Η θεωρία του πεθαμένου ίντερνετ

Αυτή την εποχή σε κάποιες εσχατιές του Facebook υπάρχει ένα φαινόμενο που περνά λίγο πολύ απαρατήρητο μέσα στον κυκεώνα όσων συμβαίνουν, το οποίο μάλιστα εκ πρώτης όψεως μοιάζει και αρκετά ασήμαντο. Κάποιοι λογαριασμοί ανεβάζουν μαζικά φωτογραφίες του Ιησού, οι οποίες είναι εμφανώς κατασκευασμένες από εργαλεία ΑΙ και απολύτως αλλόκοτες. Μία που είδα έδειχνε τον Ιησού φτιαγμένο από αυγά και περιτριγυρισμένο από πάπιες. Σε μια άλλη, ένα γιγάντιο πέτρινο άγαλμα του Ιησού πάνω σε ένα αεροπλάνο.

Σε μια άλλη, ο Ιησούς

καβάλα σε έναν γιγάντιο σκύλο, να διασχίζει ένα σκοτεινό δάσος. Όλα τα posts συνοδεύονται από λεζάντες που επίσης δεν βγάζουν νόημα, του τύπου «η καλή τύχη σε περιτριγυρίζει, άπλωσε το χέρι και άδραξέ την!». Και όλα, μα όλα αυτά τα posts έχουν χιλιάδες «likes» και εκατοντάδες σχόλια. Ποιος τα ανεβάζει αυτά τα πράγματα; Ποιος κάνει «like», ποιος κάθεται να σχολιάσει «πολύ ωραία εικόνα» ή «Αμήν»; Σύμφωνα με τη «θεωρία του πεθαμένου ίντερνετ», bots. Αυτή είναι η απάντηση. Είναι posts που γράφονται και ανεβαίνουν στo Facebook από bots, ψεύτικους, εικονικούς λογαριασμούς, και τα likes και τα σχόλια προέρχονται κυρίως από άλλους ψεύτικους, εικονικούς λογαριασμούς, σε ένα γαϊτανάκι παραγωγής και κατανάλωσης περιεχομένου στο οποίο ελάχιστοι άνθρωποι συμμετέχουν.

Η θεωρία του πεθαμένου ίντερνετ διατυπώθηκε την προηγούμενη δεκαετία με τη μορφή της πρόβλεψης: στο μέλλον, λέει, η πλειοψηφία ψηφιακού περιεχομένου θα προέρχεται από αυτοματοποιημένα bots, και θα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να καταναλώνεται από άλλα bots, δημιουργώντας μια αέναη αλυσίδα εικονικού engagement που θα τρελάνει τους αλγόριθμους και θα εκμηδενίσει το υψηλής ποιότητας «ανθρώπινο» περιεχόμενο. Βεβαίως, αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ σε μαζική κλίμακα. Ξέραμε όμως ότι τα bots στα social media είναι ένα σοβαρό πρόβλημα (και για τη διαφημιστική αγορά) του οποίου η κλίμακα διαχρονικά υποτιμάται. Τώρα; Τώρα τα ΑΙ εργαλεία κάνουν την αυτόματη παραγωγή γιγάντιων ποσοτήτων ψεύτικου, μα αληθοφανούς, περιεχομένου παιχνιδάκι. Τα bots, από εξόφθαλμα ψεύτικα accounts με περιορισμούς και όρια, μπορούν να γίνουν απειράριθμοι λογαριασμοί φαινομενικά πανομοιότυποι με πραγματικούς.

Παλιά, η «θεωρία του πεθαμένου ίντερνετ» ήταν μια υπόθεση, ένας μελλοντικός κίνδυνος. Σήμερα; Έχουμε όλα τα τεχνικά μέσα για να γίνει πραγματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η θεωρία του πεθαμένου ίντερνετ,