Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: Σφαιροβολία στο σημερινό Doodle της Google

00:28 3/8/2012 - Πηγή: NewsBomb

Τελειώνει η πρώτη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, κατά τη διάρκεια της οποίας δέσποζαν τα σπορ στο νερό. Πλέον, αναλαμβάνει ο "βασιλιάς" στίβος στους Αγώνες του Λονδίνου όπου ονόματα όπως ο Μπολτ, η Ισινμπάγιεβα κ.α αναμένεται να καθηλώσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, κινείται το Doodle της Google που ανανεώθηκε πριν από λίγα

λεπτά και φιλοξενεί ένα ιστορικό άθλημα, την σφαιροβολία.

Το αγώνισμα της σφαιροβολίας ξεκίνησε στην περιοχή της σημερινής Σκωτίας, ως άθλημα ανάμεσα σε στρατιώτες. Ήταν μέρος της άσκησης και ενδυνάμωσής τους, μέτρο εύρεσης του δυνατότερου, αλλά και μέσο ανάδειξης εκείνων που άξιζαν να είναι στην άμεση συνοδεία και ασφάλεια του Βασιλιά.

Στη τουρκοκρατούμενη Ελλάδα λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, η σφαιροβολία αποτελούσε το κυρίαρχο αγώνισμα μεταξύ των Κλεφτών το λεγόμενο "λιθάρι".

Στη σύγχρονη μορφή του, το αγώνισμα αυτό δε γίνεται πλέον με όργανο κάποιες βαριές πέτρες ή βολίδες κανονιού, αλλά με σταθμισμένα όργανα από συμπαγές μέταλλο, χυτοσίδηρο ή μπρούτζο σχήματος σφαιρικού, καλούμενου σφαίρα και εξ αυτού το όνομα του αγωνίσματος.

Η ρίψη γίνεται εντός των ορίων μιας κυκλικής περιοχής (βαλβίδας) τα όρια της οποίας δεν πρέπει να υπερβεί ο αθλητής κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του, με διάμετρο 2,13 μέτρα (7 πόδια). Στο ένα τμήμα της περιφέρειας της βαλβίδας (στη μεριά προς την οποία γίνεται η ρίψη) υπάρχει ένα σταθερό τμήμα ξύλου ,ο αναστολέας, (ύψους 10εκ και μήκους 122 εκ. ), σταθερά πακτωμένο στο έδαφος που χρησιμεύει τόσο ως σημείο κοντραρίσματος-φρεναρίσματος της κίνησης του αθλητή προς την κατεύθυνση της ρίψης, όσο και ως απώτερο όριο, εντός του οποίου πρέπει να κινηθεί ο αθλητής. Η βολή γίνεται προς τομέα κύκλου γωνίας 30 μοιρών με κέντρο το κέντρο της βαλβίδας.

Το παγκόσμιο ρεκόρ είναι 23.12 μέτρα και ο κάτοχος είναι ο Αμερικανός Ράντι Μπαρνς από το 1990.

Το ρεκό αγώνων ανήκει στον Γερμανό Ουλφ Τίμερμαν με 22.47 μέτρα από το 1988

Keywords
Αναζητήσεις
λιθαρι σημερινό αθλημα
Τυχαία Θέματα