Τουρκία: Καταγγελίες σεισμόπληκτων

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχτηκε σήμερα ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα στην παροχή βοήθειας προς τα θύματα του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε την Κυριακή στην περιοχή της πόλης Βαν.

"Στις αρχή, τις πρώτες 24 ώρες, παρουσιάστηκαν ασφαλώς ελλείψεις, το παραδεχόμαστε", είπε, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί για να στηρίξει τους πληγέντες.

Οι σεισμόπληκτοι άφησαν σήμερα να ξεσπάσει ο θυμός τους, επικρίνοντας την αργοπορία στη διανομή σκηνών για τους άστεγους και

κατηγορώντας τις αρχές για εθνοτικές διακρίσεις, αφού η περιοχή κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ωστόσο απέρριψε τις επικρίσεις αυτές υποστηρίζοντας ότι είναι "επαρκείς" οι περίπου 15.000 σκηνές που έχουν σταλεί στους σεισμόπληκτους. Απέδωσε μάλιστα τις μεγάλες καταστροφές στην περιοχή στη μη τήρηση των αντισεισμικών κανονισμών και υποσχέθηκε ότι θα κατασκευαστούν νέα, αντισεισμικά σπίτια, για τους επιζώντες.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί από το σεισμό ανέρχονται στους 461 και οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.350.

Η τουρκική κυβέρνηση θα δεχτεί βοήθεια από περίπου 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, για να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ανάγκες των ανθρώπων, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή. Αρχικά η Άγκυρα είχε αρνηθεί τη βοήθεια που της πρόσφεραν πολλές χώρες.

Στην πόλη Έρτζις, ο εντοπισμός δύο επιζώντων στα χαλάσματα έδωσε ελπίδες στους συγγενείς των αγνοούμενων και τους διασώστες. Τα ξημερώματα ανασύρθηκε ζωντανή μια 27χρονη δασκάλα που παρέμεινε εγκλωβισμένη επί 66 ώρες ενώ λίγο νωρίτερα είχε απεγκλωβιστεί και ένας νεαρός φοιτητής.

Ωστόσο, οι ελπίδες για τη διάσωση και άλλων ατόμων περιορίζονται όσο περνούν οι ώρες. Οι διασώστες εργάζονται τη νύχτα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και χρησιμοποιούν γεννήτριες αφού στην Έρτζις δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η ηλεκτροδότηση. Εξίσου δύσκολες είναι οι συνθήκες και για τους επιζώντες και μάλιστα αναμένεται να επιδεινωθούν αφού απόψε προβλέπεται ότι θα χιονίσει.

Ουρές εκατοντάδων μέτρων έχουν σχηματιστεί έξω από τα κυβερνητικά κτήρια, από ανθρώπους που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια σκηνή. "Μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε ζώα", διαμαρτυρήθηκε ένας νεαρός ενώ άλλοι σφύριζαν αποδοκιμαστικά όταν σταμάτησε η διανομή. "Χτες περίμενα μέχρι τα μεσάνυχτα και δεν πήρα τίποτα. Ξαναήρθα προτού ξημερώσει", είπε ένας οικοδόμος.

Στο Γκουβετσλί, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Βαν, οι κάτοικοι, συγκεντρωμένοι μέσα σε λιγοστές σκηνές, διαμαρτύρονταν ότι τους έχουν ξεχάσει. "Η Ερυθρά Ημισέληνος μας έστειλε μόνο δέκα σκηνές την Δευτέρα" και άλλες 25 την Τρίτη, είπε ένας κάτοικος του χωριού, ο Ζέκι Γιατκίν. Επίσης, δεν έχει εμφανιστεί κανένας διασώστης. "Μόνοι μας βγάλαμε τους νεκρούς από τα χαλάσματα, με φτυάρια", εξήγησε ο Γιατκίν, προσθέτοντας ότι παρουσιάζεται και έλλειψη τροφίμων.

Η Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε όμως ότι 17 φορτηγά της γεμάτα με είδη πρώτης ανάγκης "λεηλατήθηκαν" από αγνώστους μετά το σεισμό. "Οι

Keywords
Τυχαία Θέματα