Να εξέλθει αλώβητος από το Greentree o Πρόεδρος, εύχεται ο Ομήρου

19:31 24/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ευχή ο Πρόεδρος Χριστόφιας να εξέλθει αλώβητος από τις συνομιλίες στο Greentree, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος επανέλαβε τα περί προαναγγελθέντος αδιεξόδου στη Νέα Υόρκη.

Διατύπωσε ακόμη τη θέση ότι τώρα η ε/κ πλευρά βρίσκεται σε χειρότερη θέση απ’ ότι όταν ξεκινούσαν οι απευθείας συνομιλίες.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

κάκισε την αναφορά του Αλεξάντερ Ντάουνερ σε ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τους Ε/κ.

Ο κ. Ομήρου μιλούσε το απόγευμα ενώπιον των μελών της Γυναικείας Σοσιαλιστικής Κίνησης κατά την κοπή της βασιλόπιττας. Η ομιλία του περιλάμβανε αναφορές και στην οικονομική κρίση αλλά και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ είχε προβλέψει ότι οδηγούμαστε σε ένα προαναγγελθέν αδιέξοδο και προειδοποιούσε από το 2008 ότι δεν έπρεπε να είχαν ξεκινήσει οι απευθείας συνομιλίες γιατί δεν υπήρχε η επαρκής βάση.

Διατύπωσε για άλλη μια φορά επικρίσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις προτάσεις του για τους έποικους, τη σταθμισμένη ψήφο και την εκ περιτροπής προεδρία, λέγοντας ότι έγιναν υποχωρήσεις στη λογική της ευέλικτης πολιτικής, ωστόσο με την κατάσταση αυτή τρέφεται η αδιαλλαξία της Αγκυρας.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες στο Greentree δεν έδωσε προτάσεις για το περιουσιακό και την ιθαγένεια ενώ προτάσσει συνεχώς το θέμα της διεθνούς διάσκεψης και του οροσήμου της 1ης Ιουλίου.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου θωρακίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την ευχή να βγει αλώβητος.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο μετά την Νέα Υόρκη, καθώς όπως είπε, «βρισκόμαστε στο σκοτάδι, και τελούμε σε πλήρη άγνοια για το περίγραμμα λύσης της Ε/κ πλευράς».

Είπε ότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή «βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη θέση από ότι όταν άρχιζαν οι συνομιλίες και αυτή είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα που δεν ελαύνεται από αντιπολιτευτικά κριτήρια».

Ο κ. Ομήρου άσκησε επικρίσεις και κατά του Αλεξάντερ Ντάουνερ για την χθεσινή του αναφορά σε προεδρία της ΕΕ από τους Ε/κ. Είπε ότι «τα ολισθήματα του κ. Ντάουνερ είναι πολλά και η παραμονή του είναι εθνικός κόλαφος».

Αναφορές ο κ. Ομήρου έκανε και στις Προεδρικές εκλογές του 2013 λέγοντας ότι η ΕΔΕΚ ασφαλώς και θα έχει ρόλο και λόγο.

Είπε πάντως ότι δεν πρέπει να μπούμε σε μια πρόωρη προεδρολογία , γιατί μια μακρά προεκλογική εκστρατεία θα τραυματίσει τις εθνικές και οικονομικές προοπτικές.

Επανέλαβε ότι η ΕΔΕΚ θα αναζητήσει συγκλίσεις στον ενδιάμεσο χώρο και έναν αξιόπιστο φορέα/πρόσωπο για να δώσει με επιτυχία και αξιόπιστα τη μάχη των προεδρικών.

«Δεν θέτουμε ως προϋπόθεση να είμαστε εμείς , εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για τις προγραμματικές συγκλίσεις και για το πρόσωπο», ανέφερε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι θα γίνει δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων στο κίνημα και όχι μόνο, με στόχο τις καλύτερες δυνατές επιλογές με γνώμονα το συμφέρο

Keywords
Τυχαία Θέματα