Κινέζικα αυτοκίνητα; Και όμως

Εδώ και μερικούς μήνες, στο εμβληματικό κατάστημα αυτοκινήτων της Λ.Κηφισίας που αποτελούσε το εντυπωσιακό showroom της DS Automobiles, δεσπόζει το λογότυπο της MG Motor. Η εταιρεία που θέλει να συμβολίζει την περηφάνεια της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, παρά τις εντυπωσιακές πωλήσεις της στην ελληνική αγορά, έχασε την προνομιακή θέση της απέναντι από το Παλαιό Ψυχικό, από μια κάποτε περήφανη βρετανική και νυν κινεζική μάρκα. Όταν το 2005 η MG/Rover χρεοκόπησε,

το σήμα εξαγοράστηκε από την SAIC Motor Corporation, εταιρεία του κινεζικού κράτος, για να παράγει στην Κίνα αυτοκίνητα με ξεχωριστή σχέση ποιότητας/τιμής και να αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κινεζικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Θυμάμαι μια παλιά συζήτηση με φίλο για την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη της Κίνας. «Μα θα έβαζες ποτέ τα παιδιά σου σε κινέζικο αυτοκίνητο;» αναρωτιόμασταν, σε μια εποχή που το «κινέζικο» ήταν συνώνυμο του φτηνού, περιορισμένης ποιότητας και αντοχής προϊόντος. Πρέπει να έχουν περάσει περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια από τότε, και οι αντιλήψεις για τα κινεζικά προϊόντα αλλάζουν άρδην. Ήδη βλέπουμε τα πρώτα κινεζικά αυτοκίνητα στους ελληνικούς δρόμους. Και αν κάποιες παλιές ευρωπαϊκές μάρκες που πέρασαν σε κινεζική ιδιοκτησία όπως η Volvo, καταφέρνουν να διατηρήσουν την κληρονομιά και τον χαρακτήρα τους (αλλά και τη διοίκηση και μέρος της παραγωγής στην Ευρώπη), το MG (και σύντομα το Lotus) λειτουργεί απλά ως διακοσμητικό σήμα που ανοίγει τις πόρτες των διεθνών αγορών σε αυτοκίνητα που δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την κληρονομιά του αυθεντικού τους brand.

Στον τομέα των ηλεκτρικών, τα κινέζικα δεν εμφανίζονται απλώς στους ευρωπαϊκούς δρόμους αλλά πρόσφατα η BYD πέρασε στην κορυφή των πωλήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά, ξεπερνώντας την Tesla. Στα διεθνή σαλόνια αυτοκινήτων κυριαρχούν τα κινεζικά περίπτερα με το τεράστιο μέγεθος, την κεντρική τους θέση και τις νέες προτάσεις τους. Στη Γερμανία αυξάνεται συνεχώς η δημόσια συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μπροστά στην κινεζική απειλή. Το 2022 η Κίνα έγινε ο 2ος μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων πίσω μόνο από την Ιαπωνία (σε ποσότητα διότι σε αξία ήταν 12ος πίσω από την Τσεχία και την Σλοβακία). Και την ώρα που η Αpple ανακοίνωνε την εγκατάλειψη της πολυετούς και πολυδάπανης προσπάθειας για το Apple Car, το Xiaomi SU7 έκανε sold out, λαμβάνοντας 50.000 παραγγελίες σε μόλις 27 λεπτά.
Στα αυτοκίνητα το στερεότυπο για τα «κινέζικα» φαίνεται να μας αφήνει για τα καλά. Άραγε σημάδι ενός μέλλοντος που έρχεται και σε άλλους τομείς;

Keywords
Τυχαία Θέματα