Πικραμμένος: Το ΣΤΕ να γνωμοδοτεί για την συνταγματικότητα των μέτρων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας να γνωμοδοτεί για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα ή μη των νομοσχεδίων που κατατίθενται στη Βουλή και οι δικαστές να αμείβονται ανάλογα με την απόδοσή τους, είναι δύο από τις προτάσεις που έκανε απόψε ο τέως υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή.

Ο

Παναγιώτης Πικραμμένος σε ομιλία του κατά την τελετή αναγόρευσης που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, αναφέρθηκε στη μελλοντική εξέλιξη του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών, στη σύνδεση του μισθού των δικαστών ανάλογα με την παραγωγικότητά τους και θα καθορίζει την οριοθέτηση της συνταγματικότητας του δεύτερου μνημονίου, ενώ δεν παρέλειψε να υπομνήσει προς τους συναδέλφους του ότι δεν πρέπει να αυτοκαταργούνται με μεγάλης διάρκειας αποχές από τα καθήκοντά τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον τέως υπηρεσιακό πρωθυπουργό, πρέπει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να χορηγηθεί η αρμοδιότητα να επεξεργάζεται νομοτεχνικά και να γνωμοδοτεί και για τα νομοσχέδια, όπως ακριβώς κάνει με τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων. Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο χαρακτήρας του ΣτΕ ως συνταγματικού δικαστηρίου και παράλληλα να απαλλαγεί από το μεγάλο όγκο των υποθέσεων που το απασχολούν.

Παράλληλα, ο κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι οι δικαστές θα πρέπει να αμείβονται ανάλογα με την απόδοσή τους, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να καταρτίζεται ένας ιδιαίτερος προϋπολογισμός για τη Δικαιοσύνη που θα δημιουργείται από τους δικούς της πόρους (παράβολα, εξαγορά ποινών κ.λπ.). Συγκεκριμένα, ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ ανέφερε ότι η «Δικαιοσύνη έχει τους δικούς της πόρους και νομίζω ότι κανένας δεν αμφισβητεί την ικανότητά της να τους διαχειρίζεται η ίδια. Πιστεύω λοιπόν ότι τόσο τα οικονομικά όσο και τα ποσοτικά αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα εάν τη διαχείριση όλων των οικονομικών της Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων και των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, την επωμιζόταν ένα ανεξάρτητο όργανο. Η κατάρτιση ενός ιδιαίτερου προϋπολογισμού για τη Δικαιοσύνη και η διαχείρισή του από ένα ανεξάρτητο όργανο συμβαδίζει με την αρχή του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης και περιορίζει τον κίνδυνο άσκησης πιέσεων στους δικαστές από την πολιτική εξουσία».

Ταυτόχρονα, όμως, συνέχισε ο κ. Πικραμμένος, «αυξάνει και το μερίδιο ευθύνης των τελευταίων και συντελεί, με τον τρόπο αυτό, στην αύξηση της αποδοτικότητάς τους με αποτέλεσμα την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Η αλλαγή στη νοοτροπία του δικαστή ως προς τον τρόπο εργασίας του είναι επιβεβλημένη στην παρούσα συγκυρία. Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν πρέπει να φοβούνται την αξιολόγηση της απόδοσής τους διότι είναι, και αυτοί, εργαζόμενοι. Προς την κατεύθυνση λοιπόν αυτή θεωρώ ότι θα πρέπει να συνδεθεί το ύψος των αποδοχών τους με την απόδοσή τους, όπως γίνεται π.χ. στο Conseil d' Etat. Μου είναι πράγμα

Keywords
Τυχαία Θέματα