Τραγικό το κλείσιμο των πανεπιστημίων

«Τραγικό» κι «εξωφρενικά απαράδεκτο» χαρακτήρισε το κλείσιμο των πανεπιστημίων και το γεγονός ότι οι φοιτητές έχασαν το εξάμηνο τους ο Σπύρος Μερκούρης.

Ο Σπύρος Μερκούρης μίλησε στη Βάνα Λυκομήτρου και τον Αθήνα 9.84 για την πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, μια πρωτοβουλία δική του, την οποία σηματοδοτούν δράσεις με έμφαση στον πολιτισμό, όπως είναι η δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης, με επίκεντρο το έργο του Σωκράτη και του

Κομφούκιου, ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών πολιτιστικών προγραμμάτων με αιχμή τα μαθηματικά.

Μερκούρης: Το 2011 ο μεγάλος οργανισμός για τη φιλία των λαών της Κίνας, με κάλεσε να πάω στην Κίνα για μια ομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανα μια πρόταση. Να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος, πολιτισμών. Η Κίνα και η Ελλάδα είναι οι δυο μεγάλοι πολιτισμοί της Ανατολής και της Δύσης. Μετά την πρόταση αυτή, είπαμε ότι ο εποικοδομητικός αυτός διάλογος, θα πρέπει να στηριχτεί με ορισμένα κοινά προγράμματα συνεργασίας των δυο χωρών. Τα πέντε αυτά προγράμματα είναι μια ψηφιακή βιβλιοθήκη για τη φιλοσοφία, όπου πρωταγωνιστές θα είναι ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι η μαθηματική σκέψη, από τον Πυθαγόρα μέχρι το σύμπαν. Το τρίτο πρόγραμμα είναι η τέχνη και τα μουσεία. Το τέταρτο η Ολυμπιακή ιδέα και η εκεχειρία και η πέμπτη, ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Σε αυτή την προσπάθεια βρήκα πολύ μεγάλη συνεργασία από το Μουσείο Μπενάκη, τον Δημόκριτο, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και από διάφορους τουριστικούς παράγοντες. Επισκεφθήκαμε λοιπόν την Κίνα και υπογράψαμε τη συμφωνία, δηλαδή τη
συμπαραγωγή, που είναι ένα πάρα πολύ σπουδαίο πράγμα.

Μιλήσατε για τουρισμό κι αντιλαμβανόμαστε ότι όλη αυτή η κίνηση δεν έχει μόνο πολιτιστικό αντίκρυσμα, έχει και οικονομικό..

Μερκούρης: Ο πολιτισμός , έχει πάντοτε μα πάντοτε οικονομική παραγωγή. Διότι ο πολιτισμός, είναι εκείνος που ανοίγει όλες τις πόρτες. Είναι εκείνος με τον οποία γίνονται προγράμματα. Και βεβαίως υπάρχει τεράστια οικονομική δυνατότητα από αυτά τα προγράμματα. Μην ξεχνάτε ότι ο πολιτισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής. Και ο πολιτισμός, αντλεί από το παρελθόν, σχηματίζει το παρόν και ατενίζει το μέλλον. Ο πλούτος της Ελλάδος είναι ο πολιτισμός της. Και πρέπει να το καταλάβουμε! Μέχρι τώρα έχουμε εγκλωβιστεί σε μια λογιστική οικονομία λιτότητας και δεν βλέπουμε παραπάνω. Ο πολιτισμός μας είναι ο πλούτος μας επαναλαμβάνω και ανοίγει μεγάλες πόρτες για την Ελλάδα.

Ένας πλούτος που δεν τον έχουμε εκμεταλλευτεί ωστόσο..

Μερκούρης: Έχει εξοστρακιστεί ο πολιτισμός! Έχουμε τόσο μπερδευτεί με τα οικονομικά - όχι μόνο εμείς , ο κόσμος όλος- που είναι κάτι το τραγικό! Όταν ο στόχος, για αύξηση των υλικών προϊόντων δεν συνοδεύεται από παράλληλη ανάπτυξη ιδεών και αξιών, τότε ο τρόπος ζωής που δημιουργείται και που ισοπεδώνει κάθε πολιτιστική δραστηριότητα, είναι καταδικασμένος να μαραζώσει και να παρακμάσει. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε, ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες!

Τι θα συμβουλεύατε ως προς αυτό τους ιθύνοντες;

Μερκούρης: Περισσότερη γνώση και να καταλάβουμε τι είναι ο πολιτισμός. Ο πολιτισμός δεν είναι μια εκδήλωση.. Νομίζει ο κόσμος αυτό και σου λέει "μα εγώ δεν έχω να φάω, για τον πολιτισμό θα ενδιαφερθώ;".. Οι εκδηλώσεις μουσικές, θεατρικές, εικαστικές και λοιπά, είναι εκφράσεις πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι κάτι βαθύτερο κι ευρύτερο. Η Ελλάδα είναι από τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού πολιτισμούς που έχουν ζωή πάνω από 4.000 χρόνια. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό.. Και τότε θα δείτε πόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη θα έχει η οικονομία.


Και κάτι τελευταίο. Μιλήσατε για παιδεία. Το σχόλιο σας για όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα στα πανεπιστήμια, που οι φοιτητές έχασαν το εξάμηνο τους..

Μερκούρης: Τραγικό. Τραγικό. Δηλαδή είναι απαράδεκτο οι φοιτητές να μη σπουδάζουν. Γιατί οι Έλληνες φοιτητές, έχουνε κι εξυπνάδα, έχουν και μεγάλη βούληση. Και υπάρχουν πάρα πολλά ελληνόπουλα, τα οποία έχουν βγει κι έξω κι έχουν τεράστια επιτυχία! Αυτό που γίνεται εδώ στην χώρα μας, είναι κάτι εξωφρενικό! Κάτι απαράδεκτο!

Keywords
Τυχαία Θέματα