Ο Σπ. Μερκούρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Σπύρος Μερκούρης μίλησε στις 5/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Βάνα Λυκομήτρου.

Για την πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, μια πρωτοβουλία δική του, την οποία σηματοδοτούν δράσεις με έμφαση στον πολιτισμό. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το 2011 ο μεγάλος οργανισμός για τη φιλία των λαών της Κίνας, με κάλεσε να πάω στην Κίνα για μια ομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανα μια πρόταση. Να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος πολιτισμών. Η Κίνα και η Ελλάδα
είναι οι δυο μεγάλοι πολιτισμοί της Ανατολής και της Δύσης. Μετά την πρόταση αυτή, είπαμε ότι ο εποικοδομητικός αυτός διάλογος θα πρέπει να στηριχτεί με ορισμένα κοινά προγράμματα συνεργασίας των δυο χωρών. Τα πέντε αυτά προγράμματα είναι πρώτον, μια ψηφιακή βιβλιοθήκη για τη φιλοσοφία, όπου πρωταγωνιστές θα είναι ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι η μαθηματική σκέψη, από τον Πυθαγόρα μέχρι το σύμπαν. Το τρίτο είναι η τέχνη και τα μουσεία. Το τέταρτο, η Ολυμπιακή ιδέα και η εκεχειρία και το πέμπτο, ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Σε αυτή την προσπάθεια συνεργάστηκα πολύ με το Μουσείο Μπενάκη, τον Δημόκριτο, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και διάφορους τουριστικούς παράγοντες. Επισκεφθήκαμε, λοιπόν, την Κίνα και υπογράψαμε τη συμφωνία, δηλαδή τη συμπαραγωγή, που είναι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο».

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για τουρισμό κι αντιλαμβανόμαστε ότι όλη αυτή η κίνηση δεν έχει μόνο πολιτιστικό αντίκρυσμα, αλλά και οικονομικό...

Σπ. Μερκούρης: «Ο πολιτισμός έχει πάντοτε οικονομική παραγωγή. Διότι ο πολιτισμός είναι εκείνος που ανοίγει όλες τις πόρτες. Είναι εκείνος με τον οποίο γίνονται προγράμματα. Και βεβαίως υπάρχει τεράστια οικονομική δυνατότητα από αυτά τα προγράμματα. Μην ξεχνάτε ότι ο πολιτισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής. Ο πολιτισμός αντλεί από το παρελθόν, σχηματίζει το παρόν και ατενίζει το μέλλον. Ο πλούτος της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της. Και πρέπει να το καταλάβουμε. Μέχρι τώρα έχουμε εγκλωβιστεί σε μια λογιστική οικονομία λιτότητας και δεν βλέπουμε παραπάνω. Ο πολιτισμός μας είναι ο πλούτος μας και ανοίγει μεγάλες πόρτες για την Ελλάδα».

Δημοσιογράφος: Ένας πλούτος που ωστόσο δεν έχουμε εκμεταλλευτεί...

Σπ. Μερκούρης: «Έχει εξοστρακιστεί ο πολιτισμός. Έχουμε τόσο μπερδευτεί με τα οικονομικά -όχι μόνο εμείς, ο κόσμος όλος-, που είναι κάτι το τραγικό. Όταν ο στόχος για αύξηση των υλικών προϊόντων δεν συνοδεύεται από παράλληλη ανάπτυξη ιδεών και αξιών, τότε ο τρόπος ζωής που δημιουργείται -και που ισοπεδώνει κάθε πολιτιστική δραστηριότητα-, είναι καταδικασμένος να μαραζώσει και να παρακμάσει. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε, ιδιαίτερα εμείς οι ΄Έλληνες».

Δημοσιογράφος: Τι θα συμβουλεύατε τους ιθύνοντες ως προς αυτό;

Σπ. Μερκούρης: «Περισσότερη γνώση και να καταλάβουμε τι είναι ο πολιτισμός. Ο πολιτισμός δεν
είναι μια εκδήλωση... Αυτό νομίζει ο κόσμος και σου λέει, "μα εγώ δεν έχω να φάω, για τον πολιτισμό θα ενδιαφερθώ;". Οι εκδηλώσεις -μουσικές, θεατρικές, εικαστικές κ.λπ.-, είναι εκφράσεις πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι κάτι βαθύτερο κι ευρύτερο. Η Ελλάδα είναι από τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού πολιτισμούς που έχουν ζωή πάνω από τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Και τότε θα δείτε πόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη θα έχει η οικονομία».

Δημοσιογράφος: Αναφερθήκατε στην Παιδεία... Το σχόλιό σας για όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα στα πανεπιστήμια, που οι φοιτητές έχασαν το εξάμηνό τους...

Σπ. Μερκούρης: «Είναι τραγικό. Είναι απαράδεκτο οι φοιτητές να μη σπουδάζουν. Οι Έλληνες φοιτητές έχουν εξυπνάδα και μεγάλη βούληση. Υπάρχουν πάρα πολλά ελληνόπουλα, τα οποία έχουν φύγει στο εξωτερικό και έχουν τεράστια επιτυχία. Αυτό που γίνεται στην χώρα μας, είναι κάτι εξωφρενικό. Κάτι απαράδεκτο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα