Νέα υποβάθμιση θα πυροδοτήσει το rollover του χρέους

Σχέδιο υποβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας αν προχωρήσει η διαδικασία του rollover στο παλαιό χρέος φαίνεται ότι εκπονείται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Moody's, Standard and Poor's και Fitch.
Με δεδομένο ότι η διαδικασία του rollover της επιμήκυνσης ομολόγων μέσω αντικατάστασης από νέους τίτλους θα είναι αυστηρά εθελοντική το ζητούμενο είναι πόσο θα βαθμολογήσουν την...
Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και το κυριότερο αν θα θέσουν θέμα πιστωτικού γεγονότος υποχρεώνοντας εκ των πραγμάτων την ISDA την Διεθνή Ένωση Swaps και Παραγώγων να αξιολογήσει αν όντως υφίσταται πιστωτικό γεγονός, όπως άλλωστε έχουν προειδοποιήσει πριν από λίγες ημέρες.

Αν υπάρξει τελικώς rollover ποια θα είναι η στάση των οίκων αξιολόγησης;

Με βάση την Standard and Poor's η οποία κρατά μια σχετικά σκληρή στάση η Ελλάδα βαθμολογείται σε CCC και είναι πολύ πιθανό το CC ή το C. To C είναι η προτελευταία βαθμίδα πριν το D την χρεοκοπία δηλαδή και προφανώς θα τεθεί θέμα Selective default ή Restricted Default δηλαδή επιλεκτικής ή περιορισμένης χρεοκοπίας. Προφανώς, μοναδικό κριτήριο θα αποτελέσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του rollover.

Με βάση την Fitch, η οποία μας έχει βαθμολογήσει στην κλίμακα Β- είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί στην κλίμακα CCC κατά το πιθανότερο ή κατά την κλίμακα CC το οποίο είναι επίσης πιθανό.

Με βάση την Moody's η Ελλάδα βαθμολογείται σε Caa1 και ένα rollover θα οδηγήσει την βαθμολογία της Ελλάδος σε Ca και όχι σε C.

To Ca είναι η προτελευταία βαθμολογία πριν την χρεοκοπία.

Με απλούς όρους αν υπάρξει rollover οι διεθνείς οίκοι θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα με πιθανότερο σενάριο μια υποβάθμιση 2- 4 κλιμάκων.

Όμως η διχογνωμία που έχει ξεκινήσει είναι το rollover αποτελεί από μόνου του πιστωτικό γεγονός ή αν αποδειχθεί και με την αυστηρή νομική έννοια αυστηρά εθελοντική διαδικασία όχι μόνο να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, αλλά ούτε και υποβάθμιση;

Η S&P υποστηρίζει ότι κάθε μορφής rollover θα είναι αιτία υποβάθμισης και selective default. Η Fitch θέτει περιοριστικούς όρους για το πότε θα είναι πιστωτικό γεγονός και δίνει τεράστια σημασία στην διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών από την ΕΚΤ.

Η Moody's επίσης έχει αφήσει ανοικτό το θέμα του πιστωτικού γεγονότος.

Ποιά είναι η ουσία σε όλα αυτά υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε rollover εθελοντικά να υποβαθμιστεί από τους διεθνείς οίκους και με βαθμολογικούς όρους να θεωρηθεί χρεοκοπημένη χώρα αλλά να μην εκδηλωθεί πιστωτικό γεγονός.

Δηλαδή θα ξέρουμε ότι έχουμε χρεοκοπήσει αλλά δεν θα λάβουμε την βούλα του χρεοκοπημένου με όρους credit event.

Φαίνεται ότι οι οίκοι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους ενώ όλη η μάχη εντυπώσεων θα είναι αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός ή όχι.

Η μάχη είναι αμφίρροπή.

Αλλά με όρους ορθολογιστικούς η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει.

Κεφαλαιώδες ζήτημα η
Keywords
Τυχαία Θέματα