Υποβαθμίζει την Ελλάδα η Moody’s στην κλίμακα Caa1 – Απομένουν άλλες δυο κλίμακες πριν το default

Πιθανότατα στις 13 Μαΐου ή την εβδομάδα μεταξύ 16 και 20 Μαΐου ο αμερικανικός οίκος Moody’s θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Caa1 από Β1 δηλαδή 3 κλίμακες χαμηλότερα ενώ ταυτόχρονα θα υποβαθμίσει και τις ελληνικές τράπεζες σε ανάλογη
κλίμακα.
Βαθμολογία Caa εμφανίζουν χώρες «χαμηλού κύρους» ενώ το....
ρίσκο θεωρείται σχεδόν μέγιστο.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα σε σύνολο 22 βαθμίδων αξιολόγησης θα βρεθεί μόλις 2 κλίμακες πριν την χρεοκοπία.
Το σκηνικό πολέμου που διαμορφώνουν οι διεθνείς οίκοι με τις συνεχείς υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποσταθεροποιούν το ήδη τεταμένο κλίμα και θέτουν σε ομηρία την προσπάθεια αντίδρασης.
Η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα Β ενώ προειδοποίησε ότι θα θέσει την χώρα στην ειδική κλίμακα selective default που δίδεται σε χώρες που ακολουθούν επιλεκτική χρεοκοπία αναδιαρθρώνοντας το χρέος τους.
1)Οι πάσης φύσεως αναδιαρθρώσεις αποτελούν casus belli για τους διεθνείς οίκους και προφανώς θεωρούν την χώρα που αναδιαρθρώνει το χρέος της ότι πλέον βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας και την υποβαθμίζουν επιθετικά.
Είναι πιθανό η επόμενη δόση των υποβαθμίσεων να είναι ακόμη πιο επιθετική δηλαδή έως 5 κλίμακες.
2)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν να ανησυχούν ειδικά από την Fitch διατηρεί την υψηλότερη βαθμολογία άρα αυτή λαμβάνεται υπόψη.
Αν η Fitch υποβαθμίσει επιθετικά την Ελλάδα τότε θα εκπέσουν πάνω από 15 δις ευρώ εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ.
Μια υποβάθμιση από την Fitch θα είχε τις χειρότερες επιπτώσεις σε σχέση με νέες υποβαθμίσεις από άλλους ελεγκτικούς οίκους.
Όμως αν τελικώς υπάρξει αναδιάρθρωση είναι πολύ πιθανό οι υποβαθμίσεις να είναι επιθετικές από όλους τους ξένους οίκους και τότε εκ των πραγμάτων 15-20 δις ευρώ εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών θα τεθούν εκτός της ΕΚΤ.
Συν τοις άλλοις όσο υποβαθμίζονται οι ελληνικές τράπεζες τόσο απομακρύνονται σημαντικά από τις αγορές.
Με κλίμακα Β π.χ. στην οικονομία οι τράπεζες είναι αδύνατο να δανειστούν από τις αγορές.


Πως μεταφράζονται οι βαθμολογίες της Moody’s

AAA Αυτή την βαθμολογία την λαμβάνουν ανώτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης και χαμηλότερου ρίσκου χώρες.

Aa Η βαθμολογία Aa θεωρείται ότι η χώρα κατέχει υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και υπόκεινται σε πολύ χαμηλό πιστωτικό risk.

A Η βαθμολογία Α θεωρείται ανώτερης βαθμίδα της μεσαίας κλίμακας και το ρίσκο παραμένει σχετικά χαμηλό.

Baa Η βαθμολογία Baa θεωρείται μέτριου πιστωτικού κινδύνου. Θεωρείται μεσαίου ρίσκου ενώ εμφανίζουν και ορισμένα χαρακτηριστικά που προσελκύουν τους κερδοσκόπους.

Ba Η βαθμολογηθεί εμφανίζει υψηλό πιστωτικό ρίσκο.

B Η βαθμολογία Β θεωρείται υψηλού ρίσκου ακόμη υψηλότερης της κατηγορίας Ba

Caa Βαθμολογία Caa εμφανίζουν χώρες «χαμηλού κύρους» ενώ το ρίσκο θεωρείται σχεδόν μέγιστο.

Ca Η βαθμολογία Ca θεωρείτ
Keywords
Τυχαία Θέματα