Production Companies: Δημιουργικότητα, αμεσότητα και στρατηγική ευελιξία βάζουν τις ιδέες «σε κίνηση»

Digital, social, TV, OTT, shoppable, addressable, interactive… Το οπτικοακουστικό διαφημιστικό περιεχόμενο έχει εξαλείψει τις διαχωριστικές γραμμές και έχει αναπτύξει πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, ξεφεύγοντας από στεγανά και παραδοσιακούς περιορισμούς. Οι εταιρείες παραγωγής διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του, διασφαλίζοντας ότι οι δημιουργικές ιδέες βρίσκουν την υλοποίηση που τις αναδεικνύει, με τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα που απαιτεί το κοινό σήμερα. Ο πολλαπλασιασμός των ψηφιακών πλατφορμών, η αύξηση των υπηρεσιών VoD και οι τεχνολογικές εξελίξεις, αναπροσδιορίζουν

τη διαφημιστική βιομηχανία στο σύνολό της, με τις μεταβαλλόμενες συνήθειες στην κατανάλωση video content να διαμορφώνουν νέες προσδοκίες για brands, agencies και εταιρείες παραγωγής.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η δαπάνη για video ads στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κινείται ασταμάτητα ανοδικά και αναμένεται να φτάσει σχεδόν το 35% του social spend το 2023. Συνολικά, τα ψηφιακά κανάλια προβλέπεται να ξεπεράσουν το 60% της παγκόσμιας διαφημιστικής επένδυσης, απαντώντας στους χρήστες των social media που, σε ποσοστό 85%, επιθυμούν περισσότερα videos από τις μάρκες, σύμφωνα με στοιχεία της Wyzowl. Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι το 2023 τα διαφημιστικά budgets για τη συνδεδεμένη τηλεόραση θα συνεχίσουν την ανοδική τροχιά τους, αυξανόμενα από τα 18,89 δισ. δολάρια στα 23,9 δισ., μόνο στην αγορά των ΗΠΑ.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Πώς διαμορφώνεται το τοπίο και πώς απαντούν στις αλλαγές οι εταιρείες παραγωγής;

Μεγαλύτερες απαιτήσεις
Προκλήσεις σε διάφορα μέτωπα καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος της διαφημιστικής παραγωγής στη χώρα μας, αντιμετωπίζοντας εξελίξεις που καθόρισαν την πορεία του, οδηγώντας τελικά σε υψηλότερες απαιτήσεις. Το στοίχημα που προκύπτει είναι σε ποιο βαθμό οι εταιρείες επιτυγχάνουν να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και ανάγκες. Ο Ανδρέας Τσιλιφώνης, Executive Producer της Central Athens Film Productions, εξηγεί σχετικά: «Αν θεωρήσουμε το 2019 σαν έτος αναφοράς, συνέβησαν στη συνέχεια γεγονότα που έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή διαφημιστικών έργων, όπως: 1. Η πανδημία η οποία, μετά από το shut down του κλάδου, μας έμαθε να δουλεύουμε με σκληρά πρωτόκολλα προφύλαξης τα οποία στην καλύτερη περίπτωση επιβράδυναν τις διαδικασίες παραγωγής, ενώ αρκετές φορές οδήγησαν σε αναβολές και ακυρώσεις. 2. Η επέλαση των διεθνών παράγωγων long form στην Ελλάδα και η ανάπτυξη των τηλεοπτικών σειρών είχαν σαν αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από τη διαφήμιση έμπειρο προσωπικό το οποίο είτε απασχολείται πλέον εκεί ή ζητά και από τα διαφημιστικά αμοιβές αντίστοιχες με παραγωγές δεκάδων εκατομμυρίων. 3. Η καθιέρωση των social media σαν κυρίαρχο Μέσο προβολής δημιούργησε ανάγκες κατάτμησης ενός διαφημιστικού έργου σε (κυριολεκτικά) δεκάδες stories, instas, bumbers, intros, cut versions, trailers, how-to, clocks, digital assets 4:5, 16:9, 1:1, 9:16 και ουκ έστιν τέλος. Όλα τα παραπάνω (συν ο πληθωρισμός που είχαμε χρόνια να τον θυμηθούμε) με απλά λόγια σημαίνουν μεγαλύτερες απαιτήσεις, μείωση της προσφοράς εργασίας, συμπίεση του χρόνου παραγωγής, άρα αύξηση του κόστους. Παράλληλα όμως τα ίδια τα γεγονότα μας έδωσαν μαθήματα κι έγιναν οδηγοί στο πώς να εντάσσουμε το προσωπικό, τον εξοπλισμό και γενικότερα το buying power που έχουμε για τα long form και στην παραγωγή διαφημιστικών έργων της Central».

Εξέλιξη Μέσων και στρατηγικών
Σε αυτό το περιβάλλον, ο κλάδος μεταλλάσσεται με ταχείς ρυθμούς, σε αρμονική συμπόρευση με τις νέες συνήθειες στην κατανάλωση περιεχομένου, τις μεταβολές στην κουλτούρα, αλλά και τις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνολογίας. Η Ντίνα Σακκαδάκη, Executive Producer της εταιρείας Magikon IKE, αναφέρει σχετικά: «Στις μέρες μας, η διαφήμιση αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής σε οποιαδήποτε κοινωνία και αν εμφανίζεται. Στη διαφημιστική παραγωγή του σήμερα στην Ελλάδα, παρατηρούνται ολοένα και περισσότερες επιτυχημένες διαφημιστικές παραγωγές, οι οποίες χρησιμοποιούν έξυπνα Μέσα και τρόπους προώθησης και διεκπεραιώνονται από έμπειρα και ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη. Λόγω της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται η αγορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρατηρείται και μια εξέλιξη των στρατηγικών επικοινωνίας, η οποία φυσικά είναι συνυφασμένη με τις καταναλωτικές συνήθειες και τις κοινωνικές και πολιτισμικές τάσεις. Η τεχνολογία με την ανοδική πορεία της, συνάμα με αυτήν του διαδικτύου, οδηγεί τη διαφήμιση σε έναν πολύ ενδιαφέροντα και άξιο αναφοράς δρόμο. Ο 21ος αιώνας, λοιπόν, βρίσκει την Ελλάδα μπροστά στην εντυπωσιακή αύξηση του όγκου των διαφημίσεων και της αλλαγής της στρατηγικής των διαφημιστικών μέσων».

Στρατηγική, ταλέντο, ευελιξία
Με δεδομένο ότι οι αλλαγές πραγματοποιούνται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, οι εταιρείες του κλάδου καλούνται να επιστρατεύσουν άρτια οργάνωση και τεχνογνωσία, εάν επιθυμούν να προσφέρουν relevant λύσεις και αποτελεσματικές προτάσεις. «Οι βασικότεροι παράγοντες για μια επιτυχημένη επιχειρηματική στρατηγική είναι ο σωστός σχεδιασμός και η σωστή εκτέλεση», υπογραμμίζει η Ντίνα Σακκαδάκη και προσθέτει: «Η άμεση ανταπόκριση θεωρείται δεδομένη, αφού πρώτα προηγηθεί η αποσαφήνιση, βάσει πάντα των αναγκών του εκάστοτε brief. Η αποτελεσματική αξιοποίηση της τεχνολογίας, το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό με ικανότητες, καθώς και ο σωστός προγραμματισμός, συμβάλλουν στην αμεσότητα, στην ορθή ανταπόκριση και στον βέλτιστο συντονισμό. Στόχος της Magikon είναι να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία σε κάθε νέο ζητούμενο». Τη δημιουργικότητα και την ευελιξία αναδεικνύει ως βασικούς πυλώνες επιτυχίας και ο Ανδρέας Τσιλιφώνης, ο οποίος επισημαίνει σχετικά: «Αν και το σενάριο ενός διαφημιστικού έργου είναι “δεδομένο”, η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η παραγωγή μπορεί να ξεχωρίσει προσφέροντας δημιουργικές λύσεις, ενναλακτικές προτάσεις, ευέλικτες διαδικασίες. Κι αυτό προσπαθούμε καθημερινά να υπηρετούμε».

Εναρμόνιση με διεθνή πρότυπα
Παρά τις όποιες ιδιαιτερότητες και αγκυλώσεις παρουσιάζει η εγχώρια αγορά, η τάση οδηγεί σε μια σύγκλιση με τα διεθνή πρότυπα, με παγκόσμια φαινόμενα να αφήνουν το στίγμα τους στις επιλογές των brands και στα καταναλωτικά μοτίβα ανά τον κόσμο. Απαιτείται, επομένως, μια ολιστική προσέγγιση κατά τον σχεδιασμό των στρατηγικών, που συνεκτιμά όλες τις συναφείς διαστάσεις. Η Ντίνα Σακκαδάκη αναλύει την εξέλιξη αυτή και τις παραμέτρους που την επηρεάζουν: «Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια προσπάθεια για εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά, αλλά και διεθνή δεδομένα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ενιαίας διαφημιστικής προσέγγισης, με προεκτάσεις ακόμα και πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα. Είναι σημαντικό, βέβαια, να ληφθεί υπόψη ότι η πανδημία επιτάχυνε τη στροφή στο e-commerce. Οι παγκόσμιες δαπάνες για διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόκειται να αυξηθούν έως το 2024 σε ένα ποσοστό της τάξεως του 33%, κάτι πολύ σημαντικό σε μόλις δύο χρόνια! Σίγουρα, η πανδημία όπως και η ενεργειακή κρίση, επηρέασε παγκόσμια και τις καταναλωτικές συνήθειες, τη συμπεριφορά των καταναλωτών, δηλαδή όλα τα ψυχογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία ενός επιλεγμένου κοινού-στόχος. Επιπλέον, έχει επηρεαστεί και το οικονομικό, νομοθετικό και πολιτικό περιβάλλον που καθορίζει τη διεθνή αγορά, οπότε και η διαφημιστική παραγωγή καλείται να προσαρμοστεί στο αντίστοιχο περιβάλλον».

Οι αξίες σε πρώτο πλάνο
Κάτι ακόμη που έχει γίνει πλέον αντιληπτό στην επιχειρηματική κοινότητα σε κάθε της έκφανση είναι ο ρόλος των αξιών και της εταιρικής κουλτούρας, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπώνονται σε κάθε ευκαιρία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι καταναλωτές και επενδυτές θέτουν ως πρωταρχικά κριτήρια τις επιδόσεις μιας εταιρείας σε θέματα κοινωνίας, περιβάλλοντος και εταιρικής διακυβέρνησης, η διαφημιστική παραγωγή οδηγείται προς ένα διαφορετικό μονοπάτι, προτάσσοντας σε κάθε δουλειά βασικές εταιρικές αρχές, τόσο ως προς την υλοποίησή της, όσο και ως προς τα μηνύματα που προβάλλει. Ο Ανδρέας Τσιλιφώνης αναδεικνύει την τάση αυτή: «Πιστεύουμε πως τα διαφημιστικά έργα θα έχουν ανθρωποκεντρικό και διαφυλετικό χαρακτήρα, θα μιλούν με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ομάδα που απευθύνονται, θα υποστηρίζουν την έμφυλη ισότητα στον εργασιακό χώρο παραγωγής και θα επιδεικνύουν περιβαλλοντολογική ευαισθητοποίηση. Σαν παράδειγμα θα φερω την πανευρωπαικη διαφημιστική ταινια που καναμε για το Booking.Com, UEFA Women’s Football, όπου οι γυναίκες τεχνικοί συμμετείχαν σε ίσο ποσοστό με τους άνδρες, το casting περιλάμβανε άτομα από όλες τις φυλές και επιτύχαμε ουσιαστικά ουδέτερο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Γι’ αυτούς τους λόγους διευρύνουμε διαρκώς τις συνεργασίες μας με όλους τους καλλιτεχνικούς και τεχνικούς συνεργάτες μας».

Προς μοντέλα βέλτιστης συνεργασίας
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη συνεργασία με τα διαφημιστικά agencies και με ποιους τρόπους μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Ανδρέας Τσιλιφώνης, Executive Producer, Central Athens Film Productions

Μιλώντας τη «γλώσσα» του καταναλωτή
«Η βασική δουλειά μιας διαφημιστικής εταιρείας είναι να δημιουργεί το σενάριο, την πλατφόρμα δηλαδή που θα επικοινωνήσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες ενός διαφημιζόμενου στο κοινό. Η δική μας δουλειά στη Central είναι να “απογειώσουμε” αυτήν την πλατφόρμα μιλώντας τη “γλώσσα” του καταναλωτή, να τον βοηθήσουμε να “ταυτιστεί” με το περιεχόμενο και τελικά να “δει” την “υπόσχεση” και το “όνειρο” κάθε διαφημιστικού έργου».

Ντίνα Σακκαδάκη, Executive Producer, Magikon IKE

Αμοιβαία εμπιστοσύνη με επίκεντρο τον άνθρωπο
«Το να δεχόμαστε μεγάλες προκλήσεις σημαίνει ότι μας δίνονται και μεγάλες ευκαιρίες. Η πρώτη επικοινωνία γίνεται με το σενάριο. Όλοι έχουμε κοινό στόχο την επίτευξη του εκάστοτε έργου σε συγκεκριμένους χρόνους, οπότε κάθε πρόκληση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αμοιβαία εμπιστοσύνη, παράλληλα με την προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, στοχεύοντας όμως πάντα στον παράγοντα άνθρωπο».

Στρατηγικές συνεργασίες
Πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη του industry, παίζουν και οι συνεργασίες που αναπτύσσουν οι εταιρείες παραγωγής, οι οποίες πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες για διαφημιστικές εταιρείες, διαφημιζόμενους και τον κλάδο της παραγωγής συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα η Warner/Chapell Music επέλεξε τη Musou Music Group για να αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα το ρεπερτόριό της. Η Warner Chappell Music, ο παγκόσμιος εκδοτικός βραχίονας μουσικής της Warner Music Group, με ιστορία πάνω από 200 χρόνια και γραφεία σε περισσότερες από 20 χώρες, διαχειρίζεται πολύ μεγάλο αριθμό πνευματικών δικαιωμάτων συνθετών και στιχουργών σε όλο τον κόσμο. H Musou, από το 2006, προσφέρει υπηρεσίες που σχετίζονται με όλο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών εκδόσεων, της προσαρμοσμένης μουσικής δημιουργίας, του σχεδιασμού ήχου, consulting όσον αφορά την αδειοδότηση πνευματικών δικαιωμάτων, αντιπροσώπευση Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό, αλλά και ξένων δημιουργών στην Ελλάδα. Η νέα συμφωνία επεκτείνει τη συνεργασία της Musou Music Group με τη Warner Chappell Production Music, εκτός από τις μουσικές βιβλιοθήκες και στον κατάλογο της δισκογραφίας.

Top video ad trends

Social media video advertisingShoppable videosShort-form videosLive video streamingInteractive videoΒελτιστοποίηση videos για το SearchΠηγή: The Social Shepherd

Το video marketing σε αριθμούς

Πάνω από το 99% των marketers δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί videoΣε ποσοστό 96% οι marketers σχεδιάζουν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν τα επίπεδα δαπάνης τους στο video advertisingΤο 57% των millennial καταναλωτών παρακολουθεί περισσότερα διαφημιστικά videos στα social media από ό,τι στην τηλεόρασηΜέχρι το 2024, το 73% της δαπάνης σε video ads θα κατευθύνεται στο mobileΠηγή: Levitatemedia.com
Keywords
ιδεες, video, ads, media, videos, ηπα, ελλαδα, central, athens, film, long, cut, προσφορες, buying, power, προβάλλει, booking, uefa, σημαίνει, music, group, warner, νέα, top, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ελληνικο ανδρικο casting , Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κοινωνια, αμοιβες, το στοιχημα, χωρες, δουλεια, ηπα, πλαισιο, τηλεοραση, booking, music, uefa, αγορα, αυξηση, αιωνας, αμοιβαια, απλα, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γραφεια, δεδομενο, δικη, δυναμικο, ευκαιρια, ενδιαφεροντα, εργα, εξελιξη, επικοινωνια, επιτυχια, ετος, τεχνολογια, ζητα, ζωης, ιδια, η δικη, υπηρεσιες, διαφημιση, λογια, μηνυματα, μειωση, μοντελα, ντινα, προβάλλει, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, πεδιο, περιβαλλον, πληθωρισμος, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, στιγμα, ταση, υλοποιηση, φυσικα, ψηφιακα καναλια, athens, group, ads, buying, central, cut, εξυπνα, film, χωρα, κομματι, long, media, μπροστα, οδηγοι, ουδετερο, power, σημαίνει, σωστος, θεματα, videos, warner
Τυχαία Θέματα
Production Companies, Δημιουργικότητα,Production Companies, dimiourgikotita