Ζυμαρικά και Έτοιμες Σάλτσες: Στο τραπέζι με επικοινωνιακές ενέργειες και διεθνείς διακρίσεις

Έμφαση στην ποιότητα δίνουν οι εταιρείες στον κλάδο ζυμαρικών και έτοιμων σαλτσών διεθνώς, καθώς, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, τις οποίες δημιούργησε η εμπόλεμη κατάσταση στη Βόρεια Ευρώπη, η αγορά της κατηγορίας συνεχίζει να αναπτύσσεται με τα ζυμαρικά να παραμένουν αγαπημένο συστατικό κάθε είδους διατροφής.

Ειδικότερα, το 2022 η αξία της παγκόσμιας αγοράς ζυμαρικών εκτιμάται σε 5,3 δισ. δολάρια και προβλέπεται, όπως αναφέρουν στοιχεία της Industry Research, να διαμορφωθεί στα 6,3 δισ. δολάρια έως το 2028, με μεικτό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 2,9%. Παράλληλα,

σύμφωνα με την Imarc Group, η αξία της παγκόσμιας αγοράς έτοιμων σαλτσών, η οποία ανήλθε σε 9,9 δισ. δολάρια το 2020, αναμένεται να αγγίξει τα 12 δισ. δολάρια έως το 2027, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης CAGR 3,08% τη χρονική περίοδο 2022-2027.

Reductionism, clean label και αναγεννητικά τρόφιμα
Όσον αφορά στις διατροφικές τάσεις για το 2023 παγκοσμίως, οι οποίες αφορούν και των κλάδο των ζυμαρικών και έτοιμων σαλτσών, ξεχωρίζουν το reductionism, δηλαδή την τάση των καταναλωτών να μειώνουν την κατανάλωσή τους σε τρόφιμα -ειδικά σε κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά-, καθώς και σε brands τα οποία προτιμούν, αναφέρει η Kalsec. Ορμώμενο από την τάση της βιωσιμότητας, το reductionism περιλαμβάνει, επίσης, την τάση για μείωση της παραγόμενης ποσότητας αποβλήτων τροφίμων, καθώς και την υιοθέτηση νέων ειδών μενού, τα οποία προέρχονται από υπολείμματα άλλων τροφών, ως μια ακόμη μορφή ανακύκλωσης και μείωσης των αποβλήτων. Επιπλέον, το clean label ανανεώνεται, με το αίτημα για νέα claims να ισχυροποιείται και μία στις 10 συζητήσεις των καταναλωτών σχετικά με τα φυτικά ή vegan τρόφιμα να αφορούν, σύμφωνα με το The Food Institute, την καθαρή διατροφή, με αναφορές σε φυσικά τρόφιμα που είναι υγιεινά, βιώσιμα και απαλλαγμένα από τεχνητά συστατικά. Εξάλλου, όπως επισημαίνει η Haus von Eden, το 2023, η αναγεννητική διατροφή θα έρθει πρώτη στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού, ενισχύοντας το αίτημα για αναγέννηση του εδάφους και βιοποικιλότητα. Τον συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής τροφίμων αναμένεται να προτιμούν, στο εξής, όχι μόνο κορυφαία εστιατόρια και chefs, αλλά και μεγάλες εταιρείες τροφίμων, οι οποίες ήδη, όπως αναφέρεται, παρακολουθούν το κίνημα. Στο πλαίσιο αυτό, η Barilla παρουσίασε την ανανεωμένη Pesto Barilla, μέσα από παγκόσμια 360° καμπάνια, συστήνοντας στο κοινό την ποιότητα των συστατικών της από 100% ιταλικό βασιλικό αειφόρου καλλιέργειας και Parmigiano Reggiano ΠΟΠ, καθώς και το νέο βάζο, όπου το κουτάλι χωρά ολόκληρο, αποτρέποντας τη σπατάλη προϊόντος.

Για θετική εγχώρια πορεία μιλάει ο κλάδος
Στην οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, αλλά και στον κόσμο, εστιάζουν οι εταιρείες του κλάδου στην εγχώρια αγορά. Μέσα στο 2022, το κόστος αυξήθηκε, «με διπλασιασμό των τιμών της πρώτης ύλης, τον υπερτριπλασιασμό των τιμών ενέργειας, την 50% αύξηση του κόστους συσκευαστικών υλικών και την υπερβολική αύξηση του κόστους μεταφοράς», περιγράφει ο Οδυσσέας Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurimac AE. «Πέραν αυτού, όμως, μέσα από τις δυσκολίες αυτές, δημιουργήθηκαν ευκαιρίες, κυρίως λόγω της διείσδυσης των ποιοτικών ζυμαρικών της Eurimac και του brand ΜΑΚΒΕΛ σε αγορές και πελάτες, όπου κυριαρχούσαν τα ιταλικά ζυμαρικά», συνεχίζει. Εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία πώς θα αντεπεξέλθουν οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο, όταν η ενέργεια και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών αυξάνονται διαρκώς, ενώ το εισόδημα δεν ακολουθεί την ίδια αύξηση. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία θεωρεί ότι τα ζυμαρικά, ως βασικό προϊόν καθημερινής διατροφής και χαμηλού κόστους, θα επηρεαστούν θετικά από τις τρέχουσες συνθήκες.

Λανσαρίσματα με γνώμονα το wellbeing
Σε επίπεδο λανσαρισμάτων, το σπαγγέτι ΜΑΚΒΕΛ, με χαμηλό γλυκαιμικό και ινσουλινικό δείκτη, αποτελεί, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Παπαδόπουλο, προϊόν το οποίο διατηρεί τη γεύση και ποιότητα των προϊόντων της Eurimac και δεν το συναντά κανείς στην αγορά. «Ξεκινάει τη διαδρομή του φέτος τον Οκτώβριο και πιστεύουμε ότι, αρχικά, θα καλύψει ένα niche τμήμα της αγοράς, αλλά σύντομα θα αγκαλιαστεί από το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς και ιδιαίτερα αυτό του wellbeing», εξηγεί ο ίδιος. Επιπλέον, από επιχειρηματικής πλευράς, ξεχώρισε η εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Terra Creta, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων, από τη Μέλισσα Κίκιζας. Η Terra Creta έχει τζίρο 19 εκατ. ευρώ, των οποίων το 95% εξάγεται σε 30 χώρες του εξωτερικού, ενώ ξεχωρίζει για τα ποιοτικά προϊόντα και για το πάθος των ανθρώπων της.

Promo ενέργειες με επίκεντρο την υγιεινή διατροφή
Επιπλέον, οι εταιρείες του κλάδου «έτρεξαν» μια σειρά από προωθητικές ενέργειες με σκοπό την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας και της γεύσης των προϊόντων τους, αλλά και της ποικιλίας των συνταγών στις οποίες μπορούν να συμπεριληφθούν. Ενδεικτικά, η Ήλιος υμμετείχε, για μια ακόμη χρονιά, στη δράση «Bites of Greece» της Reco Exports σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με προϊόντα της να βρίσκονται στα ράφια του «Bites of Greece» Pop Up Grocery & Deli Store στη συνοικία Islington του Βόρειου Λονδίνου. Το κατάστημα λειτούργησε για περιορισμένο χρονικό διάστημα, φιλοξενώντας επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, όπως λάδι, ζυμαρικά, κρασί, γαλακτοκομικά κ.ά. Επίσης, συμμετείχε με ευρεία γκάμα προϊόντων της, στην έκθεση Food Expo 2022, παρουσιάζοντας σειρές όπως οι κλασσική, παραδοσιακή, βιολογικής γεωργίας και από δίκοκκο σιτάρι, ολικής άλεσης, λαχανικών, espressi γρήγορου βρασμού, «Τα Παιδικά μας», χωρίς γλουτένη και πολλές ακόμα, καθώς επίσης αλεύρι Ήλιος και σιμιγδάλια Ήλιος. Επιπλέον, έλαβε μέρος στην εκδήλωση «Ταξίδι Γεύσεων Χωρίς Γλουτένη», σε συνεργασία με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος και την υποστήριξη του chef, Νίκου Μάρα και του κλινικού διαιτολόγου και βιολόγου Χάρη Δημοσθενόπουλο, καθώς και σε cooking event της αλυσίδας, με τίτλο «Μαγειρεύουμε Μεσογειακά» και guests την Ελληνίδα Da Vinci Master Chef Maria Loi και τον Ιταλό Da Vinci Master Chef Cesare Casella με τα τοματικά προϊόντα Κύκνος και τα Κiddo Pasta. Τέλος, έλαβε μέρος στον 2ο Μεσογειακό Διαγωνισμό Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος – Chef’s Club of Greece, μαζί με τις Ωμέγα, Gea Bakery και Κύκνος. Η ΜΑΚΒΕΛ, από την πλευρά της, διεξήγαγε, μέσω της Darkpony, τον διαγωνισμό #MakvelPastaBattles -ένα διαδραστικό concept το οποίο καλούσε το κοινό να επιλέξει την αγαπημένη του συνταγή μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο landing page, επικοινωνώντας τον με μια 360° digital ενέργεια διάρκειας 30 ημερών.

Διεθνείς διακρίσεις και στο εξωτερικό
Σημαντική παράμετρος στις δραστηριότητες των brands αποτελεί η συμμετοχή τους σε διεθνή γαστρονομικά φεστιβάλ και βραβεία, συστήνοντας τα προϊόντα τους σε χώρες του εξωτερικού. Ενδεικτικά, η ΜΑΚΒΕΛ συμμετείχε στο γαστρονομικό φεστιβάλ «Taste of Athens 2022» με ένα ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, ενημερώνοντας το κοινό για τα προϊόντα και τις σειρές των ζυμαρικών της. Επίσης, η Ήλιος συμμετείχε στην εμπορική έκθεση φυσικών και βιολογικών προϊόντων, «Natural and Organic Products Europe 2022», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας την γκάμα των προϊόντων της και αποσπώντας τον τίτλο «Best New Food Product», αλλά και στο Mediterranean Diet Round Table (MDR Connect), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, ερχόμενη σε επαφή με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ και αναδεικνύοντας τόσο την ίδια, όσο και τη θρεπτική αξία των προϊόντων της. Παράλληλα, η Misko απέσπασε δύο βραβεία στα φετινά Ermis Αwards -Silver βραβείο στην κατηγορία «Digital Video» για τη διαφημιστική ταινία «Σπαγγέτι Misko: Λίγη σάλτσα παραπάνω» καιε Bronze βραβείο στην κατηγορία «Social Video Series» για τo περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της καμπάνιας «Misko: Μας αρέσουν οι σάλτσες».

Οι διεθνείς τάσεις στην ελληνική αγορά
Η βιωσιμότητα, η υγεία και το wellness, καθώς και οι ξεχωριστές τροφές και γεύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των τάσεων διεθνώς, μέσα στο 2022, και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται, όπως αναφέρει σχετικά το Baking Business, επικαλούμενο την παραγωγό ζυμαρικών εταιρεία Philadelphia Macaroni Co. (PMC). «Η στρατηγική μας στηρίζεται στο τρίπτυχο βιωσιμότητα, εξωστρέφεια, καινοτομία», υπογραμμίζει ο Οδυσσέας Παπαδόπουλος. «Επενδύουμε στη βιωσιμότητα ήδη από το 2013, όταν ξεκινήσαμε την παραγωγή θερμικής ενέργειας από βιομάζα. Η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα υλικά συσκευασίας είναι 100% ανακυκλώσιμα, τα απόβλητα προς υγειονομική ταφή πιστοποιημένα μηδενικά και ο σχεδιασμός του δικτύου διανομών μας με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Χρησιμοποιούμε δική μας γεώτρηση, αισθητήρες μέσα στα silo σίτου και ERP, συνδεδεμένο με μετεωρολογικούς σταθμούς». εξηγεί. Παράλληλα, τονίζει ως απόδειξη της σημασίας της καινοτομίας για τη Eurimac-ΜΑΚΒΕΛ τις σειρές ζυμαρικών με πέντε δημητριακά, ολικής άλεσης με βρώμη, ολικής άλεσης με 60% περισσότερες φυτικές ίνες από τα λοιπά ζυμαρικά ολικής της αγοράς, καθώς και το νέο σπαγγέτι με χαμηλό γλυκαιμικό και ινσουλινικό δείκτη, πιστοποιημένο από το εγκεκριμένο εργαστήριο Oxford Brookes της Αγγλίας.

Πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο
Ως σημαντικό μέρος, όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας, οι εταιρείες παραγωγής ζυμαρικών δεν θα μπορούσαν να μην διοργανώνουν ή συμμετέχουν σε δράσεις οι οποίες αφορούν στη στήριξη ευάλωτων ομάδων. Ενδεικτικά, η Misko ένωσε τις δυνάμεις της με την εθελοντική ομάδα «The Love Van» και προσέφερε προϊόντα της, αλλά και εθελοντική υποστήριξη από τους εργαζομένους της για την προσφορά 200 γευμάτων με ζυμαρικά Misko για άστεγους. Παράλληλα, υποστήριξε την πρωτοβουλία του σταθμού «Ερωτικός 94.8» και συμμετείχε στον 24ωρο ραδιομαραθώνιο, για την κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος». Όσο για την Barilla Hellas, η οποία δημοσίευσε και Έκθεση Βιωσιμότητας, τον περασμένο Δεκέμβριο προμηθεύτηκε δώρα για το προσωπικό της από το e-shop των Παιδικών Χωριών SOS, πραγματοποίησε εθελοντική αιμοδοσία στο εργοστάσιο Θήβας, προσέφερε live cooking γεύμα στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας και συμμετείχε σε πρωτοβουλίες των «Τhe Love Van» και «Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινωνική Κουζίνα Μοναστηράκι», δώρισε τρόφιμα σε οργανισμούς που υποστηρίζουν ευάλωτες ευπαθείς ομάδες μέσω του «Μπορούμε», πραγματοποίησε τη δράση «Αγοραστική Εμπειρία για Όλους» σε συνεργασία με τον φορέα BlackLight και τη σύμπραξη της TÜV Austria Hellas, σε καταστήματα της αλυσίδας σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος.

Οδυσσέας Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurimac AE

«Η φιλοσοφία επικοινωνίας μας αποτελεί φιλοσοφία ουσίας»
«Η φιλοσοφία επικοινωνίας του brand ΜΑΚΒΕΛ αποτελεί και φιλοσοφία ουσίας απέναντι στον καταναλωτή και αφορά σε προσφορά προϊόντων value for money, δηλαδή ποιοτικών προϊόντων σε ανταγωνιστική τιμή, με χρονική διάρκεια και χωρίς αυτή να συνοδεύεται από υπερβολικές προσφορές, περιορισμένου χρονικού διαστήματος, που μόνο προβληματισμό δημιουργούν, αμφιβολία και, εν τέλει, κλονίζουν την εμπιστοσύνη και την πιστότητα σε μια μάρκα. Η πολιτική αυτή, που ξεκίνησε από το relaunch του brand ΜΑΚΒΕΛ το 2017, γίνεται σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η ΜΑΚΒΕΛ, συναισθανόμενη την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο καταναλωτής και τα νοικοκυριά, προσφέρει από τις αρχές του έτους και επιπλέον 35% δωρεάν προϊόν στην ίδια ελκυστική τιμή».

Διαφημιστική επικοινωνία με «άρωμα» παράδοσης

ΜΑΚΒΕΛ: Την επιστροφή στο σχολείο ως μια διασκεδαστική διαδικασία επιστροφής και στην υγιεινή διατροφή παρουσίαζε η καμπάνια της ΜΑΚΒΕΛ της Eurimac με τίτλο «Επιστροφή στο σχολείο με τη ΜΑΚΒΕΛ». Η καμπάνια, η οποία σε επίπεδο concept, creative, media και development, πραγματοποιήθηκε από τη Minds, περιελάμβανε εκπαιδευτικό παιχνίδι, healthy συνταγές και διαγωνισμό, η συμμετοχή στον οποίο πραγματοποιούνταν μέσω microsite. Επίσης, στο παραδοσιακό offline marketing, «έτρεξε» η καμπάνια «ΜΑΚΒΕΛ – Η γεύση που σε τραβάει» για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ, όσον αφορά στο online marketing, χρησιμοποιήθηκαν social και digital πλατφόρμες για προβολή των προϊόντων με καμπάνιες awareness και branding, παράλληλα με digi-διαγωνισμούς και give away..

Melissa: Στην υλοποίηση καμπάνιας με τίτλο «Για Όλους» προχώρησε η The Newtons Laboratory για τη Melissa. Η καμπάνια, η οποία «έτρεξε» σε τηλεόραση, digital και social media και POS απευθυνόταν, σύμφωνα με το σενάριο, «σε μακαρονάδες» και σημείωνε ότι το κοινό μπορεί να βρει ό,τι ψάχνει στη μάρκα, καθώς «τα Melissa είναι για όλους».

Misko: Δύο διαφημιστικές ταινίες για το Misko «Κριθαράκι» δημιούργησε για λογαριασμό της Misko η Soho Square Athens. Η πιο πρόσφατη καμπάνια στέλνει το μήνυμα ότι, σε μία εποχή όπου όλοι έχουν ισχυρή μαγειρική άποψη, ή έναν γευστικό πειραματισμό να προτείνουν, το κριθαράκι της Misko «τους βγάζει πάντα ασπροπρόσωπους». Είχε προηγηθεί καμπάνια εμπνευσμένη από την καθημερινότητα και τους -επίσης απαιτητικούς και ειδικούς στα υλικά που χρησιμοποιούν πλέον- ερασιτέχνες μάγειρες. Οι καμπάνιες αναπτύχθηκαν σε τηλεόραση, digital και social media.

Keywords
ζυμαρικα, περιφέρεια αττικής, master chef, group, νέα, vegan, food, eden, συγκεκριμένο, pesto, ποπ, εταιρεία, γνώμονα, terra, δραση, pop, store, expo, chef, cooking, master, club, συμμετοχή, athens, europe, diet, ηπα, misko, ermis, video, series, βιωσιμότητα, business, philadelphia, erp, oxford, love, προσφορες, hellas, e-shop, sos, live, austria, creative, media, offline, online, melissa, soho, square, νικητης master chef, αξια, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, εξτρα, αβ βασιλοπουλος, υιοθετηση, γλουτενη, χωρες, περιφέρεια αττικής, αιμοδοσια, βασιλοπουλος, βρωμη, διατροφη, δωρα, δωρεαν, εδρα, εμπορικη, ηπα, ιταλικα, λονδινο, μαγειρικη, πλαισιο, ραδιοφωνο, ταινιες, τηλεοραση, υγεια, υγιεινη διατροφη, ωμεγα, creative, oxford, square, αυγα, αγορα, αυξηση, αναγεννηση, βιομαζα, βιωσιμότητα, βορεια, γευση, γινεται, γνώμονα, διαστημα, δικη, δημητριακα, εθελοντικη αιμοδοσια, ευρω, εκθεση, ενεργεια, εξωστρεφεια, επικοινωνια, εποχη, εστιατορια, εταιρεία, ευρωπη, ιδια, ηλιος, θανοπουλος, ινες, κουζινα, κρασι, κριθαρακι, κυκνος, λαδι, λεσχη, μελισσα, μειωση, μορφη, νεα υορκη, νηπιαγωγειο, ομαδα, παντα, οδυσσεας, παιδικα, παθος, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, ποιοτητα, πλατφορμες, ποπ, ραφια, σειρες, σεναριο, συγκεκριμένο, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σιταρι, συνταγη, σουπερ, σχολειο, ταση, τιμη, τμημα, υλοποιηση, φεστιβαλ, φυσικα, athens, group, αγορες, αλυσιδα, austria, business, chef, club, cooking, diet, eden, ελληνικα, love, ermis, erp, europe, food, γευστικο, γευσεις, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, shop, κομματι, κρεας, media, melissa, misko, master, offline, ομαδες, pesto, παιχνιδι, πηγες, philadelphia, pop, soho, sos, expo, terra, online, θετικα, θηβας, υλικα, βαζο, vegan, ξεκινησε, store
Τυχαία Θέματα