Κύπρος: Τουλάχιστον διετής η Ύφεση

Σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ της Κύπρου το 2012 και παραμονή της χώρας σε ύφεση για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια προέβλεψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς -όπως αναφέρει- βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τη λήψη δανείου, ενώ διατηρούνται οι επιπτώσεις από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Η Επιτροπή προβλέπει ότι η κυπριακή οικονομία φέτος

θα βρεθεί σε βαθιά ύφεση, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 2,3%, ενώ για το 2013 και το 2014 προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,7% και 0,7%, αντίστοιχα.

Σχετικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 5,3% του ΑΕΠ φέτος, ενώ θα αυξηθεί στο 5,7% το 2013 και στο 6% το 2014.

Η ύφεση της κυπριακής οικονομίας θα οδηγήσει, σύμφωνα με την Κομισιόν, σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας φέτος, ενώ θα εξακολουθήσει να αυξάνεται το 2013 και το 2014 και αναμένεται να φτάσει στο 13,9%.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Κύπρος ενδέχεται να είναι η μόνη χώρα η οποία θα παραμείνει σε ύφεση το 2014.

 Απάντηση στη Die Welt

 Το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σεβόμενο το εχέμυθο των συναλλαγών.

Η ανακοίνωση αποτελεί απάντηση σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt -παρότι δεν κατονομάζεται η εφημερίδα-, το οποίο αναφέρεται στην παράταση ισχύος κυπριακών ομολόγων ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ από τράπεζα της Τανζανίας, η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα ομόλογα έληγαν την 4η Νοεμβρίου.

Οι οποιεσδήποτε αναφορές σε συγκεκριμένους επενδυτές, προστίθεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, «εκτός από αποσπασματικές και ημιτελείς, συχνά αποδεικνύονται ξεπερασμένες καθώς με τη λήξη και ταυτόχρονη ανανέωση (σ.σ. παράταση της ισχύος) των γραμματίων, οι επενδυτές δύνανται να αλλάξουν ή να αυξομειώσουν το ποσό αγοράς τους».

Επίσης, σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των γραμματίων, που έχει εκδοθεί ή συμφωνηθεί, ανέρχεται στα 820 εκατομμύρια ευρώ και οι αγοραστές τους είναι πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τέσσερις θεσμικοί επενδυτές.

Καταφθάνει ΔΝΤ

 Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -και κατά προέκταση της τρόικας- θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο εντός της τρέχουσας εβδομάδας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του

Όπως είπε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις με τις αρχές από τον Ιούλιο, μια αποστολή του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στην Κύπρο μέσα στην εβδομάδα.

Σκοπός της αποστολής είναι να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για τα δομικά στοιχεία της πολιτικής ενός πιθανού προγράμματος δανεισμού.

Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα, σύμφωνα με τη δήλωση, προς μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα, το οποίο θα απαιτήσει, επίσης, τη συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους για την Κύπρο και με σκοπό την εξεύρεση λύσης για την παροχή χρηματοδότησης που θα συνάδει με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα