Βρετανία: Κάτω τα χρηματιστήρια

Αισθητή πτώση (μεσοσταθμικά -2,5%) κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες στα μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού εντάθηκαν σταδιακά τις απογευματινές ώρες οι φόβοι πολλών επενδυτών, λόγω των στοιχείων για την οικονομία της ευρωζώνης αλλά και τα δημοσιονομικά προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών τα οποία εκκρεμούν παρά τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις χθεσινές προεδρικές εκλογές.

Πέρασε, έτσι, σε δεύτερο πλάνο η ικανοποίηση μετά την επανεκλογή του Ομπάμα, είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χρηματιστηριακές πηγές του Λονδίνου.

Ειδικά

στο Λονδίνο πρόκειται για αντιστροφή τάσης μέσα στην ίδια συνεδρίαση επειδή όλο το πρωΐ σήμερα ο FTSEurofirst 300 αναρριχήθηκε σε ύψη πρωτόγνωρα για το τελευταίο 2μηνο, μέσα σε επενδυτική ευφορία ότι μετά την επανεκλογή Ομπάμα η ομοσπονδιακή Κεντρική τράπεζα στην Ουάσινγκτον, η Fed, θα διατηρήσει σε ισχύ μια "χαλαρή" νομισματική πολιτική-ένα μίγμα χαμηλών επιτοκίων, εξαγοράς αμερικανικών χρεογράφων, αύξησης νομισματικής κυκλοφορίας.

Στο τέλος του μεσημεριού πρυτάνευσαν στο Σίτι αρχικά στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη κατόπιν οι ανησυχίες για την οικονομία της ευρωζώνης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσαφηνίζει ότι το 2013 η ανάπτυξη, σε αυτήν τη 17μελή ζώνη, "θα είναι πολύ ελαφριά".

Επιπλέον κυριάρχησε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για επικείμενο δημοσιονομικό "βάραθρο" στις ΗΠΑ: αυτή μεταφράζεται σε μια "τρύπα" ύψους 600 δισ. δολαρίων στον κρατικό προϋπολογισμό. Η πρόβλεψη οδήγησε σε "τεράστιες", σύμφωνα με επενδυτικό οίκο του Λονδίνου, πωλήσεις μετοχών, εν μέσω υποψιών για "ορατή" επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, η "καθαρή" εκλογική επικράτηση Ομπάμα πυροδότησε γενικευμένο ανοδικό "άνοιγμα" στα μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Έτσι, ο FTSEurofirst έχασε σήμερα τις δύο χιλιάδες μονάδες πέφτοντας τελικώς στις 1.099 μονάδες.

Περίπου 2,5% έχανε ως προς το κλείσιμο της Τρίτης ο δείκτης Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας στη Γουόλ Στριτ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα