Η Principia για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Η Principia, στο πλαίσιο δράσεων στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα «Ενεργειακή Φτώχεια – Εντοπισμός και αντιμετώπιση ενεργειακών αναγκών», που υλοποίησε σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος (CluBE) της Δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος του προγράμματος ήταν η διερεύνηση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας στο Μαυροδένδρι και την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Η περιοχή επελέγη καθώς βρίσκεται τόσο στην ψυχρότερη ζώνη της χώρας όσο και στο κέντρο της ενεργειακής

μετάβασης, ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμα, σε τρία στάδια.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε έρευνα, στην οποία συμμετείχαν οι κάτοικοι, προκειμένου να καταγραφούν οι ενεργειακές ανάγκες της κοινότητας. Στη συνέχεια, η εταιρεία αξιοποίησε τα στοιχεία και δημιούργησε ένα σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις για τα νοικοκυριά, αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και στελεχώθηκε ένα one-stop shop, το οποίο προσέφερε στους ενδιαφερόμενους εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και την αναβάθμιση των κτιρίων.

Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. H δομή έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ πολιτών και εμπειρογνωμόνων, προωθώντας βιώσιμες ενεργειακές πρακτικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα