«Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων: Στρατηγική Διαδικασία»

Προκειμένου οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες αλλά πάνω από όλα επιτυχημένες θα πρέπει να μπορούν να διαχειρίζονται τις αλλαγές αυτές αποτελεσματικά κι αποδοτικά. Ο διαρκής μετασχηματισμός που μπορεί να φτάνει και στα όρια του επαναπροσδιορισμού καθίσταται πιο απαραίτητος από ποτέ μας λέει ο Γεώργιος Καραδήμας συγγραφέας του βιβλίου «Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων: Στρατηγική Διαδικασία».

«Η επιτυχία των επιχειρήσεων δεν έγκειται στο κατά πόσον αυτές θα ξεφορτωθούν τα προβλήματά τους, αλλά στο κατά πόσον θα καταστούν ικανές να διαχειριστούν όλο και μεγαλύτερα κι όλο και πιο σύνθετα προβλήματα.

Αυτό ακριβώς σημαίνει εξέλιξη, και αυτός -και μόνον αυτός- είναι ο τρόπος που θα τους επιτρέπει να προσαρμόζονται στην αλλαγή, να μετασχηματίζονται ανάλογα και εντέλει να επιτυγχάνουν στο διηνεκές» αναφέρει.
Ο Γεώργιος Καραδήμας θεωρεί πως μια από τις πιο σπουδαίες λειτουργίες που το management μιας επιχείρησης είναι επιφορτισμένο να επιτελεί είναι αυτή της στρατηγικής διαδικασίας. «Η σημασία της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι εξαιρετικά μεγάλη, δεδομένου πως αυτή αποτελεί τον μοναδικό συλλογικό και δομημένο τρόπο για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, με τελικό σκοπό την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα». Πρακτικά, η στρατηγική διαδικασία εξασφαλίζει τη σωστή λήψη αποφάσεων αλλά κυρίως την σωστή υλοποίησή τους» τονίζει.

Το στρατηγικό αφήγημα και το όραμα δεν είναι αρκετά για την επιτυχία αναφέρει ο συγγραφέας.

«Για να μπορέσει να επιτύχει το όραμά της μια επιχείρηση χρειάζεται να προσδιορίσει τις απαραίτητες δράσεις που θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν είναι λοιπόν αρκετό να τοποθετήσει τον εαυτό της στην αγορά και να ονειρευτεί. Θα πρέπει να δράσει κιόλας. Και η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου είναι απαραίτητη προς την κατεύθυνση αυτήν. Κι αφού το έχει εκπονήσει θα πρέπει και να το υλοποιήσει. Κι εδώ ακριβώς αρχίζουν τα προβλήματα» προσθέτει.

Ο συγγραφέας προτείνει ένα στιβαρό, ολιστικό πρότυπο στρατηγικής διαδικασίας, για την διαχείριση της αλλαγής σε επιχειρήσεις, με σκοπό τον επιτυχημένο τους μετασχηματισμό. Στο πλαίσιο αυτό αγγίζει θέματα που αφορούν, από την επικοινωνία της στρατηγικής και την εγκατάσταση και λειτουργία της απαραίτητης μηχανής management έως και τον συστημικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Προχωράει και παραπέρα όμως. Προτείνει την εστίαση που θα πρέπει να έχει η στρατηγική διαδικασία ανάλογα με την φάση στον κύκλο ζωής στην οποία βρίσκεται η εκάστοτε επιχείρηση, ενώ παράλληλα εξετάζει τη σημαντικότητα της δυναμικής των ομάδων στο ίδιο πλαίσιο.

Short bio
Ο Γεώργιος Καραδήμας διαθέτει PhD in Leadership & Change από το Adizes Graduate School, MSc σε Operations & Logistics Management από το University of Surrey, MBA σε Finance από το University of Sheffield, MEng από το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και Postgraduate Diploma in Marketing (DipM) από το Chartered Institute of Marketing. Εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος επιχειρήσεων στρατηγικής κι ανάπτυξης επιχειρήσεων, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί εκτεταμένα ως ανώτερο και ανώτατο στέλεχος τόσο σε πολυεθνικές όσο και σε εγχώριες επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα