Τηλεόραση: Τετραπλάσιο το μίνιμουμ επιλέξιμο κόστος επιδότησης των σειρών – Ξεκινά η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του ΕΚΟΜΕ

Στο ποσό των 100.000 ευρώ ανά επεισόδιο ανέρχεται τελικά το ελάχιστο επιλέξιμο κόστος το οποίο θα ορίζει το ΕΚΟΜΕ ως προϋπόθεση για τις μίνι σειρές που θα μπορούν στο εξής να διεκδικήσουν κρατική επιδότηση.

Το σχέδιο νόμου ολοκληρώθηκε και τίθεται πλέον σε δημόσια διαβούλευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της τηλεοπτικής αγοράς και των οπτικοακουστικών παραγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ τις τελικές εισηγήσεις που είχε στα χέρια του το ΕΚΟΜΕ αναφερόταν ένα εύρος από 75 έως 100.000 ευρώ για το μίνιμουμ κόστος ανά επεισόδιο, στο τελικό κείμενο του

νομοσχεδίου που προωθείται προς διαβούλευση αναγράφεται το πόσο των 100.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο πλαφόν θα αφορά τις μίνι σειρές (ορίζονται ως τέτοιες όσες περιλαμβάνουν λιγότερα από 26 επεισόδια).

Επιπλέον, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για υπερτριπλασιασμό του μίνιμουμ κόστους ανά επεισόδιο για τις καθημερινές σειρές, δηλαδή όσα σίριαλ αριθμούν περισσότερα από 26 επεισόδια). Από το ποσό των 15.000 ευρώ ανά επεισόδιο που ισχύει έως σήμερα και επιτρέπει την υπαγωγή στο καθεστώς επιδότησης παραγωγών χαμηλού κόστους όπως οι «Οικογενειακές ιστορίες», το ελάχιστο επιλέξιμο κόστος στις καθημερινές σειρές θα οριστεί στις 60.000 ευρώ, κοινώς σε τετραπλάσιο κόστος από ότι σήμερα!

Τα ποσά αυτά που ανεβάζουν στα ύψη των πήχη επιλεξιμότητας για τις σειρές που λάβουν επιδότηση, τίθενται προς διαβούλευση και ενδέχεται να αναθεωρηθούν, υπό το βάρος των αντιδράσεων από τα κανάλια και τις εταιρείες παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, ακόμα και αν υπάρξει αναδίπλωση από την πλευρά του ΕΚΟΜΕ, δεν πρόκειται να υπάρξει μεγάλη απόκλιση, ενώ ειδικότερα για τις καθημερινές σειρές, πηγές αναφέρουν ότι το μίνιμουμ κόστος δεν μπορεί να πέσει κάτω από τις 50.000 ευρώ ανά επεισόδιο.

Η έμφαση δίνεται στην κινητροδότηση των πιο ακριβών μίνι σειρών, που μέσω του κόστους παραγωγής, αποκτούν ποιοτικότερα χαρακτηριστικά και production values τα οποία συνδέονται και με τη δυνατότητα των σειρών αυτών να εξαχθούν σε αγορές και πλατφόρμες με διεθνές κοινό.

Τι παγιώνεται, τι αλλάζει
Στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, παγιώνεται η διάταξη που θα ορίζει ότι μόνο οι δύο πρώτοι κύκλοι μιας σειράς θα υπάγονται σε καθεστώς επιδότησης ενώ από τον τρίτο κύκλο και μετά η εκάστοτε σειρά θα χάνει το δικαίωμα να διεκδικήσει κρατική ενίσχυση. Επιπλέον, παραμένει ο όρος σύμφωνα με τον οποίο τα κανάλια δεν θα μπορούν να τροποποιήσουν την αρχική τους αίτηση για μια σειρά, ανεβάζοντας στην πορεία το συνολικό κόστος ή τον αριθμό των επεισοδίων, ενώ μπαίνει ένας μικρός αστερίσκος εξαίρεσης στον γενικό κανόνα. «Ό,τι δηλώσεις αρχικά, αυτό θα πάρεις» αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση του σχεδίου νόμου, καθώς στόχος είναι να καταργηθούν οι προσθήκες ενισχυμένης δαπάνης που γίνονταν συχνά και οδήγησαν το επενδυτικό σχέδιο σε εκτροχιασμό και καθυστερήσεις.

Το νέο στοιχείο που εντάσσεται εν είδει αστερίσκου είναι ότι θα επιτρέπεται η προσθήκη ενισχυμένης δαπάνης μόνο για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. καιρικά φαινόμενα) αλλά μόνο για ένα μικρό ποσό απόκλισης από το αρχικά εγκεκριμένο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των καναλιών να διακόψουν σειρές οι οποίες έχουν λάβει επιδότηση, το ΕΚΟΜΕ αναθεωρεί τα αρχικά του σχέδια. Στις τελικές εισηγήσεις υπήρχε πρόβλεψη να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του μίνιμουμ αριθμού επεισοδίων στο 80-85% επί του συνολικού αριθμού, όπερ σημαίνει ότι ακόμα και αν μία σειρά δεν πηγαίνει καλά σε ποσοστά τηλεθέασης, το κανάλι θα είναι υποχρεωμένο να τη διατηρήσει στο πρόγραμμα και να μεταδώσει σχεδόν το σύνολο των επεισοδίων προκειμένου να λάβει την κρατική επιδότηση. Μετά από αντιδράσεις, το ποσοστό αυτό τελικά αναθεωρήθηκε και επέστρεψε στα ισχύοντα έως και σήμερα.

Τα κανάλια θα έχουν υποχρέωση να υλοποιήσουν τουλάχιστον το 60% (και όχι το 85%) των επεισοδίων μιας σειράς που έχει υπαχθεί στο επενδυτικό σχέδιο, αν δεν θέλει να χάσει εντελώς την επιδότηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα