Σταϊκούρας- Βρούτσης: Δεν αρκεί το «κούρεμα» του χρέους

«Η δημοσιοποίηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι την περασμένη χρονιά δεν προχώρησε η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, παρά τις τεράστιες θυσίες των πολιτών», διαπιστώνουν σε κοινή τους δήλωση οι Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης, παρατηρώντας πως το έλλειμμα διευρύνθηκε σημαντικά, τα έσοδα κατέρρευσαν, οι δαπάνες διογκώθηκαν και το Π.Δ.Ε. βούλιαξε.


Οι Αναπληρωτές Τομεάρχες Οικονομίας της ΝΔ, παρατηρούν πως οι αποκλίσεις από τους αρχικούς και αναθεωρημένους στόχους διατηρήθηκαν, παρά τις έκτακτες εισφορές και τις μειώσεις μισθών

και συντάξεων που επιβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες και πως αυτά τα αδιέξοδα της ασκούμενης πολιτικής, όπως αποτυπώνονται στην αδυναμία επίτευξης της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην επιδείνωση των δεικτών της Ελληνικής οικονομίας, κατέστησαν αναπόφευκτη την απόφαση της 26ης - 27ης Οκτωβρίου και αναγκαία την άμεση υλοποίησή της, που περιλαμβάνει την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

Οι 2 στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, σημειώνουν πάντως πως δεν αρκεί το «κούρεμα» του χρέους για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά του αλλά απαιτείται ακόμη:

• Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, μέσα από την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, αφού πρώτα επαναξιολογηθούν και τροποποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές.

• Η συμπλήρωση των πολιτικών με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας. Διότι χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα