Έκθεση Fed: Ο πληθωρισμός προβλημάτισε τα περισσότερα νοικοκυριά το 2023

Ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθούσε να προβληματίζει τα περισσότερα νοικοκυριά στις ΗΠΑ στα τέλη του 2023, παρότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούσαν, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί δήλωσαν πως η οικονομική τους κατάσταση είχε αλλάξει ελάχιστα το προηγούμενο 12μηνο.

Ειδικότερα, οι οικογένειες με παιδιά ανέφεραν επιδείνωση των οικονομικών τους.

Σχεδόν το 72% των ενήλικων Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα, τον Οκτώβριο του 2023, έλεγε ότι τα πήγαινε τουλάχιστον ικανοποιητικά σε οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Fed. Το ποσοστό αυτό ήταν το μικρότερο από το 2016 και σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με το 78% του 2021, αν και συγκριτικά με το 73% του 2022 η μεταβολή δεν ήταν αξιόλογη. Στην ίδια ερώτηση, το ποσοστό των οικογενειών με παιδιά που δήλωσε πως τα πήγαινε τουλάχιστον ικανοποιητικά σε οικονομικό επίπεδο υποχώρησε στο 64%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε η βασικότερη οικονομική ανησυχία, σύμφωνα με την έρευνα. To 65% των ενήλικων είπε ότι η ακρίβεια είχε επιδεινώσει την οικονομική του κατάσταση, παρότι οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν σημαντικά, από περίπου 9% τον Ιούνιο του 2022 σε κάτω από 4% την περίοδο κατά την οποία διενεργήθηκε η έρευνα. Ένα 34% είπε ότι το μηναίο εισόδημα της οικογένειας είχε αυξηθεί το προηγούμενο έτος, με το 38% να επισημαίνει ότι αυξήθηκαν και οι οικογενειακές δαπάνες.

Περίπου το 63% των ενήλικων Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι θα μπορούσε να καλύψει μια υποθετική δαπάνη 400 δολαρίων για μια έκτακτη ανάγκη, χρησιμοποιώντας μετρητά ή πλαστικό χρήμα. Το ποσοστό αυτό ήταν αμετάβλητο σε σύγκριση με το 2022, αλλά αισθητά μειωμένο συγκριτικά με το 68% του 2021.

Η έγκαιρη καταβολή του ενοικίου κατοικίας, το 2023, αποτέλεσε μεγαλύτερο πονοκέφαλο για πολλούς Αμερικανούς σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Σχεδόν ένας στους πέντε (19%) δήλωσε ότι χρωστούσε ενοίκιο (ή ενοίκια) στη διάρκεια του 2023, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 17% του 2022.

Τα ενοίκια ήταν, άλλωστε, ένας από τους λόγους που ο πληθωρισμός δεν υποχώρησε όσο ήλπιζαν οι αρμόδιοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed. Το μέσο μηνιαίο μίσθωμα για ενοικίαση κατοικίας στις ΗΠΑ, το 2023, αυξήθηκε κατά 10% στα 1.100 δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έρευνα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), η οποία διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, συμμετείχαν 11.000 πολίτες.

#FED #ΕΚΘΕΣΗ #πληθωρισμός #ενοίκια #εισόδημα #νοικοκυριά #ΗΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
ekthesi-fed-o-plithorismos-provlimatise-ta-perissotera-noikokyria-to-2023.htm
Τυχαία Θέματα