Αφιερωμένο στον παππού μου Σπύρο που εξετελέσθη από τους Ναζί 13-12-1943 στα Καλάβρυτα

ΕΤΣΙ για να θυμόμαστε όλοι εμείς και να μαθαίνουν οι νεώτεροι!!!
Αυτά τα εγκλήματα έκαναν οι γερμανοί τις κ. Μέρκελ σε εμάς τους κακοπληρωτές και τεμπέληδες Έλληνες....

Η σφαγή των Καλαβρύτων
Κατά την διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής τα Καλάβρυτα και η επαρχία τους........
υπήρξαν πεδίο σημαντικής αντιστασιακής δράσης. Γεγονός που προκάλεσε την μανία των χιτλερικών στρατευμάτων. Η ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου
1943 είναι ημέρα μνήμης για τους Καλαβρυτινούς, μα και για ολόκληρη την Ελλάδα. Τότε συντελέσθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ομαδικά εγκλήματα από τους Γερμανούς εναντίον άοπλου πληθυσμού.

Η καταστροφή των Καλαβρύτων σχεδιάστηκε πιθανότατα μετά την μάχη της 16-17 Οκτωβρίου 1943 στην περιοχή Κερπίνης-Ρωγών-Καλαβρύτων μεταξύ των ανταρτών και Γερμανών, οι οποίοι είχαν απώλειες δεκάδων νεκρών και αιχμαλώτων. Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου οι Γερμανοί πραγματοποιούν ομαδικές εκτελέσεις στα χωριά Ρωγοί, Κερπίνη, Ζαχλωρού, Σουβάρ-δο καθώς και εκτελέσεις μοναχών της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου.

Το πρωί της 13 Δεκεμβρίου έφτασαν στην κωμόπολη τρεις μονάδες του γερμανικού στρατού οι οποίες ήταν υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Βολφρούγκερ, του ταγματάρχη Φρένεμπέρκερ και του λοχαγού Τένερτ. Έπειτα κάλεσαν τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία και αφού τους χώρισαν, οδήγησαν τα γυναικόπαιδα και τα αγόρια κάτω των 14 ετών στο σχολείο όπου και τους έκλεισαν, ενώ τους άνδρες τους οδήγησαν σε επικλινή τοποθεσία ονομαζόμενη «το χωράφι του Καπή».
Ακολούθησε η πυρπόληση των σπιτιών μέχρι που στις 12 περίπου το μεσημέρι μία φωτοβολίδα ήταν το σύνθημα για την έναρξη της σφαγής των κατοίκων.
Από την ώρα εκείνη και για τρεις ώρες περίπου τα γερμανικά μυδραλιοβόλα θέριζαν τους 700 κατοίκους που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι, στο χωράφι του Καπή. Ιερείς, καθηγητές, δικηγόροι, έμποροι, γεωργοί. Όλος ο ανδρικός πληθυσμός των Καλαβρύτων δολοφονήθηκε, άοπλος χωρίς καμία διάκριση.
Την ίδια ώρα στο σχολείο όπου βρίσκονταν κλεισμένα τα γυναικόπαιδα, κάποιες γυναίκες ακούγοντας τους συνεχείς πυροβολισμούς πήδηξαν από τα παράθυρα για να βρουν τους συγγενείς τους. Οι Γερμανοί όμως που φύλαγαν το κτίριο άρχισαν να πυροβολούν. Η φωτιά, που είχαν βάλει στην πόλη πλησίασε και το σχολείο. Τότε οι στρατιώτες αποχώρησαν διότι υπήρχε κίνδυνος και για τους ίδιους.
Την ευκαιρία αυτή βρήκε ένας Αυστριακός κατώτερος αξιωματικός, ο οποίος άνοιξε την πόρτα του σχολείου ώστε να καταφέρουν να διαφύγουν τα γυναικόπαιδα. Για την πράξη του αυτή αργότερα ο αξιωματικός καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.
Στον τόπο της ομαδικής εκτέλεσης έχει ανεγερθεί απέριττο επιβλητικό μνημείο με τα ονόματα των εκτελεσθέντων.
Για όλα αυτά κυρία Μερκελ ολόκληρη οι οικογένεια μου πονά… ένα πόνο που ούτε ο χρόνος δεν γιατρεύει.
Ακολουθούμε και μεταφέρουμε τις ευχές και κατάρες των γονιών μας και των παππούδων μας
Συγνώμη που είμαι τόσο επιεικείς μαζί σας , είναι ο λόγος, του ότι εμείς οι έλληνες ακόμα κ
Keywords
Τυχαία Θέματα