«Μόνο η Ανάπτυξη θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας στην αγορά Εργασίας»

Πριν από μερικά χρόνια, η προώθηση ενός νέου εργασιακού νομοσχεδίου από μια φιλελεύθερη κυβέρνηση στη χώρα μας ισοδυναμούσε με μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες στη Βουλή, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έδωσε τη μάχη των επιχειρημάτων για ένα νομοσχέδιο που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξίωναν την απόσυρσή του. Αποτέλεσμα;

Σχεδόν τα μισά άρθρα του νέου νόμου εγκρίθηκαν στην ονομαστική ψηφοφορία

με ευρεία πλειοψηφία καθώς έλαβαν πάνω από 200 – 250 θετικές ψήφους.

Αυτό το νομοσχέδιο δίνει παραπάνω δύναμη στον εργαζόμενο . Δίνει οξυγόνο στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Στέλνει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Η χώρα πράγματι γυρίζει σελίδα. Οι δογματισμοί και οι παγιωμένες αντιλήψεις που έβαλαν εμπόδια στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας υποχωρούν.

Δεν άλλωστε τυχαίο ότι οι νέοι άνθρωποι και οι εργαζόμενοι άνθρωποι γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη στους επαγγελματίες συνδικαλιστές και τις οργανώσεις τους.

Γιατί όλοι πλέον γνωρίζουν ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη, εάν δεν δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας κανένα νομοσχέδιο δεν θα καλύψει την ανασφάλεια του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα.

Μόνο όταν ο εργοδότης έχει ανάγκη τον εργαζόμενο δεν υπάρχουν περιθώρια για παραβάσεις στην εργατική νομοθεσία. Μόνο τότε ο εργαζόμενος αισθάνεται ασφάλεια και δημιουργούνται ανθρώπινες σχέσεις εργασίας.

Ο εργατικός μεσαίωνας για τον οποίο η αριστερά μίλησε τις τελευταίες ημέρες μας χτυπάει την πόρτα με τα προϊόντα της Κίνας… Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι της χώρας μας.

Ο εχθρός είναι «εκτός των τειχών». Και απειλεί όχι μόνο τις εργασιακές σχέσεις αλλά ολόκληρο τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας και της Ευρώπης.

Εάν πρέπει μιλήσουμε επειγόντως για ένα πρόβλημα αυτό είναι ο εισαγόμενος εργασιακός μεσαίωνας. Πως θα τον αποκρούσουμε; Ποιες πολιτικές θα ακολουθήσουμε. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε:

Τι οικονομία θέλουμε να οικοδομήσουμε τον 21ο αιώνα. Ποιο θα είναι το παραγωγικό μας μοντέλο.

Σε ποιους πυλώνες θα στηριχθεί η ανάπτυξή της. Ποιους θα υποστηρίξουμε και ποιους θα αφήσουμε

Πώς θα προσαρμόσουμε την εκπαίδευση για να στηρίξει το παραγωγικό μας μοντέλο

Πώς θα συνδέσουμε την έρευνα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες με την παραγωγική διαδικασία.

Πώς απαντάμε στις προκλήσεις για την κλιματική αλλαγή. Η ΝΔ τόλμησε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Αυτό το στοίχημα δεν αφορά όμως μόνο μια παράταξη.

Ιδού λοιπόν: Πεδίο δόξης λαμπρό για όλα τα κόμματα αλλά και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Αν θέσουν «το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων» τότε θα έχουν κάνει ένα ουσιαστικό βήμα κόντρα στην απαξίωση της πολιτικής και τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στην χώρα μας.

*Ο Ανδρέας Κατσανιώτης είναι βουλευτής Αχαϊας της ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μόνο, Ανάπτυξη, Εργασίας,mono, anaptyxi, ergasias