Κατερίνα Φραϊδάκη, GRECA: «Το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν βασικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις»

Εκπρόσωπος του συνόλου της αγοράς του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και των υπηρεσιών αυτής, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) έχει διαμορφώσει τον κώδικα δεοντολογίας, αποτελεί επίσημο συνομιλητή της πολιτείας και έχει σχέσεις διαλόγου με όλα τα θεσμικά όργανα και τους φορείς που εφάπτονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο της Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας. Με στόχο να μάθει περισσότερα για τις δράσεις, τα μελλοντικά σχέδια αλλά και την εικόνα της σημερινής αγοράς, το Marketing Week συνομίλησε με την Κατερίνα Φραϊδάκη, Πρόεδρο του GRECA, σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

MW: Ποια

η εικόνα του σημερινού ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα και ποιος ο ρόλος του GRECA σε αυτή;

Κατερίνα Φραϊδάκη: Το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν στην Ελλάδα αποτελεί, πλέον, ένα από τα βασικά εργαλεία στη φαρέτρα των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την έρευνα του eCommerce Europe, ο τζίρος για το 2023 ήταν 17 δισ. και στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 15.000 ηλεκτρονικά καταστήματα. Αν προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε την αγορά, θα δούμε ότι υπάρχουν από τη μια πλευρά οι e-καταναλωτές, οι οποίοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες: εκείνους που είναι ώριμοι χρήστες και έχουν ξεκάθαρες ανάγκες και απαιτήσεις από το ηλεκτρονικό εμπόριο, και από την άλλη πλευρά, καταναλωτές οι οποίοι έχουν κάνει προσφάτως τα πρώτα τους βήματα και αναζητούν την ασφάλεια και την εξοικείωση. Από την άλλη πλευρά, η αλυσίδα του ηλεκτρονικού εμπορίου βρίσκεται σε μια συνεχή εξέλιξη, προσπαθώντας να αφομοιώσει τις νέες τεχνολογίες και να τις εφαρμόσει στην καθημερινότητά της, βελτιώνοντας τόσο τις εσωτερικές διαδικασίες όσο και την εμπειρία του πελάτη. Ως GRECA, οι πιο σημαντικές ελλείψεις που εντοπίσαμε ήταν η ενημέρωση και η εκπαίδευση τόσο των καταναλωτών όσο και της αγοράς, και η αναγνώριση της αξιοπιστίας προς τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Για αυτόν τον λόγο: Α) προχωρήσαμε στη δημιουργία μιας μεγάλης ομπρέλας εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το e-Commerce Academy κάτω από την οποία στήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την αγορά. Ανάμεσά τους, το Executive e-Commerce: Mastering eCommerce Skills, ένα πρόγραμμα 100 ωρών, σε συνεργασία με το ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες που το ολοκληρώνουν με επιτυχία λαμβάνουν πιστοποιητικό κατάρτισης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΟΠΑ), καθώς, επίσης, και προγράμματα ασύγχρονα σε συνεργασία με την College Link όπου οι εκπαιδευόμενοι μπορούν, στον δικό τους χρόνο, να εκπαιδευτούν σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου και digital marketing. Β) Έχουμε δημιουργήσει το σήμα αξιοπιστίας GRECA Trustmark, όπου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν – ELTRUN του ΟΠΑ, αξιολογούμε τα ηλεκτρονικά καταστήματα σε 120 κριτήρια με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας.

Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης για το εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο; Ποιοι παράγοντες το ευνοούν και ποιες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει;

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πρώτον, η εκπαίδευση των στελεχών. Κάθε χρόνο, το ΔΣ του GRECA κάνει μια μεγάλη έρευνα για να μπορέσει να δει ποιες είναι οι ανάγκες που έχουν τα μέλη του. Η εκπαίδευση των στελεχών τους στα νέα δεδομένα είναι η ανάγκη που βρίσκεται πάντα στη νούμερο 1 θέση και, μάλιστα, πολλοί μιλούν για «έλλειψη στελεχών στην αγορά». Δεύτερον, είναι η κατανόηση των νέων τεχνολογιών. Οι νέες τεχνολογίες γίνονται πολύ γρήγορα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα τις αξιοποιήσουμε. Και τρίτον, μέσω της συνεργασίας με την πολιτεία, είναι η δημιουργία κανονισμών οι οποίοι θα είναι ξεκάθαροι και θα βοηθούν στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι αλλαγές που συμβαίνουν είναι ταχύτατες και ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα βελτίωσης, είναι σημαντικό, όμως, να προχωρήσουμε λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες που έχει ο χώρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην καθημερινότητά του.

