Ο Πάγκαλος, η δημοκρατία, το χρέος και η Ευρώπη

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι κάτοχος μιας μοναδικής τέχνης: κάθε του ατόπημα κάνει το προηγούμενο να μοιάζει μικρό. Ετσι και χθες το βράδυ. Πυροδότησε μια κρίση στη Βουλή την πιο ακατάλληλη στιγμή όταν έκρινε ότι έπρεπε να εκφράσει την… τεκμηριωμένη και συναινετική άποψη ότι η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση στην Ελλάδα ήταν αυτή του 1981. Τελικά, πρόκειται για συναίνεση; Ή για…
ένεση διχασμού κατά την παλιά, δοκιμασμένη και αποδοτική δημοκοπική
τακτική;

Το απίστευτο όμως είναι, ότι, για να τον καλύψει και, πράγματι επιχειρώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα, ο πρωθυπουργός είπε κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό, προκειμένου να φέρει τη Νέα Δημοκρατία πίσω στα έδρανα. Είπε: «Πρώτη φορά συμπεριφέρεται η αντιπολίτευση με τέτοιο τρόπο λίγο πριν τη λήξη μιας τόσο κρίσιμης συζήτησης. Θέλετε αφορμή για να φύγετε από την αίθουσα αυτή την κρίσιμη στιγμή χωρίς να ακούσετε τον Πρωθυπουργό τι θα πει…».

Ο κύριος Παπανδρέου κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος, που δείχνει πόσο καλά ξέρει το κόμμα του να στρογγυλεύει τις πραγματικότητες όπως το βολεύουν. Ένα και μόνο παράδειγμα αρκεί: το 1979, που κατά Πάγκαλον δεν είχαμε δημοκρατία στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειπε την ίδια αίθουσα και δεν επέστρεφε σε αυτήν, την ημέρα που η Βουλή κύρωνε την ίδια τη Συμφωνία Ενταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ!

Αυτή κι αν ήταν κρίσιμη μέρα. Και το ΠΑΣΟΚ απλώς σηκώθηκε κι έφυγε. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν διάβασε ούτε καν το λόγο που του είχαν ετοιμάσει – εις εκ των δύο συντακτών εκείνου του λόγου που τελικά δεν αναγνώστηκε ποτέ αν και προετοιμαζόταν περίπου επί δίμηνο, ήταν ο τότε σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου για θέματα ΕΟΚ, μετέπειτα υπουργός Εθνικής Οικονομίας και σήμερα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ. καθηγητής Τάκης Ρουμελιώτης. Πώς τα φέρνει η ζωή…

Αντιθέτως, χθες, μετά την πρόκληση Παγκάλου, η αξιωματική αντιπολίτευση επέστρεψε στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Και ορθώς έπραξε τόσο που αποχώρησε μετά από αυτή την απαράδεκτη δήλωση, με την άμεση αντίδραση του γραμματέα της Κ.Ο. κ. Κ. Τασούλα, όσο και που επέστρεψε, με εντολή του κ. Σαμαρά, ακριβώς γιατί η αποχώρηση ήταν ένας συμβολισμός εναντίον της πρόκλησης κι όχι μια πασοκικού τύπου περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, την οποία απαράμιλλα δίδαξε το ΠΑΣΟΚ σε αυτό τον τόπο.

Είναι φυσικά παντελώς ανάξιο λόγου να αναφερθεί κανείς στα περί πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης το 1981 για πολλούς λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι το αυταπόδεικτο: αν δεν υπήρχε δημοκρατία, πώς ήρθε το ΠΑΣΟΚ με 48%;... Αξίζει όμως να θυμίσει κανείς τα εξής:

Το 1981, όταν, κατά Πάγκαλο, γεννιόταν η δημοκρατία στην Ελλάδα, εκείνο που πραγματικά γεννιόταν ήταν το χρέος και τα ελλείμματα που σήμερα μας έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού και μας έχουν εξασφαλίσει άγνωστο μαύρο μέλλον.

Αντιθέτως, ο τελευταίος προυπολογισμός της… «προδημοκρατικής» κατά Πάγκαλον Ελλάδας, αυτόν που κατήρτισε η κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη, ήταν ισοσκελισμένος. Ελλειμμα δεν υ
Keywords
Τυχαία Θέματα