται στο 43ο λεπτό. Ξαφνικά, ο Δανός άσσος και παίχτης της ιταλικής Ίντερ Κρίστιαν Έρικσεν σωριάζεται στο έδαφος. Ανακοπή καρδιάς… Θα δώσει μάχη για την ζωή και χάρη στην ακαριαία επέμβαση των γιατρών και των συμπαιχτών του θα βγει νικητής.

Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί «παγωμένος» τα όσα συμβαίνουν εκτός από την… UEFA,

η οποία λίγη ώρα μετά θα εκβιάσει την εθνική ομάδα της Δανίας να συνεχίσει τον αγώνα αλλιώς θα τον χάσει στα χαρτιά! Χθες, Πέμπτη στην «σκιά» όλων αυτών των γεγονότων η Δανία έπαιξε τον δεύτερο αγώνα στην διοργάνωση κόντρα στο Βέλγιο και ηττήθηκε με 2-1.

Το πολύ δυσάρεστο και αναπάντεχο αυτό συμβάν, το οποίο εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλο τον πλανήτη, θα φέρει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Δανίας στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

29 χρόνια πριν, η εθνική ομάδα της σκανδιναβικής αυτής χώρας είχε τραβήξει και πάλι τα βλέμματα του παγκόσμιου ποδοσφαιρόφιλου -και όχι μόνο- κοινού. Μια ακόμη απόφαση -αυτήν την φορά υπέρ της- της αδίσταχτης UEFA, της έδωσε την δυνατότητα να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Στο Βελιγράδι «στήνεται» εμφύλιος πόλεμος, στην Κοπεγχάγη σηκώνουν κούπα

Ας ταξιδέψουμε σχεδόν 30 χρόνια πίσω, άνοιξη και καλοκαίρι του 1992. Μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ η Γιουγκοσλαβία, με τις «ευλογίες» της Δύσης και των χωρών της Ευρώπης οδηγείται σε εμφύλιο πόλεμο με απώτερος στόχο την διάσπαση.

Παράλληλα, σε ένα άλλο… σύμπαν που όμως αγγίζει και συγκινεί δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, βρισκόμαστε στις παραμονές του Euro 1992 το οποίο επρόκειτο να διοργανωθεί στην Σουηδία.

Η πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία ετοιμάζεται για την διοργάνωση ενώ οι διεθνείς παίχτες της Δανίας απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

Η κατά τα άλλα… No Politica UEFA, με το «έτσι θέλω», θα πάρει την απόφαση να αποκλείσει τους «Πλάβι» από το Euro 1992 και να δώσει το εισιτήριο στους Βίκινγκς. Οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί στον ίδιο προκριματικό όμιλο, με τους Δανούς να τερματίζουν στην δεύτερη θέση.

Οι Δανοί, οι οποίοι είχαν ομαδάρα με παίχτες όπως ο Πίτερ Σμάιχελ, ο Μπράιν Λάουντρουπ και ο Χένρικ Λάρσεν (απουσίασε ο μεγάλος αστέρας της ομάδας Μίκαελ Λάουντρουπ). θα ενημερωθούν επίσημα για τη συμμετοχή τους δέκα ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Η αλήθεια όμως είναι ότι είχαν λάβει ανεπίσημη ενημέρωση για την απόφαση της UEFA και είχαν ήδη αρχίσει την προετοιμασία τους. Οπότε μάλλον πρόκειται για έναν ακόμη αστικό μύθο ότι επέστρεψαν από τις… παραλίες.

Το ταξίδι προς το… όνειρο

Η Δανία θα βρεθεί στον πρώτο όμιλο μαζί με την διοργανώτρια Σουηδία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Οι «τουρίστες» Δανοί συγκέντρωσαν τρεις βαθμούς, με μια νίκη, μια ισοπαλία και μια ήττα. Έφερε 0-0 με την Αγγλία, έχασε 1-0 από την Σουηδία ενώ νίκησε με 2-1 την Γαλλία.

Στα ημιτελικά η Σουηδία «ζευγάρωσε» με την Γερμανία, ενώ στον δρόμο της Δανίας βρέθηκε η δυνατή Ολλανδία, η οποία είχε κατακτήσει το προηγούμενο Euro. Η παρέα όμως του Πίτερ Σμάιχελ θα κάνει το θαύμα της και θα επικρατήσει με 5-4 στα πέναλτι.

Το σκορ άνοιξε για τους Δανούς ο Χένρικ Λάρσεν μόλις στο πέμπτο λεπτό. Οι Ολλανδοί κατάφεραν αν απαντήσουν στο 23ο λεπτό της αναμέτρησης με τον 23χρονο Ντένις Μπέργκαμπ. Όμως ο Λάρσεν σκόραρε και πάλι στο 33’ δίνοντας εκ νέου το προβάδισμα στους «Βίκινγκς» . Τέσσερα λεπτά πριν την λήξη, ο σπουδαίος Φρανκ Ράικαρντ θα ισοφαρίσει σε 2-2.

Το σκορ δεν θα αλλάξει στην παράταση και οι δύο ομάδες θα οδηγηθούν στην διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας», όπου οι Δανοί θα επικρατήσουν με 5-4.

Στον μεγάλο τελικό βρήκαν μπροστά τους τα γερμανικά «πάντσερ», τα οποία είχαν αποκλείσει με 3-2 την οικοδέσποινα Σουηδία. Στο αγώνα -ευτυχώς- δεν θα επιβεβαιωθεί η γνωστή ρήση «Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζεται από 22 ποδοσφαιριστές και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί». Οι Δανοί θα νικήσουν με 2-0, με γκολ των Γιένσεν και Βίλφορτ στο 19ο και 78ο λεπτό αντίστοιχα.

«Είχα σχεδιάσει να βάλω μια καινούργια κουζίνα στο σπίτι, αλλά κληθήκαμε ξαφνικά να παίξουμε στη Σουηδία. Νομίζω πως πλέον η κουζίνα πρέπει να έχει εγκατασταθεί. Προσέλαβε έναν επαγγελματία διακοσμητή να το κάνει», σχολίασε με χιούμορ ο Δανός προπονητής Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν.

«Ω Θεέ μου, πραγματικά τα καταφέραμε, δεν είναι ένα όνειρο», δήλωσε από την πλευρά του ο τρομερός Πίτερ Σμάιχελ.

Ούτε οι βεντέτες της Εθνικής Ομάδας της Γιουγκοσλαβίας δεν πίστευαν ότι παρακολούθησαν την διοργάνωση από την τηλεόραση, αν και είχαν κερδίσει την πρόκριση μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου.

Summer of ‘92: Tο «χρυσό» καλοκαίρι έγινε και ταινία

Το έπος των Δανών διεθνών έγινε πρόσφατα και ταινία. Το σκανδιναβίκης παραγωγής «Summer of ‘92» ή «Sommeren ‘92» του Κάσπερ Μπάρφοεντ διηγείται το πώς η Δανία από το πουθενά έφτασε στην κατάκτηση του Euro 1992.

Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε το 2015 αλλά και σήμερα μπορεί κάποιος να την βρει στην streaming πλατφόρμα του Netflix. Η ιστορία ακολουθεί τον προπονητή Ρίτσαρντ Όλσεν και το πως εκείνος επηρέασε θετικά τους παίκτες μιας όμαδας σε διακοπές κάνοντας τους να πιστέψουν στους εαυτούς τους και να κυνηγήσουν το όνειρο.

Euro είναι σε εξέλιξη, καλοκαιράκι είναι, σε κάποια διακοπή του τουρνουά, ένα ζεστό βράδυ χωρίς αγωνιστική βράδυ, ίσως είναι η κατάλληλα ευκαιρία για να την παρακολουθήσετε.

Photo: uefa.com

Euro 2020: Με φινέτσα η Ιταλία, 3-0 την Ελβετία (Video)

Euro 2020: 2-0 η Ουαλία την Τουρκία υπό το βλέμμα του Ερντογάν (Videos)

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο σταρ του Euro που …γκρεμίζει την Coca Cola (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Euro 1992, Δανίας, Γιουγκοσλαβία, UEFA Videos,Euro 1992, danias, giougkoslavia, UEFA Videos