Αυξάνεται ο κίνδυνος βίαιου πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και default

Στην Αθήνα ο Dallara του IIF καθώς τα σύννεφα για το PSI+ πυκνώνουν – Ενώ οι τράπεζες αντιδρούν κάποιοι θέλουν haircut όχι 50% αλλά 80%..

Αυξάνεται ο κίνδυνος βίαιου πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα με επίκεντρο την αναδιάταξη του χρέους με την συμμετοχή
των ιδιωτών.
Τα μαύρα σύννεφα εμπλοκής πυκνώνουν και η παρουσία του Γενικού Διευθυντή του IIF του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού.....
Ινστιτούτου Ch. Dallara στην Αθήνα αυτό έχει ως σκοπό.

Να καθοριστούν οι όροι της αναδιάταξης του χρέους με τρόπο ώστε να είναι αποδεκτός και από τις τράπεζες που εκπροσωπεί το IIF.
Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι τα Ελληνικά Χρηματιστήρια σε συνεργασία με την εταιρία Bondholder Communication θα αναλάβουν να βρουν τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων, εξετάζοντας κυρίως τους θεματοφύλακες.
Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι θα υπάρξει προσπάθεια να προχωρήσει το PSI+ παρά τα εμπόδια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ρόλος της Lazard είναι πολύ εξειδικευμένος και συγκεκριμένος να φέρει σε πέρας την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ωστόσο η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους εμφανίζει σοβαρά εμπόδια ως προς την υλοποίηση της καθώς οι τράπεζες αντιδρούν εντός και εκτός Ελλάδος ενώ ακόμη και Κεντρικές Τράπεζες όπως της Κύπρου τάσσονται κατά του PSI+ και του haircut 50%.
Το βασικό επιχείρημα αυτών που υποστηρίζουν ότι είναι λάθος το PSI+ είναι ότι αύξησε την αβεβαιότητα στους επενδυτές καθώς πλέον οι ανησυχίες για επέκταση των haircut έχουν αυξηθεί.
Οι τραπεζίτες λοιπόν θεωρούν ότι είναι λάθος να επιβαρυνθούν οι τράπεζες την αποτυχία του ελληνικού κράτους.
Το επιχείρημα τους είναι αντικειμενικά σωστό, οι τράπεζες είναι οι δανειστές των κρατών και της Ελλάδος αλλά η ουσία είναι ότι με πολιτική απόφαση της Γερμανίας υποχρεούνται να συμμετάσχουν και οι τράπεζες και οι ιδιώτες.
Ωστόσο το μείζον θέμα είναι ότι με το haircut το ελληνικό δημόσιο θα γλιτώσει μέσω της απομείωσης 65-70 δις ευρώ όχι 100 δις που ήταν ο στόχος αλλά ένα προφανώς αξιοσέβαστο ποσό.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία έχει δηλώσει ότι το haircut αφορά μόνο την Ελλάδα ενώ τονίστηκε ότι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι από την εθελοντική διαδικασία θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης που θα καταστήσει την διαδικασία από εθελοντική υποχρεωτική.
Σε αυτή την περίπτωση εκδηλώνεται υποχρεωτικά πιστωτικό γεγονός και πληρώνονται τα CDS.
Επίσης στην περίπτωση της ενεργοποίησης ρητρών συλλογικής δράσης δεν είναι σαφές αν θα εμπλακούν και οι ιδιώτες φυσικά πρόσωπα μπορεί και ναι μπορεί και όχι είναι ακόμη ασαφές.
Όμως και ενώ το επιχείρημα των τραπεζιτών είναι σωστό απάντηση στο ερώτημα ποια θα είναι η εναλλακτική λύση αν αποτύχει το PSI+ με το haircut 50% δεν έχει δοθεί.
Θα πρέπει να τονιστεί με σαφή τρόπο ότι αν δεν προχωρήσει το haircut 50% τότε υποχρεωτικά περί το καλοκαίρι του 2012 η απομείωση του χρέους το haircut θα είναι 80% όπως εδώ και πολλούς μήνες έχουν σχεδιάσει ορισμένα κέντρα εξουσίας.
Το 80% θα μπορούσε να π
Keywords
Τυχαία Θέματα