F1: Οι αλλαγές στους αγωνιστικούς και τεχνικούς κανονισμούς για το 2012

Η FIA προχώρησε στην τροποποίηση ορισμένων από τους αγωνιστικούς κανονισμούς για τη σεζόν 2012 της F1, σε μια προσπάθεια να διορθώσει τα όποια κακώς κείμενα παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Η σημαντικότερη διευκρίνηση αφορά στο τι επιτρέπεται να κάνει ένας οδηγός όταν υπερασπίζεται τη θέση του, καθώς πλέον δεν θα μπορεί να επιστρέψει στην αγωνιστική γραμμή, εφόσον προηγουμένως έχει βγει εκτός αυτής.

Επρόκειτο για μια γκρίζα περιοχή στους κανονισμούς, η οποία μας απασχόλησε ιδιαίτερα κατά την προσπάθεια

του Μίκαελ Σουμάχερ να κρατήσει πίσω του τον Λιούις Χάμιλτον στο φετινό GP Ιταλίας.

Από την επόμενη σεζόν επανέρχεται και ο κανονισμός που επιτρέπει σε όσα μονοθέσια έχουν δεχτεί γύρο, να προσπερνούν το αυτοκίνητο ασφαλείας για να βρεθούν στις πίσω θέσεις, διασφαλίζοντας μια καθαρή επανεκκίνηση για τους πρωτοπόρους.

Επίσης, τέθηκε χρονικό όριο τεσσάρων ωρών για την ολοκλήρωση κάθε κούρσας, ανεξάρτητα από τυχόν εκτενείς διακοπές.

Οι οδηγοί θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν όσα σετ ελαστικών επιθυμούν την πρώτη μέρα ελεύθερων δοκιμών, χωρίς να περιορίζονται σε μόνο τρία.

Παράλληλα, από εδώ και πέρα δεν θα μπορούν να βγαίνουν από την πίστα χωρίς δικαιολογημένη αιτία - για παράδειγμα να κόβουν δρόμο σε σικέιν σε αναγνωριστικούς γύρους ή γύρους εισόδου στα pits προκειμένου να εξοικονομήσουν καύσιμα, ή να κάνουν το ίδιο για να προλάβουν να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού πριν από το μηδενισμό του χρονομέτρου σε κατατακτήριες δοκιμές.

Τέλος, η FIA επιβεβαίωσε την επιστροφή των δοκιμών εξέλιξης ανάμεσα στους αγώνες, επιτρέποντας ένα τριήμερο τεστ στη διάρκεια της σεζόν. Για το 2012, οι ομάδες έχουν ήδη συμφωνήσει το τεστ αυτό να γίνει στο Μουτζέλο της Ιταλίας, μεταξύ των GP Μπαχρέιν (22/4) και Ισπανίας (13/5).

Οσον αφορά τις αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς, η μοναδική ουσιαστική διαφοροποίηση ήταν ήδη γνωστή και αφορά τις απολήξεις των εξατμίσεων, οι οποίες πρέπει να τοποθετούνται σε συγκεκριμένο σημείο του μονοθεσίου, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί η αεροδυναμική επιρροή των καυσαερίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα