Νέες τιμές στα φάρμακα

Μειωμένες κατά 5% είναι –σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου-- κατά μέσο όρο οι τιμές των φαρμάκων, που περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών το οποίο εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή και θα ισχύσει από τις 4 Μαρτίου.

Το νέο δελτίο τιμών περιλαμβάνει μειώσεις σε 7.300 φαρμακευτικά σκευάσματα και διορθώσεις τιμών σε 150 σκευάσματα. Μειώσεις κατά 10% έγιναν σε 4.300 σκευάσματα και 5% σε άλλα 3.000 σκευάσματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΗΔΙΚΑ, αναμένεται να εξοικονομηθούν από τον ΕΟΠΥΥ

περίπου 150 εκ. ευρώ, από τα νοσοκομεία άλλα 35 εκ. ευρώ, ενώ οι ασθενείς θα πληρώσουν 50 εκ. ευρώ λιγότερα. Το συνολικό όφελος για το κράτος και τους ασθενείς θα είναι 250 εκ. ευρώ.

Βέβαια, όλα τα προαναφερθέντα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των ελεγχόμενων από αυτή οργανισμών. Διότι, παράγοντες που γνωρίζουν καλά την αγορά διαπιστώνουν ότι, στο συγκεκριμένο δελτίο, υπάρχουν και πάλι πολλαπλά λάθη, καθώς 80 φάρμακα δεν έχουν καν συμπεριληφθεί με συνέπεια να μην μπορούν να πουληθούν από τα φαρμακεία, όπως επίσης δεν έχουν συμπεριληφθεί αρκετές διορθώσεις, ενώ παράλληλα δεν έχει τηρηθεί σε όλες τις περιπτώσεις πρωτοτύπων φαρμάκων, ο υπολογισμός της τιμής τους με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης (τον οποίο ευαγγελίζεται επίμονα το υπουργείο).

Για το λόγο αυτό, αναμένεται και πάλι διόρθωση των τιμών, για πολλοστή μάλιστα φορά. Καθώς, πλέον, το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΟΦ –και στο οποίο οφείλονται τα απανωτά σφάλματα- είναι προφανές σε όλους τους εμπλεκόμενους, το υπουργείο μελετά την ενίσχυση της σχετικής υπηρεσίας του ΕΟΦ με 10 άτομα, φαρμακοποιούς και οικονομολόγους.

Νέες δεσμεύσεις για πληρωμές

Σύμφωνα με τις νεότερες δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας –οι οποίες μένει, βέβαια, να τηρηθούν- για το 2013, προγραμματίζεται η πληρωμή των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ ανά 3-4 μήνες, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία τους. Με τις τακτές πληρωμές, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα λυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων σε ακριβά φάρμακα από τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, ώστε οι ασθενείς να βρίσκουν το φάρμακό τους στο πρώτο σημείο απ΄ όπου θα το αναζητήσουν.

Επίσης κατά τη διάρκεια του 2013 οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ προγραμματίζεται να πληρωθούν για τους 9 μήνες του έτους, και πιθανόν και οφειλόμενα προηγουμένων ετών, ενώ για τις φαρμακοβιομηχανίες που δυσκολεύονται στην πληρωμή του clawback και των rebate και έχουν ζητήσει ρύθμιση σε δόσεις, μελετάται νέα διευθέτηση του προβλήματος μέσω συμψηφισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα