Τί θα έκαναν στην κρίση οι αρχαίοι Ελληνες (;)

Ήταν οι ένδοξοι ημών πρόγονοι καπιταλιστές; Πώς δανείζονταν και πώς αντιμετώπιζαν τους αφερέγγυους δανειολήπτες; Τρεις ειδικοί μάς εξηγούν τί θα μπορούσαμε να διδαχθούμε από τη συμπεριφορά και τη φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων.

Οι αρχαίοι Έλληνες μπορεί να μην γνώριζαν τί εστί spread και PSI, ήταν όμως μια «καπιταλιστική» κοινωνία αφού.......
αγαπούσαν τα αγαθά και τον πλούτο όσο κι εμείς. Η κυριότερη διαφορά τους
από τους επιγόνους τους είναι ότι σέβονταν τον νόμο και το μέτρο. Και απεχθάνονταν τα χρέη. Τρεις γνώστες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας φαντάζονται τις απλές συμβουλές που θα μας έδιναν για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση.

Τον περασμένο μήνα η ελληνική ομογένεια μαζεύτηκε στο Σταθάκειον Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, για μια διάλεξη. Την οργάνωνε το Ελληνικό Συμβούλιο της Αμερικής, ένας οργανισμός που από το 1974 προσπαθεί «να προωθεί την κουλτούρα της αρχαίας Ελλάδας» στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Και φυσικά κάνει λόμπινγκ για τα συμφέροντα των ομογενών.

Το θέμα της διάλεξης στην αίθουσα με τις ελαιογραφίες των ηρώων της Επανάστασης του 1821 ήταν το βιβλίο δύο Ελληνοαμερικανών καθηγητών Πανεπιστημίου υπό τον τίτλο «Οι δέκα κανόνες της πνευματικής και επαγγελματικής ευτυχίας». Ενας τόμος με πρακτικές συμβουλές φιλοσοφίας εμπνευσμένες από τους αρχαίους ημών προγόνους - κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Η συζήτηση στα πηγαδάκια συνοδεία καφέ σε γαλανόλευκα χάρτινα κυπελλάκια, όπως ήταν φυσικό, κατέληξε στη σημερινή ελληνική κρίση.

Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους αναρωτιόνταν τί θα έκαναν άραγε οι αρχαίοι Έλληνες αν ζούσαν στον καιρό του Μνημονίου. Οι συγγραφείς του βιβλίου, ο Μάικλ Σούπιος, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και ο Πάνος Μουρδουκούτας, καθηγητής Οικονομικών - και οι δύο στο Πανεπιστήμιο του Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης - αλλά και ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέας Γιώργης Γιατρομανωλάκης έδωσαν ο καθένας τη δική του εκδοχή για το πώς οι πρόγονοι για τους οποίους τόσο υπερηφανευόμαστε θα συμπεριφέρονταν αν βρίσκονταν στη δική μας δυσάρεστη θέση.

ΔΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΛΑΦΥΡΑ.

Ως… καπιταλιστές περιγράφει τους αρχαίους ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης. «Οι αρχαίοι Έλληνες, κάθε εποχής, είχαν αυξημένη την επιθυμία κατοχής αγαθών: εκτάσεις γης, μέταλλα, ζώα, δούλοι, λάφυρα και, αργότερα, τα χρήματα και τα νομίσματα αποτελούσαν απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχίας και δύναμης. Στον Όμηρο λ.χ. οι λέξεις τιμή και άτιμος δεν είχαν τόσο ηθική σημασία όσο οικονομική, κοινωνική: άτιμος είναι όποιος δεν έχει περιουσία. Η γνωστή άποψη του Δημοσθένη «δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων - που μας υπενθύμισε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος - συμπυκνώνει την κυρίαρχη αρχαιοελληνική, «καπιταλιστική» ιδεολογία: το χρήμα είναι η κινητήρια δύναμη πάντων». Συμπληρώνει βέβαια ότι «οπωσδήποτε υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις - ποιητών, φιλοσόφων κ.λπ. - για την
Keywords
Τυχαία Θέματα