Σε γενικές γραμμές, ποια 2-3 tips θα δίνατε σε ένα e-shop, ώστε να καταφέρει να «επιβιώσει» και να πετύχει σε έναν άκρως ανταγωνιστικό χώρο;

Προκειμένου να μπορέσει ένα κατάστημα να επιβιώσει στο σημερινό περιβάλλον, θα του έλεγα:

Να κατανοήσει τον πελάτη του, πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση.Να μάθει καλά τον κλάδο που δραστηριοποιείται.Να βρει συνεργάτες οι οποίοι θα ταιριάζουν στις ανάγκες του και θα κατανοούν τον χώρο του.

AΙ και e-Commerce: Λύση ή απειλή; Ποια στρατηγική θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο σύγχρονο ηλεκτρονικό περιβάλλον;

Το ΑΙ είναι μια τεχνολογία που έχει μπει στη ζωή μας αρκετά χρόνια. Αρκετές από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε γύρω μας είναι βασισμένες στην τεχνολογία του ΑΙ. Κατά την άποψή μου, η στρατηγική που μπορεί να μας οδηγήσει στην επιτυχία είναι εκείνη της «λύσης» και όχι της «απειλής». Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται όταν οι άνθρωποι του business συνεργάζονται με τους ανθρώπους της πληροφορικής. Ποια είναι η δύναμη του ΑΙ; Από τα πιο σημαντικά του πλεονεκτήματα είναι η δυνατότητα να αυτοματοποιεί διαδικασίες. Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί αν θα μπορούσαμε εμείς ή ο εργαζόμενός μας να κάνει κάτι πιο γρήγορα; Ή πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί αν υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τα λάθη; Στον ψηφιακό χώρο, η τεχνολογία αποτελούσε και αποτελεί κομμάτι του DNA μας. Όσο πιο σωστά περιγράψουμε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Έχω ακούσει την άποψη ότι «μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ΑΙ». Θα σας πω ότι αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν παραδείγματα μικρών εταιρειών στον χώρο μας που έχουν στηρίξει την ύπαρξή τους στο ΑΙ και τα έχουν καταφέρει. Το κατά πόσο θα μας βοηθήσει ή όχι, σχετίζεται με την κουλτούρα που έχει η κάθε επιχείρηση.

Ο GRECA είναι ένας δραστήριος σύνδεσμος, με έντονο impact τα τελευταία χρόνια. Ποιες πρωτοβουλίες του Συνδέσμου θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Οι πρωτοβουλίες μας χωρίζονται σε τέσσερις σημαντικούς άξονες:

Άξονας 1ος: Η επαφή με την πολιτεία. Ο GRECA είναι συνομιλητής με την πολιτεία για όλα τα θέματα που αφορούν το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. Λαμβάνουμε μέρος σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές με βασικό στόχο να μεταφέρουμε την εμπειρία και τα προβλήματα του κλάδου. Αυτή η επαφή μας δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνουμε τα μέλη μας άμεσα για τις εξελίξεις και να τα προετοιμάζουμε για κινήσεις που πρέπει να κάνουν.

Άξονας 2ος: Η εξωστρέφεια. Ο GRECA αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, eCommerce Europe, με θέση στο Διοικητικό Συμβούλιό του. Μέσω του eCommerce Europe, λαμβάνουμε μέρος σε επιτροπές οι οποίες άπτονται του Ευρωπαϊκού Ηλεκτρονικού Εμπορίου και του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις εξαγωγές από τη χώρα μας.

Άξονας 3ος: Η εμπιστοσύνη. Το GRECA Trustmark αποτελεί ένα σημαντικό σήμα αξιοπιστίας. Ο τρόπος με τον οποίο έχει δομηθεί και έχει αναπτυχθεί το μοντέλο αξιολόγησης σε συνεργασία με το ELTRUN του ΟΠΑ, έχουν αποτελέσει ευρωπαϊκό case study και είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του eCommerce Europe.

Άξονας 4ος: Η εκπαίδευση και η έρευνα. Τόσο η εκπαίδευση όσο και η έρευνα είναι τομείς στους οποίους ο GRECA δραστηριοποιείται έντονα. Η δράση e-Commerce Academy αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μας δράσεις και είναι η αρχή από μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί. Παράλληλα, διεξάγουμε περιοδικές έρευνες με στόχο την παροχή πληροφορίας στα μέλη μας και αυτήν την περίοδο διεξάγεται η πανελληνία έρευνα καταναλωτών για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του GRECA; Σε ποιους τομείς θα εστιάσετε το επόμενο διάστημα;

Το επόμενο χρονικό διάστημα, ο GRECA θα συνεχίσει να εστιάζει στους παραπάνω τέσσερις άξονες, δημιουργώντας περισσότερες δράσεις οι οποίες θα βοηθούν τα μέλη μας και το οικοσύστημα. Είναι σημαντικό για εμάς να μπορέσουμε να χτίσουμε και να διασφαλίσουμε ένα υγιές οικοσύστημα το οποίο θα μπορέσει να πάει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην επόμενη ημέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα